BURSA (İHA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, prim borcu olanlara uyarıda bulunarak, "Devlet hizmet sunacaksa alacağını zamanında tahsil etmeli. 1 Ekim'de Sosyal Güvenlik Reformu yürürlüğe girince prim borcu olan vatandaşlar Genel Sağlık Sigortası'ndan istifade edemeyecek" dedi.
Bursa'da bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TOKİ tarafından Bursa'da yaptırılacak olan sanayi sitesinin imza törenine katıldı. Almira Otel'de konuşan Bakan Faruk Çelik, vatandaşların piyasadaki para ve likidite darlığından şikayet ettiğini, bunları saygıyla karşıladıklarını belirtti. Siyasette, ekonomide Türkiye'nin çok kayıp yıllarının olduğunu dile getiren Çelik, "Kendi iç didişmelerimizin faturası, önümüzdeki günlerde çıkacak. Teknoloji ve bilgi çağı almış başını giderken, biz hala eski alışkanlıklarımızdan kurtulamazsak kayıp yıllar devam eder. Bunlara rağmen faaliyetler devam ediyor. Hissettirmeden çalışıyoruz. Türkiye'nin iktidar partisi kapatılmayla karşı karşıya kaldı. 6 ay gecikmenin devlet ve üretim hayatına etkileri nelerdir? Tabii ki Türkiye hukuk devletidir. Suçu olan cezasını çekecek.
Artık siyaset ve ideolojiden arınmamız gerekiyor. Türkiye'de tartışılmaması gereken konular var. Cumhuriyet'in neyini tartışacağız? Demokrasinin neyini tartışacağız? 70 milyon baş tacı yapmış.
Zaman kaybetmeye hakkımız yok. Birbirimizi anlama, kıymetini bilme zorunluluğumuz var. Geçmiş 40 yılları telafi etmek için çalışmak zorundayız" dedi.
Yeni sosyal güvenlik reformuna değinen Bakan Çelik, "33 katrilyon açık veren bir kurum düşünün. Gelecek yıl 40 katrilyon açık vermesinin beklendiğini düşünün. Esnafa hiçbir şey veremezsiniz. Böyle bir sistem savunulursa nasıl yatırım yapacaksınız? Burada atılan adımlar Türkiye'nin 70 yılını aydınlatan adımlar. Bağ-kur ve SSK sistemlerinin getirdiği 46 katrilyonluk borç yükünü de bir tasfiye edelim. Yeni dönemde yeni bir sayfa açılsın. Yeni sayfayla herkes alacağını takip etsin. Devlet hizmet sunacaksa alacağını zamanında almalı. Köklü bir düzenleme getirdik. Dün itibarıyla 3 katrilyon 300 trilyon lira kasaya girdi. Ay sonuna kadar 5.5 katrilyon bekliyoruz.
Toplam yapılandırmaya giren 20 katrilyon 500 trilyon liradır. İki sene içerisinde peşinatla birlikte kasamıza girecek olan ise 13 katrilyon 100 trilyon liradır. Bunu yeterli görmedik. Neden? 26.2 katrilyon liralık bir yapılanmaya girmişiz. Bunun 20 katrilyonuna vatandaşlarımız müracaat etti. 6 katrilyon kalmış idi. 1 Ekim'de Sosyal Güvenlik Reformu yürürlüğe girince prim borcu olan vatandaşlar Genel Sağlık Sigortası'ndan istifade edemeyecek. Onun için yüzde 85'lik afların altında bu yatıyor. Yeni bir sistem başlıyor. Devlet alacağına sahip çıkacak bundan sonra" diye konuştu.
"ULUDAĞ DÜNYA TURİZMİNE AÇILMALI"
Bursa'da çok şey yapıldığını ancak yapılması gereken birkaç hususun daha olduğunu ifade eden Bakan Çelik, "Bunlardan biri Uludağ ile ilgili projemiz, o da son aşamada. Keşke bu kadar geç kalınmamış olunsaydı. Keşke gereksiz engeller çıkmamış olsaydı. Bursa ve Uludağ, yılda 100 bin turist ağırlıyor. Bizim için ayıp bir tablodur. Türkiye'ye geçen yıl 22 milyon turist geldi. Bursa'nın sadece 100 bin turiste ev sahipliği yapması doğru mudur? Bu bizim yanlışımız. Bursa milyonları ağırlamalı. Ne dağı ne de denizi değerlendiriliyor. Tarihi eserlerin ayağa kalkmasının ardından Uludağ sorununu mutlaka çözmeliyiz. Uludağ, dünya turizmine açılmalı.
Ama turist geliyor, arabasını bırakacak yeri yok. Altyapı hizmetleri yok. Yazın gidiyorsunuz kanalizasyonları akıyor, kışın gidiyorsunuz arabayı park edecek yer yok. 4
yılda Uludağ ile ilgili önümüze öyle engeller geldi ki akıl alacak gibi değil. Ne yazık ki hala 100 bin turisti ağırlamaya devam ediyoruz. Bu yanlışlıktan Bursa'yı kısa sürede kurtaracağız. Büyükşehir Belediyesi teleferik projesini son aşamaya getirmiş. Orman Bakanlığı ile de Uludağ'ın gelişimiyle ilgili bir toplantı düzenleyeceğiz. Yaz-kış dünya turizmine hitap eden bir Uludağ oluşturmak zorundayız" şeklinde konuştu.
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ise Bursa'dan sanayi sitesinin yapımı için talep gelmesi üzerine durumu Başbakan'a arz ettiğini, Başbakan'ın da kendisine "Ne duruyorsunuz? 'Bu tip işleri acele yapın diye ben size defalarca talimat vermiştim. Süratle bunu yapın ve beni her safhasında bilgilendirin" dediğini anlatarak işe koyulduklarını kaydetti. Türkiye'de artık çalışanların yaptığı yanlışlıkların değil, kanunların kendilerine verdiği görevleri ne kadar yerine getirdiklerinin sorgulandığını söyleyen Bayraktar, şu ana kadar Bursa'da 20 şantiyede toplam 11 bini aşkın konut, 9 ilköğretim okulu ve lise, 11 ticaret merkezi, 12 spor salonu, 11 cami, 3 sağlık ocağı, 2 kütüphane, 2 kreş yaptıklarını hatırlattı.
BESOB Başkanı Arif Tak ise Bursa'da 120 bin esnaf ve sanatkarın bulunduğunu, esnaf sarayı ile 70 bin esnafın şehir dışına çıkartılacağını, böylelikle kiraların azalacağını belirtti.