Bakan Eroğlu, Sultandağı Kirazını Tanıttı

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Sultandağı kirazını dünya çapında marka...

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Sultandağı kirazını dünya çapında marka haline getirmek maksadıyla yürütülen 'Kiraz Markası İnşa Projesi' kapsamında Sultandağı kirazını tanıttı.

Prof. Dr. Veysel Eroğlu Ankara’da düzenlenen tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, dünyadaki en önemli sektörlerden birisinin gıda olduğunu belirtti. Eroğlu, “Ziraatta verimin artması açısından sulamaya ihtiyaç vardır. Yeni yaptığımız araştırmaya göre sulama oranına bağlı verimde 4 kat ile 14 arasında bir değişim olduğunu gördük. Bölgesel projelerde de önemli adımlar attık. Bazı bölgelerde cazibeli sulama için ‘Bin Günde Bin Gölet’ kampanyası başlattık.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Afyonkarahisar'ın, gıda ürünleri üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, teknolojik sera uygulamasına başladıklarını ilde üretilen domateslerin dünya piyasalarına ihraç edildiğini kaydetti. Modern sulama sistemlerine geçilmesi için Bakanlığı ile Afyonkarahisar İl Özel İdaresi'nin 227 bin dekarda çalışma yürüttüğünü ifade eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 450 bin dekar arazide kapalı sistem modern basınçlı sulama gerçekleştirmeyi hedeflediklerini aktardı. Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesinin, kiraz konusunda çok önemli bir adım attığını kaydeden Prof. Dr. Eroğlu, '0900 Ziraat' adıyla Türk ziraat mühendislerince geliştirilen kiraz türünün burada yetiştirildiğini, bugün Türkiye'nin ihraç ettiği kirazın yüzde 30'unun Sultandağı'nda üretildiğini anlattı.

Markalaşma olmadığı için Afyonkarahisar’lı üreticilerin yeterince kazanç sağlayamadıklarına dikkati çeken Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Sultandağı kirazının marka olması için atılan adımın önemine işaret etti. Gıda, tekstil ve sanayi başta olmak üzere her alanda markalar yaratılması gerektiğini vurgulayan Veysel Eroğlu, "En iyi çıkan sular bizde. Ama bakıyoruz, marka ismi vermeyeceğim bir Fransız markası, 5 dolara, 10 dolara su satıyor. Hâlbuki bakıyorsunuz, içiyorsunuz ama tadı tuzu yok. 'Ah nerede bizim Afyonkarahisar Kızılay maden suyu' diyorum, 'Ah nerede bizim membaa sularımız' diye hayıflanıyorum." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Sulama alanında yaptıkları yenilikleri anlatan Prof. Dr. Eroğlu, Bilgisayar Sistemli Damla Sulama Sistemi ve Teknolojik Sera Projesi’ni başlattıklarını belirtti. Sultandağı’nın kirazda önemli adımlar attığını da ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı, "Marka olmadan değişme olmaz. Her konuda marka olmalıyız. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na da buna öncü olur, biz de bunlardan ilham alarak suda markalaşmaya gidelim diyoruz." dedi.

Kirazın çok faydalı bir meyve olduğunu ifade eden Prof. Dr. Eroğlu, "Kiraz lifli olduğu için sindirim sistemini güçlendirir. Kırmızı meyveler antioksidan ve vitamin sağlar ve kiraz insanları sakinleştirir." diye konuştu. Bakan Eroğlu, konuşmanın ardından 'Kiraz Markası İnşa Projesi'ne emeği geçenlere plaket verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: