Bakan Günay: Kaçırılan tarihi eserleri iade etmeyen müzeyle işbirliği yok

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, dünyadaki müzelerin Anadolu’dan kaçırılan tarihi eserleri iade etmeden, Türkiye’deki...

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, dünyadaki müzelerin Anadolu’dan kaçırılan tarihi eserleri iade etmeden, Türkiye’deki müzelerle işbirliği yapamayacağını söyledi. Türkiye’nin, tarihi eserler açısından zengin bir ülke olduğuna değinen Bakan Günay, hiç bir meşru belgesi olmadan götürülen bir çok eserin dünyanın ünlü müzelerinde sergilendiğini dile getirdi.

Bakan Günay, Ankara Atatürk Kültür Merkezi (AKM)’nde düzenlenen ‘Rize Günleri’ adlı etkinliğe katıldı. Burada kurulan stantları gezen Günay’a, Rizespor’un atkısı ve forması hediye edildi. Rize’nin meşhur mısır ekmeğinin de tadına bakan Günay, gezinin ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Reklam
Reklam

Rize’nin, Türkiye’nin en renkli, en ilginç şehirlerinden biri olduğunu anlatan Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Rize insanının çalışkanlığından söz etti. Rize’den yetişmiş bir çok üst düzey devlet yöneticisi, çok sayıda yazar, bilim insanı olduğunu belirten Günay, Rize’nin, kapladığı coğrafi alandan daha büyük bir alana etki ettiğini bildirdi. Bakan Günay, ayrıca, Rizeli folklor ekibi ile horon tepti.

Bakan Günay’a, Anadolu’dan kaçırılan tarihi eserleri iade etmeyen ünlü müzeler için alınan ambargo kararı da soruldu. Günay, bu müzelerin Anadolu’dan kaçırılan tarihi eserleri iade etmeden Türkiye’deki müzelerle işbirliği yapamayacağını açıkladı. Kültür ve Turizm Bakanı Günay, “Bazı eserler var ki hiç bir belgeye dayanmadan herhangi bir izne, herhangi bir meşru sayılabilecek belgeye dayanmadan ülkemizden alınıp götürülmüş. Bunun hukuktaki adı çalıntı. Bu çalıntı eserlerin bir kısmı dünyanın tanınmış müzelerinde yer alıyor. Bu müzeler, bizim müzelerimizle işbirliği yapmak istiyorlar. Bizim müzelerimizle işbirliği yapmak isteyenlere; 'Sizin müzenizde Türkiye’den çalıntı bir eser var. Onu bize verin ondan sonra işbirliği yapalım' diyoruz.” dedi.

Reklam
Reklam

Bakan Günay, yabancıların yaptıkları kazı çalışmaları ile ilgili gelen bir soruya ise yabancıların yaptıkları kazı çalışmalarını tekil şekilde incelediklerini, gerekli şartları yerine getirdiklerinde onlarla çalışmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdikleri cevabını verdi. Günay, aksi takdirde ister Türklerin olsun ister yabancıların olsun kazı çalışmalarını durdurduklarını dile getirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz