Bakan Güler'den Gündeme İlişkin Açıklamalar

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Cilvegözü Sınır Kapısı'nda yaşanan bombalı saldırıda 5 kişinin tutuklanma talebiyle mahkemeye...

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Cilvegözü Sınır Kapısı'nda yaşanan bombalı saldırıda 5 kişinin tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildiğini söyledi. Güler, PKK'nın elindeki kamu görevlilerinin de yarın serbest bırakılmasını beklediklerini belirterek, "İnşallah ailelerine kavuşmalarını bekliyoruz kaçırılan kamu görevlilerinin. Ailelerini de haberdar ettik, inşallah Habur’da görüşmelerini sağlayacağız" dedi.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Bakanlar Kurulu Toplantısı öncesinde Başbakanlık Yeni Bina'ya gelişinde gazetecilerin sorularını cevapladı. Cilvegözü Sınır Kapısı'nda patlayan bomba ile ilgili 5 kişinin tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edileceğini belirten Bakan Güler, gözaltına alınanlarla ilgili olarak şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"11 Şubat günü Hatay’ın Reyhanlı ilçesi Cilvegözü Sınır Kapısı'nda meydana gelen patlamayla ilgili olarak 14 kişinin hayatını kaybettiği patlamayla ilgili olarak, emniyet mensuplarımız, güvenlik güçlerimiz, istihbarat birimlerimiz çok büyük bir koordinasyon içinde önemli çalışmalar gerçekleştirdiler. O gün sizlere dağıttığımız olayla ilgili görüntülerde Suriye’ye geçtiği filmde görülen bir bayan, bir erkek gözaltına alındı. Ayrıca olayın organizatörü olan bir şahıs daha gözaltına alındı. Bunlara yardım ve yataklıkta bulunan 5 kişi daha olmak üzere 5'i Suriye uyruklu 8 kişi gözaltına alınmıştı. 3 kişi savcılık tarafından serbest bırakıldı. Bugün 4’ü Suriyeli, 1'i Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı 5 kişi özel yetkili mahkemeye tutuklama talebiyle sevk edildi. Bu şahısların 2’si bizzat patlamayı gerçekleştiren araçla gelen kişiler. Bir tanesi de organizasyonu yapan kişi. Bir kişinin daha aranmasına devam ediliyor. Elbette ki olayla ilgili geniş araştırma devam ediyor. Sebepleri konusunda kimlerce teşvik edildiği, nasıl düzenlendiği konusunda elimizde bilgiler var."

Reklam
Reklam

"SURİYE İSTİHBARATI VE ORDU YETKİLİLERİYLE İRTİBATLI OLDUKLARINI TESPİT ETTİK"

Bakan Güler, gazetecilerin "Yakalananların Suriye istihbaratı El-Muhaberat ile bağlantısı var mı?" sorusu üzerine ise "Elbette ki. Evet, Suriye istihbaratıyla, ordu yetkilileriyle irtibatlı olduklarını tespit ettik. Tabi bunlar yargı aşamasında ortaya çıkacak. Ayrıca Suriye’ye yapılan insani yardımı önleme amacına matuf olduğunu biliyoruz. Daha önce de bir takım hazırlıklar içinde olmuşlar. Ancak alınan güvenlik tedbirleri sebebiyle buna fırsat bulamamışlar. Tabi ki şaşırtmaca olarak olayda kullanılan şahısların da kimliklerine bakıldığı zaman olaya farklı görüntü verilmeye çalışıldığı anlaşılıyor. Emniyet görevlilerini de kutluyorum. Çok önemli bir çalışmayı gerçekleştirdiler. Tabi ki başka bağlantıları da şu anda araştırmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

Muammer Güler, "Araç nereye gidiyordu?" sorusu üzerine ise, "O tarihte orada yapılacak bir toplantı da söz konusu. Onu da hedef almış olabilirler. Ama genel olarak böyle bir hedefi her zaman gözetiyorlar. Onu tespit etmiş olduk" dedi.

Reklam
Reklam

"İNŞALLAH AİLELERİNE KAVUŞACAKLAR"

İçişleri Bakanı Güler, PKK tarafından kaçırılan kamu görevlilerinin yarın serbest bırakılacağını söyleyerek, Habur Sınır Kapısı'nda bir heyeti hazır beklettiklerini kaydetti. Güler şunları söyledi:

"Kaçırılan kamu görevlileriyle ilgili olarak bir heyetin teşkil edildiği, 3 BDP milletvekili, Mazlum-Der Başkanı, İHD Genel Başkanı ve Diyarbakır İl Başkanlığı’ndan oluşan bir heyetin yarın gideceği ve yarın bize teslim edileceği ifade edildi. Biz cuma gününden itibaren bir müsteşar yardımcımız, üst düzey emniyet görevlileri başkanlığındaki bir heyeti Habur’da tutuyoruz. Emniyet birimleriyle, güvenlik birimleriyle, Türk Silahlı Kuvvetleri’yle, cumhuriyet savcılarıyla, sağlık birimleriyle gerekli koordinasyon kuruldu. Müsteşar yardımcısının başkanlığında Şırnak Vali Vekilimiz, Habur Mülki İdare Amirimiz, Silopi Kaymakamımız, emniyet yetkilileri ve diğer bütün yetkililer olayı koordine ettiler."

Bakan Güler, gazetecilerin "Yarın ailelerine kavuşacaklar mı?" sorusu üzerine ise, "İnşallah ailelerine kavuşmalarını bekliyoruz kaçırılan kamu görevlilerinin. Ailelerini de haberdar ettik, inşallah Habur’da görüşmelerini sağlayacağız" dedi.

Reklam
Reklam

Bakan Güler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Habur için "Şova dönüşmesin" uyarısı için ise, "Evet kesinlikle böyle bir şeye fırsat verilmeyecektir. Bunu buradan ifade ediyorum. Kendilerinin de bu anlayışı göstermelerini bekliyoruz. Böyle bir şeye fırsat vermemiz mümkün değildir. Madem bir teslimat yapılacaksa onu biz usulü dairesinde yetkili arkadaşlarımıza gerekli özen gösterilerek orada teslim edilecektir ve bildiğiniz şekildeki görüntülerin de asla yaşanmasını istemiyoruz. Biz de bu konuda gerekli tedbirlerimizi almış durumdayız" şeklinde konuştu.

Bakan Güler, gazetecilerin yaklaşan Nevruz'u hatırlatması üzerine ise, "Nevruz herkesin bayram coşkusunu yaşayabileceği bir gün. Ama biz bunun başkalarının özgürlüğünü ihlal etmeden gerçekleştirilmesini istiyoruz. Buna uygun tedbirlerimizi de aldık. Böylesine bir anlayışla bekliyoruz" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz