Bakan Günay Adıyaman’da

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Hem Adıyaman hem de Malatya tarafında yeni hizmet evleri...

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Hem Adıyaman hem de Malatya tarafında yeni hizmet evleri yapıyoruz ve eskilerinin yerine de festival alanları yapacağız." dedi.

Günay, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde Yenikale'deki restorasyon çalışmalarını inceleyerek Nemrut Dağı eteklerinde yapımı devam eden hizmet evinde incelemelerde bulundu. Adıyaman Havaalanı'nda Vali Ramazan Sodan, AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ve milletvekilleri tarafından karşılanan Bakan Günay, buradan inceleme yapacağı Kocahisar köyüne geçti. Kommagene Krallığı döneminde yapıldığı belirtilen Yenikale'ye yürüyerek çıkan ve kale içindeki "Su yolu" ve zindan ile Selçuklular döneminde eklenen mescidi inceleyerek, yetkililerden bilgi alan Günay, Yenikale'deki çalışmaların bir an önce tamamlanmasını istedi.

Reklam
Reklam

Nemrut Dağı eteklerinde yapımı devam eden Hizmet Evi'nde incelemelerde bulunan Günay, burada inşaatlardaki kötü işçilik ve kullanılan kötü malzeme nedeniyle görevlilere tepki gösterdi. Bakan Günay kullanılan kötü malzemenin sökülerek yeniden kalitelisiyle değiştirilmesini istedi.

Adıyaman Commagene dönemine ait, Karakuş Tepesi, Tarihi Cendere Köprüsü, Arsemia, Eski ve Yeni Kahta Kalesi ve Nemrut Dağı ile birlikte Türkiye için çok önemli turizm merkezlerinden birisi olduğunu anlatan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Tarihi mekanların onarımı yeni yapı yapmaktan çok daha zor. Bu nedenle işler benim istediğim kadar hızlı gitmese bile devam ediyor. Hem Adıyaman hem de Malatya tarafında yeni hizmet evleri yapıyoruz ve eskilerinin yerine de festival alanları yapacağız. Adıyaman tarafındaki karşılama evinde biraz fazla betonlaşma sorunları var. Bu sorunları da daha sonra yapacağımız çalışmalarla ortadan kaldıracağız. Buraya gelenler Nemrut Dağına tırmanmadan önce burada neler olduğunu hangi dönemlere ait yapıtların olduğunu tarihini ve genel bilgileri burada kolayda öğrenebilecek. Bugün gördüğüm hem imalatta hemde doğayla iç içe olması konusunda binada sıkıntılar var. Yerinde gördük ve bu sorunların giderilmesi için arkadaşlarla görüşeceğim. Uzun vadede Nemrut Dağı'yla ve buradaki ören yeriyle ilgili başka düşüncelerimiz var. Onları gerçekleştireceğiz." dedi.

Reklam
Reklam

"NEMRUT DAĞI'NDAKİ HEYKELLER BAŞKA BİR YERE TAŞIUNABİLİR"

Gazetecilerin, “Nemrut Dağındaki Heykellerin daha iyi korunacağı bir yere taşınması gündemde mi” sorusuna cevap veren Bakan Günay, şöyle konuştu: "Buranın korunması koınusunda sürekli bir çalışma içersindeyiz. Projeler var ve üniversitelerle çalışıyoruz. Ama halen alacağımız çok yol olduğuna inanıyorum. Buradaki heykellerin taşınması konusuna gelince bilim adamları arasında farklı görüşler ve düşünceler var. Bu heykellerin bir müzede korunmasını savunan çok bilim adamı var. Dünyada arkeologlar yada bilim adamlarını büyük bir kısmı diyor ki arkeolojik ve mimari varlıklar olduğu yerde korunur. Bu da doğru ancak anıtsal eserler müzede korunur. Bir mimari yapı varsa bir tapınak ya da yerleşim merkezi bu yerinde korunur. Ancak dünyadaki bütün arkeolij ve antik eserler yerlerinde korunacak olsaydı bugün bu kadar müze olmazdı. Müzeler o zaman ne işe yarıyor?"

Bu mekanda yapılaşmanın olduğu dönem ile bugün arasında iklim farkları olduğunu anlatan Bakan Günay, "Bizler zaten bişeylerin kararını vermek için acele etmiyoruz. Biz de dünyada ve ülkemizde neler oluyor bunları takip edip tartışıyoruz. Ancak uzun vadede yerinde ya da bunların yerine çok yakın başka biryerde yapılacak olan müzede korunması gündemde olabilir. Ama mutlaka aynı koşullarda hatta daha iyileştirilmiş koşullarda aynı görkem içinde ve dünyanın çok saygı ile karşılayacağı bir koruma projesini burada mutlaka gerçekleştireceğiz." ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Bakan Ertuğrul Günay'a ziyareti sırasında Adıyaman Valisi Ramazan Sodan, Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, Ak Parti Grup Başkan vekili ve Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, Milletvekillerinden Mehmet Erdoğan ve Murtaza Yetiş ile daire amirleri eşlik etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz