Bakan Güçlü'den açıklama

ANKARA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, "Bilindiği üzere, özellikle çekirdeksiz kuru üzümde yaşanan arz fazlası sorununu gidermek amacıyla 2000 yılından itibaren gizli kararnamelerle çekirdeksiz yaş üzüme ihracat iadesi verilmektedir. İhracat iadesi tutarı DFİF kaynakları ve diğer ürünlerin durumları gözetilerek Para Kredi Koordinasyon Kurulu tarafından belirlenmektedir. Geçen sezon 50 dolar/ton olan ihracat iadesi tutarı, bu yıl 45 dolar/ton olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla çekirdeksiz yaş üzümün ihraç edilmesi için gerekli tedbir alınmıştır" dedi.

Reklam
Reklam

Güçlü, CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı'nın soru önergesini cevaplandırdı. Gazalcı, soru önergesine Sanayi ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre verdiği cevabında "İçinde bulunduğumuz 2004/2005 döneminde, ülkemizde çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesi 250 ton seviyesinde gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Bir önceki ürün dönemine göre (214 bin) rekoltede, ciddi bir artış olmuştur. 2003-2004 sezonunda çekirdeksiz kuru üzüm ihracatı 192 bin top olarak gerçekleşmiştir. Bu sezon 230 bin ton seviyelerinde bir ihracat beklenmektedir" dedi.

Bunda, dünyada arz fazlası sorununun bulunması, ABD'deki gıda yasalarındaki değişiklik ile şarap üretiminde tatlandırıcı olarak mısır şurubunun kullanımının yasaklanması nedeniyle yaş üzüm suyu kullanılmaya başlanması ve İran'daki rekoltenin düşük gerçekleşmesinin etkili olacağını ifade eden Güçlü, bu sezondaki ihracat tahminine 25-30 bin tonluk iç tüketim rakamlarının da eklenmesi durumunda, rekolte yüksekliğine rağmen ciddi bir arz fazlası sorunu bulunduğuna işaret etti. Güçlü, "Ancak bu beklentilere rağmen, tüccar ve ihracatçılarının alımlar konusunda istekli davranmaması ve üreticilerin yaratılan olumsuz havaya ürününü biran önce satma telaşı içerisine girmesi çekirdeksiz kuru üzüm fiyatlarının düşmesine neden olmuştur" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

TARİŞ'in bu olumsuzlukları gidermek için önlemler aldığına işaret eden Güçlü, "Bilindiği üzere, özellikle çekirdeksiz kurumu üzümde yaşanan arz fazlası sorununu gidermek amacıyla 2000 yılından itibaren gizli kararnamelerle çekirdeksiz yaş üzüme ihracat iadesi verilmektedir. İhracat iadesi tutarı DFİF kaynakları ve diğer ürünlerin durumları gözetilerek Para Kredi koordinasyon Kurulu tarafından belirlenmektedir. Geçen sezan 50 dolar/ton olan ihracat iadesi tutarı, bu yıl 45 dolar/ton olarak belirlenmiştir. dolayısıyla çekirdeksiz yaş üzümün ihraç edilmesi için gerekli tedbir alınmıştır" dedi.
Güçlü, çekirdeksiz yaş ve kuru üzüm ihracatının ağırlıklı olarak AB ülkelerine yapıldığının da altını çizdi.