Bakan Günay, savaş sergisi açtı

Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, dünyanın sayılı maket, diorama ve savaş malzemeleri koleksiyonerlerinden Nejat Çuhadaroğlu’nun ‘Yaşayan,...

Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, dünyanın sayılı maket, diorama ve savaş malzemeleri koleksiyonerlerinden Nejat Çuhadaroğlu’nun ‘Yaşayan, Savaşan Osmanlı ve Dioramaları’ isimli sergisinin açılışını yaptı. 1453-1923 yılları arası döneme ait askeri ve tarih figürlerinin yer aldığı sergi 6 Haziran’a kadar ziyaretçilerini bekliyor.

Yaklaşık 25 yıldır tarih ve askeri obje koleksiyonerlerliği yapan işadamı Nejat Çuhadaroğlu’nun eserleri Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü’nde sergileniyor.

Sergide, tarihi-askeri olaylar konseptiyle Osmanlı İmparatorluğu dönemi, İstanbul’un fethi, Kırım, Plevne, 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’nın önemli tarihsel olayları hem maketlerle, hem de orijinal boyutları ve malzemeleriyle kullanılmış mankenler ve canlandırmalarla sunuluyor. Ayrıca Çuhadaroğlu’nun kişisel koleksiyonunda asker giysilerinden silahlara, madalyonlardan bayraklara, mataralardan askeri araçlara ve fotoğraflara kadar dönemlerini yansıtan pek çok objeyi görmek de mümkün.

Reklam
Reklam

Yıldız Sarayı Büyük Mabeyn Köşkü’ndeki sergi açılışını Kültür Bakanı Ertuğrul Günay yaptı. “Mekanda bizim tarihimiz ve dünyanın yakın tarihinin bazı özel parçalarının sergilenmiş olması, İstanbul’un kültür yaşamına bir katkı oldu.” diyen Bakan Günay “Umuyorum ki seçkin koleksiyon sahipleri eserlerini İstanbul halkıyla paylaşacaktır. Bizim yakın tarihte de savaşlar inkar etmeyeceğimiz bir gerçek olarak, belleğimizde duruyor. Bizim ve dünya tarihinin başka objeleri de var. Örneğin önümüzdeki yıllarda Osmanlı’nın sanata verdiği önemi, sanat eserlerini, sanat eserleriyle uğraşan insanların kıyafetleri ve kullandığı malzemelerin sergilenmesini temenni ediyorum.” diye konuştu.

‘MABEYN KÖŞKÜ’NÜ DEVLET KABUL MEKANI YAPMAK İSTİYORUZ’

Yıldız Sarayı hakkında da bilgi veren Bakan Günay, mekanın 18. Yüzyılın sonlarında düzenlenmeye başlandığını, Sultan Abdülhamit tarafından bir makam ve çalışma ofisi olarak kullandığını belirtti. Yıldız Sarayı’nı restore etmekte biraz geç kaldıklarını kabul eden Günay, “Yurt dışında da gezilere gidince görüyoruz. Son derece görkemli bir tarihten geldiğimizi gösterecek olan devlet kabul mekanı yapmaya çalışıyoruz. Tabii aynı zamanda bir müze burası. Ama aynı zamanda üst katta cumhurbaşkanımızın, başbakanımızın ancak büyük kabullerde kullanacağı bir salon yapmak istiyoruz. Bence tarihin değerini iyi bilmeyiz. Çok güzel bir söz var. ‘Hayat ileri doğru yaşanıyor ama geriye bakınca anlaşılıyor.’ Nereden geldiğimiz çok önemli. Geride bıraktığımız mekanlarımızı bütün tarihsel özelliklere uygun bir şekilde bugünkü hayatımız içinde saygıdeğer bir yere koymamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: