Bakan Kılıç: Statlarda Elektronik Bilet Ve Kameralı Güvenlik Uygulanacak

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç önümüzdeki dönem statlarda elektronik bilet ve kameralı güvenlik sistemine...

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç önümüzdeki dönem statlarda elektronik bilet ve kameralı güvenlik sistemine geçileceğini söyledi. Türkiye Futbol Federasyonu’nun çalışmalarını tamamladığını dile getiren Kılıç, uygulamanın ilk olarak şampiyonluk yaşamış takımların şehirlerinde uygulanacağı bilgisini verdi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulu tarafından düzenlenen ‘Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlemesine’ çalıştayı Ankara’da başladı. İki gün sürecek olan programa Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Futbol, Basketbol ve Voleybol Federasyonu başkanları, spor kulübü başkanları ve çok sayıda savcı katıldı.

Reklam
Reklam

6222 numaralı kanunla sporda şiddetin ve düzensizliği tümden önlenmesi konusunda beklenen faydayı sağlayamadığını vurgulayan Kılıç, “Değişik parametrelerin gündem alınması zaruret halini aldı. Sporda şiddeti tek başına cumhuriyet savcılarının sağlaması mümkün değildir. Türkiye’de sporda şiddeti tek başına kolluk kuvvetlerinin de sağlaması mümkün değil. Herkes suçu ve sorunları birbirine atmaktadır. Kurumlar ilgili ve yetkililer kavramsal boyutta olayın derinliğine giremedi.” dedi.

“EN BÜYÜK DÜZENSİZLİĞİ ÜCRETSİZ DAĞITIALN BİLETLER NEDEB OLUYOR”

Sürecin işlemesini konusunda yerine getirilmemiş iki öneri sunan Kılıç, statlarda elektronik bilet uygulamasına ve kameralı güvenlik sistemine geçileceğini belirtti. Spor alanlarında yaşanan düzensizliğin büyük bölümünün ücretsiz temin edilen biletlerden meydana geldiğini vurgulayan Kılıç, şöyle konuştu:

“Elektronik bilet uygulaması her şeyden evvel ücretsiz bilet uygulamasına kesin ve net bir nokta koymak üzere kanuna dert olmuş bir husus. Elektronik bilet uygulamasına geçildiğinde hangi salona veya numaralı koltukta hangi TC kimlik numaralı vatandaşın oturduğu daha bileti aldığı andan itibaren belirlenmiş olacak.

Reklam
Reklam

Elektronik bilet uygulamasına geçilmediği için seyirden men cezası alan bazı kişi ve kurumların spor alanlarında yerlerini aldığını tespit ettik. Bunu da kanunu uygulamamızda ki en büyük engeldir. Her stadın içerisinde 360 derece görecek şekilde hem de stadın dışını 360 derece görecek kameralı güvenlik sistemi konulacak. Elektronik biletle yerine oturan seyircinin hangi eylem içinde olduğu da olduğu da tespit edilecek."

İHALE YAPILACAK

Türkiye Futbol Federasyonu çalışmalarını tamamladığı bilgisini veren Kılıç, “Futbol Federasyonu ihaleye çıkma üzere. Bu ihale ile özellikle şampiyon takımlarımızı bünyesinde bulunduran şehirlerimizde elektronik bilet uygulaması ve kameralı güvenlik sistemine geçiş sağlamış olacağız. Sezonun ilerleyen günlerinde diğer statlarda da sisteme geçilmiş olacak.” şeklinde konuştu.

Valilik yaptığı dönemde de şiddet olaylarının çok kez yaşandığını dile getiren İçişleri Bakanı Muammer Güler ise alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı:

"Müsabakalarda bir an önce elektronik bilet uygulamasına geçilmelidir. Spor alanlarındaki kamera sistemleri son teknolojiye uygun hale getirilmelidir. Fanatik ve holiganlara bedava bilet dağıtılmamalıdır. Mükerrer spor suçu işleyenler spor alanlarına alınmamalı ve kombineleri de iptal edilmelidir. Taraftar organizasyonlarını kulüpler yapsın ve sorumluluklar onlara ait olmalıdır. Yazılı ve görsel basının da yayın sorumluluklarının olması gerektiğini unutmamak gerekiyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz