Bakan Günay: “resim Ve Heykel Müzesi’yle İlgili Soruşturmayı Ben Başlattım”

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ankara Resim ve Heykel Müzesi’yle ilgili soruşturmayı göreve geldikten...

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ankara Resim ve Heykel Müzesi’yle ilgili soruşturmayı göreve geldikten sonra kendisinin başlattığını belirterek, 300 eserde sıkıntı olduğunu söyledi.

Bakan Günay, ünlü yönetmen Metin Erksan’ın cenaze töreninde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Ankara Resim ve Heykel Müzesi’ndeki 202 eserin kayıp olduğu, 46 eserin sahteleriyle değiştirildiği, 27 eserin de orijinalliğinin ağır kuşkulu olduğu iddialarıyla ilgili konuşan Günay, müzeyle ilgili soruşturmayı bizzat kendisinin başlattığını açıkladıç Günay, “Bu tamamen benim başlattığım bir soruşturmanın sonucudur. Ankara Resim Heykel Müzesi 1980 yılının nisan ayında açılmış, 6 ay sonra da 12 Eylül darbesi olmuş. O dönemdeki resim heykel ve bütünüyle bakanlık ve hatta güzel sanatlar yönetimi oldukça özensiz davranmıştı ki bu konuda kamuoyunda yaygın bilgilerimiz var zaten. Daha önce de kamuoyuyla paylaştım ben. Bazı eserler gerçek olmadan envantere alınmış, bazı gerçek eserler taklitleriyle değiştirilerek sanıyorum dönemin diktatörlerine ve onların yakınlarına armağan edilmişti. Bunlarla ilgili kamuoyunda benim şu anda belgeyemeyeceğim ama oldukça yaygın bilgiler var” diye konuştu.

Reklam
Reklam

5 Şubat 2008’de soruşturma kararı verdiğini, sonrasında soruşturmayı yeterli görmeyerek 2009’da soruşturmanın kapsamını genişlettiğini aktaran Günay, bu bilgileri geçtiğimiz 26 Temmuz’da onaya bağladığını açıkladı. Bakan Ertuğrul Günay, “2008’de başlattığım, 2009’da kapsamını genişlettiğim ve Temmuz ayının sonunda da onaya bağladığım bir soruşturmanın içinden sızdırılmış bilgiler bunlar. Tamamen bizim yaptığımız soruşturmadır. Bizden önceki 25 yıla ait bir kötü yönetimin izleridir. Ama şu anda Resim Heykel Müzesi basında çıktığı gibi olumsuz bir mekan değildir, tam tersine hem restorasyon, hem koruma, hem de teşhir imkanları genişletilmiş, Ankara turizminin, kültürünün özel mekanlarından birisi haline gelmiştir” diye konuştu.

Günay, müzede daha önce 350 eserin teşhir edildiğini, şu anda ise 800 kadar eseri teşhir ettiklerini aktaran Günay, şunları söyledi;

“300’e yakın eserde sıkıntımız var, 202 değil. Bir kısmı kayıp, bir kısmı taklit, bir kısmı fotokopi, bir kısmı müzeye girmemesi gerekirken girmiş eserlerde sorunlar var. 5 bine yakın eser içinde bazılarında böyle sorunlar var. 100’den fazla eseri de bizim çalışmalarımız sonucunda çeşitli kurumlardan teslim aldık. Geçmiş dönemlerdeki sorumluluklarla ilgili soruşturmamız sürüyor. O yüzden soruşturma sonuçlarını biz almadan kamuoyuyla paylaşmamız doğru değil. O yüzden arkadaşlarımızın yaptığı usta bir gazetecilik değil bence biraz sorumsuz bir davranış olmuş. Bir miktar kamuoyunu yanıltıcı bir nitelik taşıyor.”

Reklam
Reklam

2008’den bu yana Resim ve Heykel Müzesi’ni korumak konusunda dikkatli bir yeni çaba gösterdiklerini aktaran Bakan Ertuğrul Günay, bu çabanın sonucunda eksikler, aksaklıklar ve sahteciliğin ortaya çıktığını dile getirdi. Günay, “Ben Resim Heykel Müzesi’ni aldığım zaman herhangi bir depoya kolunu uzatıp içeriden bir eser alabileceğiniz kadar korumadan yoksundu. Bir tel kafes bile camlarda yoktu. Şimdi her bakımdan korunaklı. Bundan sonra bir sahte eserin girmesi veya çıkması mümkün olmayan bir duruma ve teşhir imkanlarını yüzde 100 artıran bir duruma kavuşturduk. 12 Eylül ve sonrasında süre gelen süregelen dönemin kötü izleriyle hala mücadele ediyoruz. Sorumlular hakkındaki soruşturmamız sürdüğü için ancak bu kadarını söyleyebilirim. Ama şunun altını çiziyorum bugün kamuoyunda çıkan bilgiler tamamen benim başlattığım soruşturmanın, benim yaptırdığım incelemelerin sonucudur” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: