Bakan Özhaseki'den korkutan uyarı: Her an patlayabilir

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, ömrünü tamamlayan 4 fay hattının her an patlayabileceği konusunda uyararak kentsel dönüşümün hızlanması gerektiğini söyledi.

Habertürk canlı yayınında soruları yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, belli aralıklarla depreme neden olan 4 adet fay hattının ömrünü doldurduğunu, dolayısıyla yeni bir depreme sebebiyet vermeye hazır olduklarını söyledi.

Uzmanların İstanbul'da 2030 yılına kesinlikle bir deprem beklediğini belirten Özhaseki, deprem şiddettinin ise 7 - 7.5 olarak beklendiğini belirtti.

İSTANBUL'DA EN AZ 7 ŞİDDETİNDE DEPREM BEKLENİYOR

Reklam
Reklam

Önceki günlerde de İstanbul'da beklenen deprem hakkında açıklama yapan Bakan Özhaseki, bilim adamlarına göre İstanbul’da 10 yıl içerisinde en az 7 şiddetinde deprem olacağını belirterek, “Bizim en az 25-30 milyonu ilgilendirecek kadar bir hızla 3-5 sene içerisinde bu kentsel dönüşümü yapmamız icap ediyor” demişti.

"BİNLERCE YAPI BİR ANDA YERLE BİR OLACAK"

15 milyon nüfusun yaşadığı İstanbul’da bir sıkıntı olduğunda bir sürü insan toprak altında kaldığı gibi, ekonominin de çökeceğini kaydeden Bakan Mehmet Özhaseki, “Anadolu’da menzil olarak depremler olduğunda gidip hep beraber yaralarını sarabiliriz, koşup hep beraber yaralarını sarabiliriz. Bunu Erzincan’da da, Adapazarı’nda da yaşadık. Koştuk, dertlerine derman olduk devlet olarak. Ama İstanbul’da Allah korusun, bilim adamlarının dediği gibi gerçekleşecek olursa ki bilim adamları söylüyor bunu, bir felaket senaryosu var. Onların söylediği şeyler ben özetle şunu çıkardım. 10 sene içerisinde bir deprem var en geç. Bu yarın sabahta olabilir, 9.5 sene sonra da olabilir. Onların söylediğinden bir başka sonuç daha çıkardım. En az 7 şiddetinde gözüküyor. Böyle olduğu zaman binlerce yapı bir anda yerle bir olacak. Türkiye’de 20 milyon civarında yapı stokumuz var. Tüm Türkiye’yi kast ediyorum. 99 depreminde sonra yapılan yapı stokunun 5 milyon civarında. 99 depremi sonrası yönetmeliklerde daha sağlamlık arz eden bir yapı var. 99’dan sonra yapılan yapılar, daha sağlıklı görebiliriz. Ama öncesinde yapılanların en az yüzde 50’si risk taşıyor. Yani 7 - 7.5 milyon konut Türkiye’de şuanda riskli yapı vaziyetinde” ifadesini kullanmıştı.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: