Bakan Şahin'den "kürtçe dersi" kararıyla ilgili açıklama

ANTALYA (İHA) - Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 18 üniversite öğrencisinin seçmeli Kürtçe dersi talebiyle açtığı davayla ilgili kararının tartışmalı nitelikte bir karar olduğunu ancak AİHM'in kararlarını uygulama konusunda Türkiye'nin taahhütte bulunduğunu söyledi.

Bakan Şahin, Antalya'nın Korkuteli ilçesinde yeni yaptırılan adliye binasında incelemelerde bulundu. Basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Bakan Şahin, AİHM'in, Kocatepe Üniversitesi'nde öğrenim gören 18 öğrencinin seçmeli Kürtçe dersi talebiyle Türkiye aleyhine açtığı davada Türkiye'yi kusurlu bulması ve her bir öğrenci için bin 500'er Euro para cezasına mahkum etmesiyle ilgili üzerine, "Türkiye tazminata mahkum edilmişse bu tazminatı öder" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin daha önce de AİHM'e gitmiş ve değişik kararlarla sonuçlanmış davalarda hükmedilen tazminatları ödediğini belirten Bakan Şahin, "Altına imza koyduğumuz uluslararası sözleşmelerimizle, uyguladığımız kararlarımız paralel olduğu takdirde daha az sıkıntı yaşıyoruz. Türkiye, AB müzakere sürecinde mevzuat olarak birçok yenilikler ve değişiklikler yaptı. Amacımız bu tür davalara daha az muhatap olmaktır. Bu verilen karar tartışılabilir. Tartışılabilir nitelikte bir karardır. Ama ben onu
tartışabilecek durumda değilim. Bir polemiğe de girmek istemiyorum ama AİHM'in kararlarını uygulama konusunda da Türkiye taahhütte bulunmuştur. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin uygulanmasını da kabul ettiğimize göre sonuçları neyse katlanacağız" diye konuştu.

Bakan Şahin, Türkiye aleyhine AİHM'e daha önce açılan birçok davanın bazı bölgelerde terör nedeniyle ev ve köylerini boşaltmak zorunda kalan kişilerce terörden zarar gördükleri iddiasıyla açıldığını ifade ederek, "Biz bunlarla ilgili, terörden zarar görenlerin zararını karşılayan bir yasal düzenleme yaptık. Terör mağdurları yönünde bu süreç çalıştığı için o konudaki dava sayısı da azaldı" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam