Bakan Günay: "Bu topraklarda 'Havva anan dünkü çocuk'"

ANKARA(ANKA)- Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, büyük ve eski uygarlıklar barındıran Anadolu topraklarına Türklerin de katkıları bulunduğunu belirtirken "Ahmed Arif'in mısraı Anadolu gerçeğini çok güzel anlatıyor 'Havva Anan dünkü çocuk sayılır' diye. Gerçekten eşsiz bir coğrafya Anadolu" dedi.

Ertuğrul Günay, Gazi Üniversitesi ve Türk Tanıtma Vakfı'nın birlikte düzenlediği "Türklerin ve Anadolu'nun Dünya Uygarlık Tarihindeki Yeri" adlı sempozyumun açılış oturumuna katıldı.

- AHMED ARİF'İN DİZESİNİ OKUDU -

Reklam
Reklam

Bakan Günay, "Çok eski zamandan bu yana insanlığın ayak izlerini Anadolu topraklarında bulmak mümkün Ahmed Arif'in mısraı Anadolu gerçeğini çok güzel anlatıyor. 'Havva Anan dünkü çocuk sayılır' diyor. Buradan bakınca, Roma, Bizans gerçekten yakın tarih" dedi. Roma ve Bizans uygarlıklarının dünya için çok eski ve önemli uygarlıklar olduğunu, ancak Anadolu için Roma ve Bizans'ın yakın bir tarih olduğunu belirten Bakan Günay, Anadolu'nun iklim ve coğrafi özellikleri açısından insanın yaşamasına, insanın kendisini geliştirmesine en uygun dünya parçalarından birisi olduğunu kaydetti.

Ertuğrul Günay, Anadolu'da var olan eski uygarlıkların önemli izlerinin bugüne kadar geldiğini ifade ederek şöyle dedi:
"Türkler bunun üzerine ne yapmışlar? Türkler bunun üzerine taşımışlar. Anadolu'da bulduklarını, gittikleri yerlere taşımaya çalışmışlar. Anadolu'ya merkezi bir devlet geleneği, bir bütünlük anlayışı getirmeye çalışmışlar. Tahrip edici olduklarını zannetmiyorum, daha iyisini yapmak konusunda bir gayret içinde olmuşlardır. Anadolu'daki özellikle kamuya ait olan yapılar böyle bir anlayışı sergiliyor. Sahip oldukları inanç gereğince dünya fani anlayışından baktıkları için kendi evlerini, kendi yerleşim alanlarını kalıcı kılmamışlar, kamuya ait olan ne varsa onu kalıcı kılmaya çalışmışlar ve o anlayışı gittikleri coğrafyaya taşımaya çalışmışlar."

Reklam
Reklam

Konuşmasının ardından, sempozyumun Prof. Dr. Ahmet Mumcu'nun başkanlığını yaptığı birinci oturumunu izleyen Günay, Halil İnalcık'ın "Anadolu'da Kültür ve Medeniyet Tarihine Bir Bakış" başlıklı sunumunu dinledi.

Gazi Üniversitesi ve Türk Tanıtma Vakfı'nın birlikte düzenlediği "Türklerin ve Anadolu'nun Dünya Uygarlık Tarihindeki Yeri" adlı sempozyum üç gün sürecek. "Anadolu kültür değerlerine Türklerin katkısı nedir?", "Türklerin diğer kültürlerle yüz yüze gelmesi nasıl olmuştur?" sorularına yanıt aranacak sempozyumda, 60 bildiri yurt dışından ve yurt içinde katılacak 55 bilim adamı tarafından sunulacak. Sempozyum ardındanise derlenen sunumlar kitap haline getirilecek. (ANKA)