Bakan Şimşek: IMF’ye Borcunu Kapatmakla Türkiye Sınıf Atlamış Olacak

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, IMF borçlarının mayıs ayı itibariyle sıfırlanmış olacağını belirterek, "IMF’ye borcunu kapatmakla...

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, IMF borçlarının mayıs ayı itibariyle sıfırlanmış olacağını belirterek, "IMF’ye borcunu kapatmakla Türkiye artık sınıf atlamış olacak." dedi.

Bakan Mehmet Şimşek, bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Yalova’ya geldi. Eşi Esra Şimşek ile Yalova’ya gelen Bakan Şimşek, ilk olarak Yalova Valiliği’ni ziyaret etti. Yalova Valisi Esengül Civelek ile valiliğe geçen Bakan Şimşek, burada polis mangası ile karşılandı. İl müdürleri ile tokalaşan Şimşek, Valilik anı defterini imzaladı. Valilik makamına geçen Şimşek’e Vali Civelek günün anısına hediye verdi. Buradaki görüşme basına kapalı olarak devam etti.

Reklam
Reklam

Valilik ziyaretinin ardından Yalova Belediye Başkanlığı’na geçen Bakan Şimşek, burada da çiçeklerle karşılandı. Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal’ın makamına geçen Bakan Şimşek’e Vali Civelek, AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, AK Parti İl Başkanı Mustafa Pehlivan ve il müdürleri de eşlik etti. Başkan Koçal, Bakan Şimşek’e ebru sanatçısı eşi Suna Koçal’ın yaptığı bir hediye takdim etti. Esra Şimşek’e de yine eşinin yaptığı bir hediyeyi sunan Başkan Koçal, çiçek de verdi. Şimşek, Koçal’a, “Ben de bir peyzaj mimarı olarak çiçek için teşekkür ederim” dedi.

"GÜVENLİK VE TERÖRE MARUZ BÖLGEDEKİLER HARİÇ DİĞER LOJMANLAR EKONOMİYE KAZANDIRILACAK"

Bakan Şimşek, burada gazetecilerin kendisine yönelttiği kamu lojmanlarının durumu ile ilgili soruyu cevapladı. Bakan Şimşek, şunları söyledi: “Biz mümkün olduğu kadar kamuyu rasyonelleştirme çabası içerisindeyiz. Sonuçta kamunun harcamalarını vergilerle ödüyor, finanse ediyoruz. Amacımız, vatandaşımıza mümkün olduğunca yükleri aşağıya çekmek. Yani vatandaşımızın vergi yükünü artırmamak. Bu çok önemli. Bu anlamda kamunun kaynaklarının rasyonel ve etkin bir şekilde kullanılması önemlidir. Lojman konusunda Sayın Başbakanımız da açıklama yaptı. Ben daha önce bu konu hakkında çok kapsamlı bir çalışma yaptım ve kendilerine arz etmiştim. Gelinen noktada Maliye Bakanlığı, özelleştirmeye bağlı bazı kurumların bünyesindeki lojmanlardan başladık. Ama şunun altını çizmek istiyorum; özellikle güvenlik ekibi alanlarda böyle bir tasarı söz konusu olmayacak. Yine teröre maruz bölgelerde lojman konusunda herhangi yeni bir yaklaşım içerisinde olmayacağız. Bahsettiğimiz daha çok büyük şehirlerde olan ve hakikaten ihtiyaç anlamında çok zaruri olmayan alanlarda bu kaynakları ekonomiye kazandırmak, kamuyu daha etkin ve verimli noktaya getirmektir. Araç konusunda, kamu taşıtları konusunda da bir çalışmamız var. Aslında kamuda taşıtların kullanımı, kontrolü, takibi noktasında önemli bir yasa tasarısı üzerinde çalışıyoruz. İnşallah bu önümüzdeki dönemde o da sonuçlanır. Böylece kamunun milletten aldığı kaynakları doğru bir şekilde kullanmasına yön verecek bir takım uygulama ve düzenlemeler için sürekli bir şekilde çalışıyoruz. Bahsettiğimiz konu da onun bir parçası.”

Reklam
Reklam

“IMF’YE BORCUNU KAPATMAKLA TÜRKİYE SINIF ATLAMIŞ OLACAK”

Bakan Şimşek, Türkiye’nin IMF’ye olan borcuyla ilgili sorulan soruya da, “IMF borçları bu mayıs ayı itibariyle sıfırlanmış olacak.” dedi. Bakan Şimşek, sözlerine şöyle devam etti: “Devletin bilançosu hakikaten son 10 yılda çok sağlamlaştı. Hükümetlerimiz döneminde, gerçekten kamu borcunu, bir anlamda devletin bilançosunu biz ciddi bir şekilde iyileştiriyoruz. Çünkü bütçe açıklarını azaltınca tabii ki o anlamda borçlara da yansıdı. IMF borçları bu mayıs ayı itibariyle sıfırlanmış olacak. Bu önemli, çünkü 1958 yılından bu yana sürekli bir şekilde program, borç diyaloğu oluşmuş, bu anlamda Türkiye yeni bir döneme girmiş oldu. IMF’ye borcunu kapatmakla Türkiye artık bir sınıf atlamış olacak bu bir. İkincisi kamunun dış borcuna baktığınız zaman, kamunun döviz rezervi karşılaştırıldığı zaman bizim dünyadan 31 milyar lira üzerinde bir alacağımız var. Bizim devlet olarak, hazine olarak dış dünyaya borcumuz net bazda yok. Tam aksine alacağımız var. Rezervlerimizle borcumuzu karşılaştırdığımız zaman devlet olarak bizim, dünyadan alacağımız var. Fakat ülke olarak baktığınızda özel sektörü içine kattığınız zaman tabii ki Türkiye’nin dış borcu var. Ama firmalarımızın da yatırımları var. Firmalarımızın değeri artmış. Olaya o çerçevede bakmak lazım. Bizim amacımız şu: Türkiye’nin bütçesini, kamu maliyesini, mali dengeleri sürekli iyileştirmek için bunlarda başarılı olursak, Türkiye’nin hakikaten belki Osmanlı’dan bu yana sıkıntılarını çektiğimiz süreçlere son vermiş olacağız. Yani bunun en basit göstergesi şudur: Biz topladığımız vergileri faize değil, millete hizmet olarak sunmak istiyoruz. Bunu söylerken de abartmayalım. Bundan yaklaşık 10 yıl önce maliye 100 lira vergi topladıysa, bunun 86 lirasını devletin iç ve dış borç faizine ödüyorduk. Bugün bunun 17 lirasını iç ve dış borç faizine ödüyoruz. Yani eskiden yüzde 86’sı faize giderken, şimdi yüzde 17’si faize gidiyor. Bu aradaki farkla şimdi biz insanımızın eğitimine, sağlığına, alt yapısına Ar-Ge’ye, mahalli idarelerimize daha fazla kaynak aktarıyoruz. Bunlar önemli konular. Devletin kendi evini düzene koyması, kamu mali dengelerini iyileştirmesinin yansımaları, sadece devletle sınırlı kalmıyor. Özel sektöre yansıması var, vatandaşa yansıması var. Bu nedenle biz bunu hep önemsedik. Bu konuyu bütçe disiplinini, mali disiplinini öncelendirdik. Dolayısıyla IMF’ye ikili ilişkilerde borç ödeme noktasına yani kapatma noktasına geldiğimizde aslında bu uzun sürecin son halkasıdır diye düşünebiliriz.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz