Bakan, hastalıklı hayvanlara izin vermiş

ANKARA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı, Deli Dana Hastalığı (BSE, Bovine Spongiform Encephalopathy) görülen Hollanda ve Fransa'dan risk taşıyan et ve yan ürünlerinin bazı firmalar tarafından ithal edilmesiyle ilgili olarak yürüttüğü soruşturma raporunda, dönemin bakanlık yöneticilerinin görevlerini ihmal ettikleri belirtildi.

Özellikle Avrupa ülkelerinde ortaya çıkan Deli Dana hastalığının ardından, bu ülkelerden risk taşıyan et ve yan ürünlerinin ithalatının durdurulmasından kısa bir süre önce dönemin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerinin Hollanda ve Fransa'dan canlı hayvan ithalatı yaptığı ortaya çıktı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın Deli Dana ile ilgili hazırladığı raporda, bazı firmaların Hollanda ve Fransa'dan BSE riski taşıyan ürünlerinin ithaline yasak konulmadan çok kısa süreler öncesinde canlı hayvan ve et ürünlerini yurda getirdikleri kaydedildi. Raporda, ayrıca 650 baş gebe düvenin de İzmir'den yurda sokulduğu belirtilirken, dönemin bakanlık yöneticilerinin görevlerini ihmal ettikleri öne sürüldü.

Reklam
Reklam

Raporda, bu nedenle dönemin Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü'nden bazı yöneticiler, hayvanların yurda sokulduğu yerlerin bazı yöneticileri ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı eski Teftiş Kurulu Başkanı ve iki müfettiş hakkında görevlerini ihmal ettikleri öne sürülerek Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğu kaydedildi. Rapora göre, dönemin Tarım ve Köyişleri Bakanları Nevzat Ercan ve Mustafa Taşar ile ilgili raporlar TBMM Başkanlığı'na, dönemin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Cengiz Aysun ve Müsteşar Vekili Şenol Erdoğan hakkındaki raporlar da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.