* Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü,
“Her büyüme iyi büyüme anlamına gelmiyor. Büyümenin sıhhatli, kaliteli ve sürdürülebilir olması için, üretim ve ihracat odaklı olması gerekir."
“Türkiye'nin esas meselesi, cari açık veya dış ticaret açığı değil, teknoloji açığıdır"
“Çok daha fazla sayıda Ar-Ge projesi hayata geçiyor. Artık bu birikimi, ticarileşme konusuna da yansıtmalıyız. Ar-Ge projelerini, patentlere ve ürünlere dönüştürmeliyiz"
" dönemde elimizdeki doları bozdurup TL'ye çevirerek paramıza sahip çıkıyoruz"
Haber: Gülseli KENARLI - Kamera: Güven USTA / İstanbul DHA
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Türkiye İnovasyon Haftası" açılış törenine katıldı. Türkiye İhracatçıların Meclisi (TİM)'in İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen İnovasyon Haftası etkinliğine Bakan Özlü'nün yanı sıra İstanbul Valisi Vasip Şahin, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de katıldı.
“HER BÜYÜME İYİ BÜYÜME ANLAMINA GELMİYOR"
Bakan Özlü yaptığı açılış konuşmasında, “Bir ekonomiyi çeşitli yollarla büyütebilirsiniz. Kamu harcamalarını artırırsınız, finans, inşaat, hizmetler gibi sektörlere geçici olarak canlılık sağlayabilirsiniz. Ancak her büyüme iyi büyüme anlamına gelmiyor. Büyümenin sıhhatli, kaliteli ve sürdürülebilir olması için, üretim ve ihracat odaklı olması gerekir. Bununla birlikte, ülke olarak, bu noktayı da aşmamız gerekir. Üretim ve ihracat odaklı büyüme söylemenin, bizim ihtiyacımızı tam olarak tarif etmediğini düşünüyorum. Ar-Ge ve inovasyon odaklı büyüme ifadesinin, bizim için çok daha doğru bir ifade olduğunu düşünüyorum. Çünkü üretimde ve ihracatta belli bir seviyeye geldik. Bunun daha ötesine geçmek, Ar-Ge ve inovasyonla mümkün olacak" şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE'NİN ESAS MESELESİ, CARİ AÇIK VEYA DIŞ TİCARET AÇIĞI DEĞİL, TEKNOLOJİ AÇIĞIDIR"
Bakan Özlü, “Türkiye'de sürekli dış ticaret açığını ve cari açığı konuşuyoruz. Evet, bu iki açık gerçekten önemli. Ancak aslında bu iki açık sebep değil bir sonuçtur. Neyin sonucudur? Bu iki açık teknoloji açığının sonucudur. Türkiye'nin esas meselesi teknoloji açığıdır. Ne zaman ki teknoloji açığını kapatabilirsek, cari açığı ve dış ticaret açığını da kapatabiliriz. Bakanlığımız verilerine göre, geçtiğimiz yıl, imalat sanayinde düşük teknolojili firmaların karlılık oranı yüzde 5,2 iken, yüksek teknolojili firmaların karlılık oranı ise yüzde 8'dir. Yine geçtiğimiz yıl, ihraç ettiğimiz elektrikli teçhizatlarının ortalama kilogram değeri 4,6 dolardır. Aynı sınıftan ithal ettiğimiz ürünlerin ortalama kilogram fiyatı ise 11,7 dolardır. Bu fark, kaliteden, teknoloji seviyesinden, tasarımdan veya marka değerinden kaynaklanıyor. Bu farkı kapatmak hepimizin görevidir" dedi.
“AR-GE PROJELERİNİ, PATENTLERE VE ÜRÜNLERE DÖNÜŞTÜRMELİYİZ"
Faruk Özlü, “Biz hükümet olarak, iş ve yatırım ortamını iyileştireceğiz. Özellikle nitelikli yatırımlara yönelik teşviklerimizi daha etkin hale getireceğiz. Bu yıl Ar-Ge Reform Paketi'ni hayata geçirirken olduğu gibi, Ar-Ge ve yenilik ekosistemini sürekli güçlendireceğiz. Kamu desteklerinin de etkisiyle, Ar-Ge ve inovasyon kültürümüz her geçen gün gelişiyor. Ar-Ge harcamalarımız sürekli artıyor. Çok daha fazla sayıda Ar-Ge projesi hayata geçiyor. Artık bu birikimi, ticarileşme konusuna da yansıtmalıyız. Ar-Ge projelerini, patentlere ve ürünlere dönüştürmeliyiz" şeklinde konuştu.
"KURULUŞLARIMIZ DÖVİZ BİRİKİMİNİ TL'YE ÇEVİRİYOR"
Özlü, “Ekonomide, konjonktürel olarak zorlu bir dönemden geçiyoruz. Milletimiz, bu konuda yine büyük bir destana imza attı ve atıyor. İnsanlarımız, Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla dövizlerini bozdurmaya başladılar. Bu millet, gerecekten de her şeyin en iyisini hak ediyor. Bu millete bir vefa borcumuz var. Biz hükümet olarak, bu borcu ödemek için ne gerekiyorsa yapacağız. Bakanlık olarak bizzat talimat verdim. Gerek bakanlığımız, gerekse bize bağlı Türk Standartları Enstitüsü (TSE), KOSGEB, TÜBİTAK gibi kuruluşlarımız ellerindeki döviz birikimini TL'ye çeviriyor. Biz de kamu kurumu olarak vatandaşlarımız gibi böyle bir dönemde elimizdeki doları bozdurup TL'ye çevirerek paramıza sahip çıkıyoruz. Döviz kurları üzerinden Türkiye'ye karşı operasyon yapılmasına müsaade etmeyeceğiz. Bu ay içinde açılacak olan Avrasya Tüneli gibi, yarın temelini atacağımız Filyos Limanı gibi dev projelerle, yatırım ve ticaret altyapısını güçlendireceğiz. Ekonominin, özellikle iş dünyamızın ihtiyaç duyduğu reformları hayata geçireceğiz. Sınai Mülkiyet Kanun Tasarımız, kısa zaman içinde yasalaşacak. TÜBİTAK'ı, özel sektöre daha fazla destek olacak ve rehberlik edecek şekilde yeniden yapılandıracağız. Geleceğe damga vuracak olan 4'üncü Sanayi devrimiyle ilgili bir platform oluşturacağız. İş dünyamızın ve sanayicilerimizin de gereğini yapacaklarına, bu ülkeyi kalkındıracak, insanımıza iş ve ekmek kapısı olacak yatırımlara ara vermeden devam edeceklerine tüm kalbimle inanıyorum" şeklinde konuştu.
Görüntü Dökümü:
-------------------
- Özlü'nün açıklamaları
- Genel ve detay görüntüler
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz