Bakan Şener'in van ziyareti

VAN (İHA) - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullatif Şener, Van'ı ziyaretinin asıl amacının ilde Kalkınma Ajansı'nı açmak olduğunu, ancak Danıştay kararının buna engel teşkil ettiğini söyledi.

Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda (VATSO) düzenlenen 'Van Ekonomik Değerlendirme Gündemi' toplantısına katılan Abdullatif Şener, sinevizyon eşliğinde Van'da yapılan çalışmaları dinledi. Toplantıya katılan işadamları ve vatandaşların sorunlarını dinleyen Şener, yaptığı açıklamada, Danıştay kararına rağmen Kalkınma Ajansları'ndan vazgeçmediklerini ve konunun takipçisi olduklarını ifade etti. Şener, hukuki eksiklikleri tamamlayarak yollarına devam edeceklerini belirterek, "Önce kalkınma ajansları ile bağlantılı olarak şunu söylemek isterim. Bizim bu ziyaretimizin asıl amacı, Van'da Kalkınma Ajansı'nı açmaktı. Bildiğiniz gibi kanunu çıkardık, yönetmeliği çıkardık. Bakanlar Kurulu kararı ile Çukurova ve İzmir Kalkınma Ajansları'nı kurduk. Diğer bölgelerin kalkınma ajanslarını kurmayı zamana ayırdık. Hepsini birden kurmaya çalıştığımızda bunların koordinasyonlarında zorluk olur düşüncesi ile sıra ile kuruyoruz. Van ile ilgili olarak bu bölgedeki ajansın artık öncelikle kurulabileceğine, buranın ise ajans merkezi olarak belirlenebileceğine karar verdik. Kendimizce ilan edilme tarihini tespit etmek suretiyle buraya geldik. Normalde programımızda bugün burada ilan etmek vardı. Ancak, Danıştay geçenlerde bir karar verdi. Bizim ajanslarların kuruluşu ile ilgili yönetmeliği iptal etti ve kanununu anayasaya aykırı olduğu düşüncesiyle Anayasa Mahkemesi'ne götürdü. Hatta Çukurova Kalkınma Ajansı'nı da iptal ettiler" dedi.

Reklam
Reklam

Kurulan ajansların da 3 veya 4 ilden oluştuğunu, bu illerin valileri, belediye başkanları, il genel meclisi başkanları ve ticaret ve sanayi odası başkanlarının yönetim kurulunu oluşturduğunu anlatan Bakan Şener, şöyle konuştu:

"Aynı zamanda bir de danışma kurulu oluşacaktı. Bu kurul da 100 kişiden oluşuyor. Bu kurulu da ildeki sivil toplum örgütleri temsil ediyor. Böylece biz valisi, seçilmiş belediye başkanları ve oda başkanları ile yönetimde birlikte çalışma alışkanlıkları oluşturacaktık. İşbirliği yaparak çalışma alışkanlıkları kazansınlar, proje üretsinler, omuz omuza birlikte yeni bir tarz ortaya çıksın diye düşünmüştük. Bu ajanslarda bölgesel kalkınma planları hazırlasınlar. Böylece planlar Ankara'da hazırlanıp bölgelere yayılmasın, bölgelerde hazırlanan planlar merkeze sunulsun. Faydalı bir iş yapma niyetinde olan kişi veya kuruluşlar, proje üretip bu projelerini vererek kabul gördükleri taktirde destek alacaklardı. Sadece Van'ı kalkındırmak için hükümet, vali uğraşmayacaktı. Van'da yaşayan ne kadar kuruluş ve insan varsa hepsi illerini kalkındırmak için yarış içine girecekti. Kalkınmayı merkeziyetçi anlayıştan yerel anlayışa verecektik. Danıştayın takıldığı şey vali, belediye başkanı, oda başkanlarının biraraya gelip yönetim oluşturmaları. 'Böyle bir yönetim tarzı anayasamızda yok' diyor. Gerekçe bu. Anayasada böyle bir yönetim tarzı yoksa bunun anayasaya aykırı olduğuna dair bir ifade de yok. Biz konuyu takip ediyoruz. Bu kararla kalkınma ajanslarından vazgeçmiş değiliz. Hukuki eksiklikleri tamamlayıp yolumuza devam edeceğiz."

Reklam
Reklam

Konuşmaların ardından VATSO Başkanı Zahir Kandaş, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullatif Şener'e bir plaket verdi. Bakan ve bebarerindeki heyet, daha

sonra yemek için Akdamak Oteli'ne hareket etti.