Bakan Gül'den azınlık açıklaması

ANKARA (İHA) - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, AB üyesi ülkeler içinde azınlık tanımının farklı farklı olduğunu belirterek, "Bizde azınlık meselesi Lozan'da ve Anayasamız'da bir çerçeveye oturtulmuştur. Bakışımız bu çerçeve içindedir. Bunun Türkiye açısından doğru olduğuna inanıyoruz" dedi.

Bakan Gül, Portekiz Dışişleri Bakanı'nın daveti üzerine bu ülkeye gitti. Gül, hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. 2-4 Kasım tarihleri arasında Portekiz'in başkenti Lizbon'da resmi temaslarda bulunacağını bildiren Gül, Portekiz Cumhurbaşkanı, Başbakanı, Dışişleri Bakanı, siyasi parti genel başkanları ve Sosyalist Enternasyonal'in başkanı ile görüşeceğini belirtti. Temaslarda öncelikle iki ülke arasındaki ilişkilerin ele alınacağını, ardından da AB-Türkiye ilişkilerinin görüşüleceğini kaydeden Gül, bu ülkeden Brüksel'e geçeceğini ve AB Devlet ve Hükümet Başkanları Ara Dönem Toplantısı'na katılacağını söyledi. Bu toplantıda Türkiye'nin kendisinin temsil edeceğini ifade eden Gül, söz konusu toplantıda dış politika ve güvenlik meselelerinin ele alınacağını, ardından da aday ülkelere bilgi verileceğini açıkladı. Dolayısıyla bu seyahatin iki ayağı olduğunu belirten Gül, önce Lizbon, ardından Brüksel'de bir dizi temasta bulunacağını kaydetti. Gül, konuşmasında Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Şeyh Said'in vefatı dolayısıyla bu ülkenin halkına başsağlığı diledi.

Reklam
Reklam

Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Gül, ABD'deki Başkanlık seçimleri ile ilgili değerlendirme yapmaktan kaçındı. Bush'un mu yoksa Kerry'nin mi ABD Başkanı olacağına ABD halkının karar vereceğini söyleyen Gül, seçimleri takip ettiklerini dile getirdi. Bakan Gül, Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu'nun hazırladığı Azınlıklar Raporu'nun, kamuoyuna açıklanması sırasında Kamu Sen Genel Sekreteri Fahrettin Yokuş tarafından yırtılmasına ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi:

"Doğrusu üzücü. Böyle şeylerin olmaması gerekir. Açık toplantılar yapılıp herkes fikrini açıkça söyleyebilmeli. Tabi ki aralarındaki karşılıklı saygı önemli. Bu vesileyle şunu da söylemek isterim. Kurul, azınlıklarla ilgili bir rapor hazırladı. Daha önce bize gelmemişti. Ondan sonra gönderildi. Şimdi Başbakanlık'ta. Uzmanlarımız değerlendiriyorlar, inceliyorlar. Her ülkenin AB içinde azınlık tarifleri farklı farklıdır. Bizde azınlık meselesi Lozan'da ve Anayasamız'da bir çerçeveye oturtulmuştur.

Bakışımız bu çerçeve içindedir. Bunun Türkiye açısından doğru olduğuna inanıyoruz."

Reklam
Reklam

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, açıklamalarının ardından özel bir uçakla saat 19.30'da Portekiz'in başkenti Lizbon'a hareket etti.