Bakan Işık: Yerli Otomobilimizi 2020 Öncesinde Yollarda Görmeyi Hedefliyoruz (2)

"EKONOMİ ÜRETİME DAYALI OLMASAYDI 2008 KRİZİNİ ATLATAMAZDIK" Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, öğleden sonra ise Tekstil Sektörü Çalıştayı’na katıldı.

"EKONOMİ ÜRETİME DAYALI OLMASAYDI 2008 KRİZİNİ ATLATAMAZDIK"
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, öğleden sonra ise Tekstil Sektörü Çalıştayı’na katıldı. Burada konuşan Bakan Işık, Türkiye'nin son 12 yıllık büyüme performansının, hem Avrupa Birliği hem de OECD ülkelerinin performansının üzerinde olduğunu söyledi. Gelinen noktada, yapısal reformları önemli ölçüde tamamladıklarını kamu malı dengelerini oturtup, bütçe açıklarını kontrol altına aldıklarını söyleyen Bakan Işık, 2008-2009 yıllarında küresel piyasalarda yaşanan krizden en az hasarla çıkmamızın en önemli sebebinin üretime dayalı ekonomiye sahip olmamıza bağladı. Bakan Işık, aksi halde Türkiye'nin 2008 krizini atlatamayacağını 2001 krizinden çok daha ağır bir fatura ödeyebileceğini savundu.
“İMALAT SANAYİMİZ ÖNEMLİ BİR KALDIRAÇ OLMAYA DEVAM EDİYOR"
Türkiye'de imalat sanayinin ülke büyümesinin üzerinde büyüme gösterdiğini hatırlatan Işık, “Bu yılın ilk 3 çeyreğinde Türkiye’nin ortalama büyümesi beklentilerimizin altında gerçekleşti. Türkiye yüzde 2.8 büyürken imalat sanayimizin aynı dönemdeki büyüme hızı yüzde 3.5 oldu. Yani imalat sanayimiz, ekonomik büyümemiz açısından son derece önemli bir kaldıraç olmaya devam ediyor. Bu yüzden üretim ve ihracat hedefli büyümemizde sanayimizi, özellikle imalat sanayini çok önemsiyoruz" dedi.
“İHRACATIMIZ 12 YILDA 4 KAT ARTTI"
Özel sektörün her zaman yanında olduklarını ifade eden Işık, Türkiye’nin bugün dünyanın 180 ülkesine ürün ihraç edildiğini belirtti. Son 12 yılda ihracatın yaklaşık 4 kat artTığını ifade eden Bakan Işık, özel sektörün 2023 vizyonumuz için gayretlerinin artması gerektiğini kaydetti. Artık demokrasi ve ekonomide büyük hedefleri olan bir ülkeden bahsettiklerini söyleyen Işık, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu yeni dönemde daha dinamik, esnek, verimli ve rekabet gücü yüksek üretim prosesleri geliştirmeliyiz. Ekonomimizin rekabet gücünü geliştirecek, yerli sanayimizi güçlendirecek ve kalkınmada sürdürülebilirliği sağlayacak yeni bir vizyon oluşturmalıyız. Biz bunun için 3Y’nin yani ‘yerli, yenilikçi ve yeşil’ üretim anlayışının vazgeçilmez olduğunu her fırsatta vurguluyoruz. Yerli üretimle sanayimizi geliştirmek, inovatif bir anlayışla ürün çeşitliliğini ve niteliğini artırmak ve üretirken de çevreyi korumak istiyoruz."
“TEKSTİL EN GÜÇLÜ SEKTÖRÜMÜZ"
İhracatta kilogram değeri 1.5 dolarlık ürünler yerine 4 - 4.5 dolar civarındaki ürünleri üretmek ve geliştirmek durumunda olduklarını söyleyen Işık, “Rekabet, 10 liralık tişörtü marka ve tasarımla 100 liraya satabilmek alanında yaşanıyor. Tekstil sektöründeyiz ve bu sektöründe ortalama kilogram ihracat fiyatımız 10 doların altında, şu anda 600 dolar kilogram fiyatı olan kumaş üreten firmalarımız var. Nasıl üretiyor? Ar-Ge ve inovasyon sonucu. Bunu yakaladığımız zaman Türkiye’nin önü açık. Bugüne kadar tekstil sektörü düşük teknolojili bir sektör gelişmiş ülkeler tekstil sektöründen çekiliyor, biz de çekilelim anlayışı kesinlikle doğru bir anlayış değil. Elbette tekstil sektöründe yapmamız gereken işler var. Tekstil bizim en güçlü sektörümüz. Tekstilden vazgeçmek diye bir lüksümüz olamaz. Yapmamız gereken daha yüksek katma değeri olacak ürün anlayışını hayata geçirmek. Bu da Ar-Ge ve inovasyondan geçiyor. Tekstil sektörünü masaya yatıracağız. İçzinde bulunduğu sorunları birlikte değerlendireceğiz. Önerilerinizi alacağız her birini tek tek takip edip sonuçlandıracağız. Konuşulan konular imkanlar ölçüsünde sonuçlandırılmış olacak" diye konuştu.
“TASARIM OFİSLERİNİ AR-GE MERKEZİ GİBİ DESTEKLEYECEĞİZ"
Tasarım ofislerini Ar-Ge merkezi gibi destekleme kararını artık hayata geçireceklerini söyleyen Işık, “Şu anda kanun tasarısı taslağımızı hazırladık. İnşallah yakında hükümetimize Bakanlar Kurulu’na kanun teklifi olarak meclise sunacağız. Burada amacımız katma değeri yüksek ürünler geliştirmek için kendi tasarımını, kendi yapan sektör olmak. Ayrıca tedarik arzını da güvenli şekilde sürdürülmesi şeklinde çalışmaları yapıyoruz. Bundan sonraki süreçte daha yakın işbirliği ile tekstil sektörümüzü daha yüksek katma değerli üretim yapan Türkiye'nin ihracat üretim ve istihdamına katkı sağlayan sektör olması yönünde çalışacağız" dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: