Bakan Günay'dan 'devlet Resim Heykel'de Büyük Soygun' Haberlerine İlişkin Açıklama

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bir gazetede 'Devlet Resim Heykel’de Büyük Soygun' başlığıyla yer...

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bir gazetede 'Devlet Resim Heykel’de Büyük Soygun' başlığıyla yer alan habere ilişkin olarak, "Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi şu anda gerek yeni teşhir ve tanzimiyle ve gerekse içerden dışarıya bütün çevre düzeniyle Ankara’nın bütün insanlarımıza övünçle sunacağı bir sanat mekanı haline dönüşmüştür" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bir gazetede 'Devlet Resim Heykel’de büyük soygun' başlığıyla yer alan habere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Günay, bu haberin bazı yanlış anlamalara yol açabilecek nitelikte olduğu için kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı duyduğunu belirterek, "1980 yılının Nisan ayında resmi olarak açılışı yapılmış bulunan Ankara Devlet Resim Heykel Müzesi hemen ardından gelen 12 Eylül darbe dönemi ve sonrasında önemli ölçüde sahipsiz kalmış ve kötü yönetilegelmiştir. O dönemde birçok eserin gerçek olmadığı halde müzeye alındığı, müzedeki gerçek eserlerin darbe dönemi ve sonrası yöneticilere armağan edilerek yerlerine taklitlerinin konduğu kamuoyunda yaygın olarak bilinen bir söylentidir. Müzenin bu dönem içinde kayıtları tutulmamış, sağlıklı bir envanter çalışması yapılmamış ve gerekli asgari koruma önlemleri dahi alınmamıştır" dedi.

Reklam
Reklam

Günay, 2000'li yıllarda müzenin Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Altındağ Belediyesi arasında yapılan bir sözleşme ile restore edilmek amacıyla uzun yıllar kapalı kaldığını ifade ederek, "2008’de sona eren bu restorasyonun yeterli ve amaca uygun olmadığı göreve başladığım dönemde tarafımdan gözlemlenmiş ve 5 Şubat 2008 tarihinde hem müze için kapsamlı bir inceleme ve envanter çalışması hem de koruma önlemlerini de kapsayan yeni bir restorasyon çalışması başlatılmıştır. İlk incelemelerimiz sonucunda müzede eksik ya da taklit eser olduğu bilgilerine ulaşılınca kapsamlı bir soruşturma başlatılmış, bu soruşturma sürecinde Bakanlığımız müfettişleri ile birlikte konu ile ilgili uzmanlar da görev almışlardır. Bugün yeni bir habermiş gibi kamuoyuyla paylaşılan bilgiler tamamen bizim talimatlarımızla yapılan soruşturma kapsamında elde edilmiştir" ifadelerini kullandı.

Yine bu çalışmalar sonucunda müze depolarının tümüyle elden geçirildiğini kaydeden Günay, daha önce 350 kadar resim ve heykelin teşhir edildiğini ve bu sayının bugün 800'e ulaştığını ifade etti. Ayrıca, 2008'den bu yana yapılan çalışmalar ve bu konudaki duyarlılığın kamuoyuyla paylaşılması sonucunda çeşitli kurumlardan 100'den fazla önemli yeni eser müze koleksiyonuna kazandırıldığını bildiren Günay, "Bilimsel kurulun ve müfettişlerin vermiş oldukları raporlar doğrultusunda bütün gerekler yerine getirilmektedir. Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi şu anda gerek yeni teşhir ve tanzimiyle ve gerekse içerden dışarıya bütün çevre düzeniyle Ankara'nın bütün insanlarımıza övünçle sunacağı bir sanat mekanı haline dönüşmüştür" dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: