Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, SİT alanlarının imara açılması konusunda imza için şu ana kadar önüne herhangi bir dosya gelmediğini söyledi.
Bakan Günay, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen, Türk Turizm Sektörü Toplantısı’na katıldıktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir basın mensubu Bakan Günay’a, “Sevda Tepesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verdiği teklifle imara açıldı. Çamlıca Tepesi için de 'cami projesi yok' diye bir açıklamanız olmuştu ama bugün basında yer alan bilgiye göre oraya turizm tesisi, camii, aynı zamanda konaklama tesisi yapılacak. İstanbul'un SİT alanı olan bütün yeşil tepeleri birer birer imara açılıyor. Bu sizi rahatsız ediyor mu?" diye sordu. Bunun üzerine Günay, “Söylediğiniz bütün bu konuların çözümü sektörün işbirliği yapması ve sorduğunuz sorular da dahil çeşitli konularda olumlu bir doğrultuda kamuoyunu bilgilendirmeye çalışmasından geçiyor. Eğer sektör bugün burada attığı imzaların arkasında durur ve Türkiye'nin tarihini, geleceğini, doğasını, yeşilini, mavisini korumak konusunda yüksek sesli bir biçimde kamuoyunu bilgilendirebilirse işaret ettiğiniz hiçbir tehlikeyi yaşamayız” diye konuştu.
Türkiye'de sürdürülebilir turizm yapmayı istediklerini anlatan Günay, “Sürdürülebilir turizm için İstanbul'un tarihini ve Türkiye'nin her yerinde yeşili maviyi, arkeolojiyi, geleneksel sivil mimarlık örneklerini, bize ait olan ve geleceğe kalabilecek olan ne varsa hepsini en iyi biçimde korumak gerekiyor. Ben bu dikkatle çalışıyorum. Önüme konular geldiği zaman da bu bakış açısıyla bir kağıdın altına ya imzalıyorum ya imzalamıyorum" dedi.
Bakan Günay, basın mensubunun, "İmzalayacak mısınız?" sorusuna da "Önüme geldiği zaman bu bakış açısıyla değerlendireceğim. Şu ana kadar imzama gelmiş herhangi bir konu yok" diye cevap verdi.
Turizmin önde gelen kuruluşlarının imzaladığı protokolle ilgili bir soruya da karşılık veren Günay, bugünkü birlikteliğin 3 ayda bir toplantılar yapacağını, hem geçmişle ilgili değerlendirme, hem de gelecekle ilgili önerilerle kamuoyunu doğru bilgilendirmeye çalışacağını söyledi. Günay, “Bugünkü protokolden hedefimiz, sektörü bir çatı altında toplayacak birliğine dönüşmesine ön ayak olması. Bugün biz Türkiye turizm meclisinin temelini attık. Bu hedefin altını imzaladık. Yakın bir zamanda bunu gerçekleştireceğiz. Yasayla ya da hukuk çerçevesinde başka bir formülle. Yasa bu birlikteliği kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşuna dönüştürebilir veya biz sektörü bir dernek çatısı, federatif bir yapı altında birleştirebiliriz” şeklinde konuştu.
Bakan Ertuğrul Günay, turizm sektörünün birlikte davranacağını, Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere herkesin, sektörün açıklamaları çerçevesinde durum almaya ve ona uygun taleplere cevaplar vermeye çalışacaklarını söyledi. Günay, “Ben Türkiye Turizm Meclisi'nin açıklamalarının bundan sonra muhatabı olacağım ama karşımda çok daha yüksek düzeyli bir işbirliği görmenin bir anlamda gücünü hissederek, turizm sektörünün taleplerini daha somut çözümlere, sonuçlara vardırmaya çalışacağım" diye konuştu.
Türkiye’nin dış ticaret açığının yüzde 20'sinden fazlasını karşılayan, 2 milyona yakın insana doğrudan ya da dolaylı iş sağlayan, hem ekonomiye, hem de sosyal yaşama katkıyı yapan bir sektörün 25 yıllık deneyiminden çıkardığı derslerle bugün en üst düzeyde ilk defa bir protokol anlaşmasına tanık olduklarını anlatan Günay, “Bunun değerini hep birlikte bilelim. İstanbul’un herhangi bir sokağındaki, herhangi bir sorununu bugünkü bu birlikteliğin önüne geçirmeyelim. Zaman zaman bu sektörün önemini fark etmediğimiz için Türkiye’de bazı alanlarda, bazı gereksiz bedeller ödediğimiz oluyor” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz