Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Vatandaşların binalarını deprem testi yapması gerekiyor. Gücü yetmeyene belediye yardımcı olmalıdır. Bize de kentsel dönüşüm yasalarını düzenleyeceğiz. Binlerce bina dönüşecek. 7,5 milyon binanın bir an önce değişmesi gerekiyor. Coğrafyamızda yer altı ve yer üstü hareketlidir" dedi.
Bakan Özhaseki yaptığı konuşmasında, kentsel dönüşümün önemine vurgu yaparak, İstanbul'da 3 büyüklüğünde olacak bir depremin birçok binayı yıkmaya yeteceğini söyledi. Birçok şehrin kimliksiz ve sağlıksız olduğunu söyleyen Özhaseki, bunları gördüğünde içinin yandığını belirtti. İstanbul'da mahalle bazlı kentsel dönüşümü eleştiren Özhaseki bunun şehir bazlı yapılması gerektiğini ifade etti.
Bakan Özhaseki,birçok şehrin sağlıksız ve kimliksiz olduğunu belirterek, "Gaziantep sanayicisi belediyesi yönetimi uyumludur. Burada kentsel dönüşüm doğru yapılmalıdır. Bu iş İstanbul'da çok kötü yapılıyor. Mahalle bazlı yapılıyor. Önce şehir sonra mahalle bazlı düşünmek gerekir. Böyle yapmazsak vazifemiz eksik kalır. Bizde şehircilik çok hızlı geliştiği için çevreyi de beraber tuttuk. Çevre Allah'ın bize emanetidir. Birçok ülke çevreyi kirletirken, kurallar onlar için farklı, bizim için farklı işliyor. Çoğu Avrupa ülkesi termik santrallerle yaşıyor. 2023'e kadar çöplerimizin hepsi temiz olarak geri dönüşecek. Şehircilikte çevre gibi üzerinde oynamak kolay değil. Sağlıksız ve kimliksiz şehirlerimiz var. Eski şehirlerimizin üstüne yeni şehirler inşa etmişiz. Şehirlerimizi mahvetmişiz. Deprem bölgesinde ve düz ovalarda şehirler kurmuşuz. Bu içimi yakıyor. O yüzden bizim bu konuda çözüm bulmamız gerekiyor. En çok kentsel dönüşüm meselesi önemlidir. En az 200 bin konutu yıkmamız gerekir. Ama bunu planlı yapmamız gerekiyor. Müteahhitliğe başladım, çünkü Türkiye'yi değiştirip dönüştürmemiz lazımdır. İstanbul depremi felaketi kapıda. Binalar olduğu yerde yıkılıyor. 3 şiddeti bile birçok binanın yıkılmasına yeter. Hem şahıslara, hem belediyelere hem de bakanlığa düşen görevler var. Vatandaşların binalarını deprem testi yapması gerekiyor. Gücü yetmeyene belediye yardımcı olmalıdır. Bize de kentsel dönüşüm yasalarını düzenleyeceğiz. Belediyeye faiz almadan borç para vermeliyiz. Türkiye de inşaat sektörünün önü açık. Çünkü binlerce bina dönüşecek. 7,5 milyon binanın bir an önce değişmesi gerekiyor. Coğrafyamızda yer altı ve yer üstü hareketlidir" dedi.
"Teröristlerle milletin oyunu bir tutmam"
Özhaseki, Avrupa ülkelerinin teröristleri desteklediğini belirterek, terörle mücadeleyi en sert şekilde sürdürüleceğini ifade etti. Ülkenin kalkınmaya ihtiyacı olduğunu belirten Bakan Özhaseki, bunun için ise 16 Nisan referandumunun çok önemli olduğunu ifade etti. Teröristlerle milletin oyunu bir tutmayacağını vurgulayan Özhaseki, "15 Temmuzda iki Avrupa ülkesi bize geçmiş olsun demediler. Hatta şaşırdılar darbeciler nasıl iktidarı deviremediler diye. Hala bize gelip darbecilere kötü muamele yapmayın diyorlar. Keşke çevre ye verdikleri önemi dünya devletleri hayatlarını kurtarmak için denizde boğulanlara da verselerdi. Hollanda'da teröristler cirit atıyor Yunanistan abileri verme dediği için vermiyorlar. Vesayetçiler ne yaparsak bize çelme atmaya çalıştı. Tezgah üzerine tezgah yapılıyor. Danıştay saldırısı da bunların işiydi. Ardından Cumhuriyet mitingleri ardından da generallerin fabrikaları arayıp işçileri mitinge getirmeye zorladı. Cumhuriyet tarihinde yaptığımız en sert mücadeleyi PKK teröristlerine karşı yaptık ve onları şehirlerde bitirdik. FETÖ'yü de aynı, bitireceğiz, her yerden temizleyeceğiz. Ama bizim şimdi kalkınmaya ihtiyacımız var. Ben teröristlerle milletin oylarını bir tutmam” dedi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de, şehir olarak Konya ve Kayseri'yle yarıştıklarını belirterek, "400 bin Suriyeliye ensar olduk. Birçok projeyi bitirdik. Bugün 5 köprülü kavşağımızı bitirdik. Su sıkıntımız var. 120 kilometreden su getireceğiz. Bununla 120 milyon TL cebimizde kalacak. Sıkıştığımızda hep bize destek verdiniz. Sizlere çok teşekkür ederiz. Yüzde 20 büyüdük, en büyük sorunumuz konuttur. Konut için 6 ay boyunca bir planlama yaptık. Şuan 3 bin konutumuzun temelini attık.Biz taşımada Konya'nın 3 katıyız. Yeraltına inmemiz gerekiyor. Metroya geçmemiz gerekir. Eskiden Konya ve Kayseri ne yapıyor diye bakardık, şimdi Konya Kayseri bize bakıyor” dedi.
Vali Yerlikaya da, insan neyse şehrinin de o olduğunun altını çizerek, "Kayseri, Konya ve Gaziantep her zaman en iyisini yapmak istiyor. İnsan neyse şehri de odur. Biz bu şehre hizmet ediyoruz. Sadece kendi halkımıza değil, 400 bin Suriyeliye de bakıyoruz. Bu nüfus 33 ilden daha büyüktür. Yarabbi bizi devletimizle imtihan etme. 15 Temmuz da hainlere dersini verdik.Cerablus'a 500 jandarma göndereceğiz, nerede yatıracağımızı bilmiyoruz. Şimdi onu araştırıyoruz. Çünkü her yer yerle bir edilmiş. Çok projemiz var. Onlara inşallah hayata geçireceğiz. Keşke bugünkü irade 50 yıl öncede olsaydı. Sıkıntımız geçmişte belediyecilik işini doğru yapmamamız. Bu şehir kurtuluş mücadelesinde örnek olmuştur. Bu sene 6 milyar 258 milyar dolar ihracatımız oldu. Kul hakkı gibi çevreninde bizim üzerimizde hakkı var” diye konuştu.
Konuşmaların sonunda bakan Özhaseki'ye çeşitli hediyeler verildi.
İHA