Bakan Kılıç: Başörtülü Kareteciye Yapılanlar Tam Manasıyla Ilkelliktir

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Konya'da düzenlenen Avrupa Karate Şampiyonası'nda milli karateci Selva Nur...

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Konya'da düzenlenen Avrupa Karate Şampiyonası'nda milli karateci Selva Nur Akkurt'un başörtüsü nedeniyle müsabakaya çıkarılmamasını "Tam manasıyla ilkellik" olarak değerlendirdi.

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, bakanlık binasında İran İslam Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanı Mohammad Abbasi ile bir araya geldi. Ardından bakanlar iki ülke arasında gençlik ve spor alanları işbirliği protokolüne imza attı.

İmza töreni sonrası açıklamada bulunan bakanlar protokolün çerçevesi hakkında bilgi verdi. Bakan Kılıç, imzalanan protokolün Türk ve İran gençleri arasında vuku bulacak yakınlaşmaların bölgesel sorunların çözümüne katkı sağlayacağını ifade etti.

Reklam
Reklam

Konuk bakan Mohammad Abbasi ise, Türkiye ve İran arasındaki iyi ve güzel ilişkilerden dolayı Allah'a şükrettiğini, iki ülkenin gençlerinin çok değerli ve iki ülkenin sosyal bakımdan büyük değerler paylaştığını kaydetti.

Öte yandan gündeme ilişkin konuları değerlendiren Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Konya’da düzenlenen Avrupa Karate Şampiyonası'nda milli karateci Selva Nur Akkurt'un başörtüsü nedeniyle müsabakaya çıkarılmamasını değerlendirdi. Kılıç, olayın son derece üzücü, tasvip etmenin ise mümkün olmadığını belirterek şunları söyledi:

"Tam manasıyla ilkellik. Bugün gericilik ne diye merak ediyorsak, Konya'daki sporcu kızın başörtüsüyle uğraşmaktır. Bırakın sporunu yapsın. IOC Londra Olimpiyatları'ndan itibaren olimpiyatlara katılan bayan sporculara bu kolaylığı sağlamışken, sporu daha da evrenselleştirme çabaları bütün dünyada egemenken, Konya'da karateci bir kız sporcumuzun başörtüsüyle uğraşılması, 'uğraşılacak başka bir şey kalmadı mı' sorusunu akla getiriyor.

Bu konuda bizim tavrımız belli, kızlarımız ister başı açık ister başörtülü olsun, biz kızlarımızın spor müsabakalarına yoğun bir şekilde katılmalarını arzu ediyoruz. Bayanların spora katılımları bu kadar teşvik ve takdir edilirken Konya'da yaşanan olayı anlamak ve kabullenmek mümkün değil."

Reklam
Reklam

Ayrıca her iki bakan Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) güreşi 2020 Olimpiyat Oyunları'ndan çıkardığına yönelik spekülasyonlara da cevap verdi.

Bakan Kılıç, "Henüz çıkarılmış değil. Mayıs ayında yapılacak bir değerlendirme var. Bu çok önemli, orayı beklemek lazım. Tabi bu arada gerek uluslararası güreş federasyonları gerek milli federasyonların güreşle ilgili eleştirilere cevap olacak türden çalışmalara devam etmesi düşüncesindeyim. Mayıs ayında yapılacak değerlendirmenin ardından 8 Eylül 2013 tarihinde karar verilecek." dedi.

Güreşin 2020 Olimpiyat Oyunları'ndan çıkarılması iddiasına ilişkin İran İslam Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanı Mohammad Abbasi ise, "Bildiğiniz gibi uluslararası spor organizasyonları ülkelerin ilgi ve alakalarıyla muvazzaftır. Bu ilgi ve kapasitelerin ve geleneksel sporların göz önünde bulundurulması gerekir. Herkes biliyor güreş, bu bölgede ve İran'da en önde gelen spordur, kimse bunu inkar etmiyor, bu bölgede bir kültür haline gelmiştir. Bu haberi aldığımız da biz de rahatsız olduk." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: