Bakan Pakdemirli'den Dalaman yangını için rüzgar uyarısı

    TARIM ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Muğla'nın Dalaman ilçesindeki orman yangınının 350 - 400 hektarlık bir alanda etkili olduğunu belirtip, "Can kaybı yok, ağaçlar ve yaban hayatı zarar gördü.

TARIM ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Muğla'nın Dalaman ilçesindeki orman yangınının 350 - 400 hektarlık bir alanda etkili olduğunu belirtip, "Can kaybı yok, ağaçlar ve yaban hayatı zarar gördü. Öğleden sonra rüzgar şiddetini artırabilir. Yerleşim yerleri tehdit altında değil" dedi.

Dalaman'ın kırsal Karacaağaç Mahallesi'nde, geçen 10 Temmuz'da saat 15.10 sıralarında çıkan yangında alevler, yüksek sıcaklık, düşük nem ve şiddetli rüzgarın da etkisiyle hızla yayılıp Fethiye ilçesine bağlı Taşbaşı, Gökçeovacık ve turistik Göcek mahallelerine kadar ulaştı. Alevlerin tehdit ettiği kırsaldaki Taşbaşı ile Kepez mahallelerinde oturan vatandaşların evlerini boşaltmaları istendi. Orman ekipleri yangına, ikisi havadan kontrol için kullanılan, diğerleri su atan 15 helikopter, 520 personel, 105 arazöz, 18 dozer ve iş makinesiyle müdahale etti. Havanın kararmasıyla helikopterin uçamaması üzerine ekipler karadan alevlerle mücadele etti. Bu arada hızla ilerleyen alevlere karşı Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerinin kararıyla 'karşı ateş' taktiği uygulandı. Buna göre de yerleşim birimlerinin yakınında ekipler rüzgarında esiş yönüne göre kontrollü yangın çıkardı. Bu sayede alevlerin ilerleyişinin önü kesildi. Villa tipi butik bir otelin önündeki barakanın zarar gördüğü yangının ilerleyişi gece saat 03.00 sıralarında, rüzgarın hızının da azalmasıyla kesildi. Dün günün ilk ışıklarıyla birlikte de helikopterlerin havalanmasıyla yangın kontrol altına alındı. Ekipler, yangın alanının çevresini sardı. Söndürme ve soğutma çalışmaları yaptı.

Reklam
Reklam

ALEVLENMELER OLDU

Dün öğleden sonra şiddetli rüzgar nedeniyle yeniden yer yer alevlenen yangın, akşam saatlerinde ikinci kez kısmen kontrol altına alındı. 42 saattir devam eden yangına, bugün havanın aydınlanmasıyla birlikte havadan müdahaleye tekrar başlandı. Sahanın etrafını iş makineleri ve arazözlerle çevreleyerek genişlemeyi durduran ekipler, olası parlamaları önlemek için yanan alan içerisinde devam eden yangınlara müdahale ediyor.

'TÜTMELERİ BİTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ'

Dün (perşembe) sabah Muğla'ya gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, söndürme çalışmalarını bizzat koordine ediyor. Yangın bölgesinden bir an olsun ayrılmayan Bakan Pakdemirli, bu sabah da günün ilk ışıklarıyla birlikte helikoptere binerek çalışmaları havadan takip etti. Pakdemirli, incelemenin ardından son durumla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bakan Pakdemirli, Dalaman ve Fethiye yangınıyla ilgili sona doğru geldiklerini belirtip, "Soğutma çalışmaları yapıyoruz. Gece kara çalışmalarına bizzat nezaret ettim. Sabahın ilk ışıklarıyla beraber de son talimatları verdik. İlk ışıklarla beraber tabii ki tüm helikopterler havalandı. Helikopterlerimizin sayısını 13'ten 19'a çıkarttık. Bugün itibariyle yukarıda gördüğümüz tablo düne oranla çok daha iyileşmiş bir tablo. Dün 350 hektar alanın etkilendiğini söylemiştim. Kabaca 350-400 hektar alanın etkilenmiş olabileceğini düşünüyoruz. Yer yer tütmeler var. Hava araçları ile buraları su ile döverek tüm tütmeleri bitirmeye çalışıyoruz. Öğleden sonra rüzgarın şiddetini artırmasını bekliyoruz. Ekiplerimizin çok dikkatli olması gerekiyor. Yerleşim alanları tehlikede değil. Vatandaşlarımız tatillerine gönül rahatlığıyla devam etsinler. Tatile gelmek isteyenler, gelebilir. Yerleşim yerleriyle ilgili tehdit söz konusu değil" dedi.

Reklam
Reklam

'DEZENFORMASYONA İTİBAR ETMEYİN'

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, can ve mal kaybı olmadığını belirtip sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama tabii ki bizi üzen ağaçlarımızı, bitki örtüsünü kaybetmiş olmamız; bazı teleflerimizin olduğunu varsayıyoruz. Tek üzüntümüz budur. Dezenformasyona itibar etmeyelim. Sosyal medyada ben bunları görüyorum. Tüm Muğlalıları sonbaharda fidan dikmeye davet ediyorum. Personelimiz dinlenerek devam ediyor. Diğer illerden de takviyeler söz konusu. Burada çalışmaların en başından beri destek veren Valimize, DSİ, Karayolları, belediyelerimiz ve jandarmaya teşekkür ediyorum. Göcek'in arka tarafına bakan sırtta tütmeler var. Ancak, yangın şeklinde değil sadece tütme. Bunları soğutulup, söndüğünden emin olmamız lazım. Yöre halkı, ekiplerimiz yoruldukları zaman çay getiriyorlar. Ekiplerimize gerektiğinde yiyecek getiriyorlar. Bu Ege'nin misafirperverliği. Bundan son derece memnun kaldım. Ekiplerimizle vatandaşlarımızın işbirliğinden dolayı, son sürat yangınlarda daha etkin olmanın gayreti içerisindeler."

Reklam
Reklam

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------

-Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin basın açıklaması

-Tüten alanlara helikopterle müdahale edilmesinden görüntü

Haber - Kamera: Cavit AKGÜN / MUĞLA, (DHA)

========================