Bakan Nebati açıkladı: GES'e talep çok iyi durumda…

Dolar kurunun yeniden yükselişe geçmesi ile birlikte devreye alınan ‘Gelire Endeksli Senetler'le ilgili son durumu Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati açıkladı. Bakan Nebati açıklamasında ‘Mali disiplinden vazgeçmeden vatandaşlarımızı desteklemeye devam edeceğiz' dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Halkbank Üreten Kadınlar Buluşması’nda konuştu. Nebati, 15 Haziran'da talep toplanmaya başlayan Gelire Endeksli Senetler'e talebin çok iyi durumda olduğunu söyledi. Nebati ayrıca KKM’nin bütçeye getirdiği yük konusunda yapılan eleştirilere yanıt vererek, rakamların gerçekleri yansıtmadığını söyledi.

“GES’leri bireysel yatırımcılarımıza sunuyoruz. Buna yönelik talepler 15 Haziran'dan itibaren aldık 22 Haziran sürecine kadar talep toplama devam edecek. GES’lerin getirisi yüzde 23.04 olacak ve kupon gelirleri 3 ayda bir ödenecek” diyen Bakan Nebati, KKM uygulamasının bütçeye olası maliyetinin farklı senaryolar dahilinde takip edildiğini belirterek, “KKM için bütçeden mart ayında 11.7 milyar lira, nisan ayında 4.6 milyar lira ve mayıs ayında da 4.8 milyar lira olmak üzere toplam 21.1 milyar lira tutarında ödeme gerçekleşti. Çeşitli mecralarda gündeme getirilen şişirilmiş rakamlar gerçeği yansıtmıyor. Bu maliyetleri yayınlamaya devam edeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

Reklam
Reklam

TÜKETİCİ KREDİSİ MESAJI

“Mali disiplinden vazgeçmeden vatandaşlarımızı desteklemeye devam edeceğiz” diyen Nebati, tüketici kredilerine yönelik makro ihtiyati tedbirlerin çerçevesini sıkılaştırdıklarını kaydetti.

Nebati, “Tüketici kredilerinde yüzde 5 olarak uygulanan BSMV oranını yüzde 10’a çıkarak kredilerin sadece üretime yönlendirilmesini selektif kredi politikamızı daha da pekiştirerek ilerliyoruz. Bu adımın enflasyonla mücadele sürecine katkı sunacağını düşünüyoruz. Vatandaşlarımızın gelire kıyasla aşırı borçlanmasını önlemek amacıyla tüketici kredilerine yönelik makro ihtiyati programını sıkılaştırdık. Tüketici kredilerinde dar gelirli vatandaşlarımıza yönelik pozitif anlayışla hareket ediyoruz. 50 bin liraya kadar olan kredilerde vade süresini azaltmadık” ifadelerini kullandı.

“KALBİMLE SÖYLÜYORUM, KALBİM DİLİME VURUYOR

Nebati, artık çok sayıda mega altyapı projesini tamamlamış, dünyanın hemen her köşesine yaptığı ihracatını sürekli artıran, insansız hava araçları, elektrikli otomobil ve hatta jet motorları dahil yüksek teknolojili üretime yönelmiş özgüvenli bir Türkiye olduğunu anlatarak, “Bunların tamamı 20 sene evvel sadece güzel birer hayalden ibaretti. 20 yıl öncesinin bir genci olarak söylüyorum, bu hayalleri bize kurdurmuyorlardı. Bugün, tüm bunlar bizim somut kazanımlarımızdır” dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin ekonomi seferberliğinde kadınların ve kadın girişimcilerin çok önemli bir rol oynayacağını belirten Nebati, şunları söyledi:

“Kalbimle söylüyorum, kalbim dilime vuruyor. Sizsiz olmuyor, hep beraber yürüyeceğiz. Bizler, ülkemizin yarınları için üreten, ihracat yapan, istihdamı artıran, ülkemiz için taş taş üstüne koyan her kim varsa onun yanında olmaya ve gereken tüm desteği vermeye devam edeceğiz. Kadınlarımızın her alanda, evinde, iş yerinde, sosyal hayatta daha fazla söz sahibi olmaları için önlerini açmayı da aralıksız sürdüreceğiz. İdeallerine ulaşan, mutlu bir toplum inşa etme yolunda kadınlarımızın ülkemize, ekonomimize ve insanımıza sunacağı daha birçok katkının olacağından hiçbir şüphe duymuyorum. Her zorlukla beraber bir kolaylığın olduğuna inanarak, yolumuzu bilerek, azimle ilerlemeye devam edeceğiz. Kadınlar iyimserdir, iyimserlik rahmanidir, kötümserlik şeytanidir. Sürekli vesvese verir. Vesveseleri bir tarafa atıyoruz, yolumuza kadınlarla devam ediyoruz. Bugün, emeğiyle gayretiyle var olan, hayalleri için mücadele veren, yüreği ülkemiz, evlatlarımız için çarpan tüm kadınlarımızı tebrik ediyor, önlerinde saygıyla eğiliyorum."

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: