Bakan Şahin: Suçlulara ulaşırken vicdanları zedelemeyelim

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, suçlu ile suçsuz insanların iyi ayırt edilerek vicdanların zedelenmemesi gerektiğini...

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, suçlu ile suçsuz insanların iyi ayırt edilerek vicdanların zedelenmemesi gerektiğini söyledi.
Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Stratejik Araştırmalara Kurulu (SAK)’nun 45’nci toplantısı Afyonkarahisar’daki Korel Termal Otel’de başladı. Toplantıya 81 ilin KOM birim yöneticileri katıldı. Toplantıda konuşan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, toplantıya katılan polis müdürlerine suçlulara ulaşırken, iyi delil toplanmasını, bu konuda ciddi gayret göstermelerini istedi. Bunun çok önemli olduğunu belirten Şahin, “Bu mücadelede iyi yurttaş ile suça karışmış yurttaşı ayırt etmenin çok büyük önemi vardır. Suçlu ile suçsuzu ayırt etme noktasında yapılacak olan hatalar, insanlarımızı rahatsız edebilir, vicdanların rahatsız edebilir. Bizi amacımızdan uzaklaştırabilir.” dedi.
Şahin, polisin birinci görevinin suçluları takip ederek delillendirmek ve vicdanları rahatlatmak olduğunu belirterek, “Bugünde olduğu gibi istemeyerek de olsa, acıyarak da olsa kanun adına devlet adına yargıya teslim etmektir. Yapmamız gereken bu durumu, bu yaklaşımı korumaktır. Bu sayede son zamanlar toplumumuzun güvenilir algılamasında emniyet ve jandarmamız ön sıralarda gelmektedir. Toplumun huzurunu, yaşam kalitesini arttıran çalışmalar yapmaktasınız. Zaman zaman eleştirilseniz de milletimiz çoğu zaman takdirini sizden esirgememektedir.” diye konuştu.
Geleceğe umutla baktıklarını ve önemli bir noktada olduklarını ifade eden Şahin, terör belasını yok etmeye yönelik olarak çalışmaların devam ettiğini anlattı. Son 4 yılda yapılan operasyonlarla terör örgütüne, suç çetelerine ve mafyaya büyük darbeler vurulduğunu kaydeden Şahin, bununla birlikte yolsuzluk ve mafya ve bilişim suçlarında da ciddi mesafeler katedildiğini anlattı. Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dikkat etmemiz gereken iki husus var; Birincisi soruşturma aşamasını en verimli bir şekilde değerlendirilmesi ve bütün delilerin toplanmasıdır. Bunu yaptığımız zaman suçluların hak ettiği cezalarla karşılaşmaları sağlanmış olacaktır. Zor kullanma ve tehdit özgürlükleri sınırlayarak toplumda zaaf oluşturmaktadır. Bunun için ülkemizin karanlık odaklardan temizlenmesi şeffaf ve demokratik devlet yapısını güçlendirmemiz gerekir.”
İdris Naim Şahin, 61. Hükümette organize suçlarla mücadeleye öncelik verdiklerini, TCK’da ve değişik mevzuat düzenlemeleri ile bütün odakların üzerine gittiklerini ve gitmeye devam edeceklerini dile getirdi.

Reklam
Reklam

13 BİN OPERASYONDA, 28 BİN ZANLI, 45 BİN TON ESRARLA YAKALANDI
Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanı Mehmet Yeşilkaya da 2011 yılında uyuşturucu ile planlı mücadele neticesinde 17 bin operasyon yapılarak 36 bin şahıs yakalandığını açıkladı. Bu yıl yakalanan esrar maddesinde bir önceki yıla göre önemli artışlar görüldüğünü ifade eden Yeşilkaya, 13 bin operasyonda 28 bin şahısla birlikte 45 bin tonu aşkın esrar yakalandığını anlattı. Yeşilkaya, “Sokak satıcılarına yönelik 2011’de 78 il birimi tarafından 800 operasyon yapılarak 8 bin 600 şahıs yakalanmıştır. Uluslararası arenada 13 ortak operasyon başarı ile gerçekleştirilmiştir. Türkiye 2009 yılında dünya genelinde yakalan uyuşturucu miktarının yüzde 20’sini tek başına yakalayarak dünyada ikinci sıradadır. Suçtan elde edilen gelir ve akaryakıt kaçakçılığında 2011 yılında önemli artış olmuştur. 2011 yılında kaçakçılık üzerine 16 bin operasyon 517 milyon vergi kaybına engel olunmuştur.” dedi.
Yeşilkaya, mücadele eylem planının tavizsiz ve etkin bir şekilde yürütüldüğü silah kaçakçılığında son 4 yılda büyük mesafeler alındığını ve önceki yıllara göre yakalanma oranını 6 kat arttığını belirtti. Yeşilkaya, bilişim suçlarında 2011 yılında bu alanda 3 bin 280 olay yaşandığını anlattı.
Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar da örgütlü suçlarla mücadelede ciddi çalışmalar yapıldığını söyledi. Kılıçlar şu bilgileri verdi: "Halkın devlete olan güvenini sarsmak isteyen bu yasa dışı menfaat guruplarına karşı tedbirler almak bizim görevimizdir. Bunun içinde kendimizi sürekli yenilemek, sadece kollulk kuvveti olarak kalmamak gerekiyor. Son 5 yılda 65 tona yakın eroin maddesi ele geçirilmiştir. Uyuşturucu ticareti terör örgütlerinin önemli bir finans kaynağı olmuştur. PKK, KCK haraç ve koruma parası almanın dışında uluslararası uyuşturucu trafiğini yürütmeye çalışmaktadır. 2011 yılında organize suçlara yönelik olarak 97 operasyonunda 2 bin 217 şahıs yakalanmıştır. 67 milyon adet kaçak sigara yakalamıştır.”
Konuşmalar sonrasında Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar tarafından İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’e polis yeleği ve şapkası hediye edildi. Şahin, polis yeleğini giydikten sonra polis selamı verdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz