Bakan Şimşek, Okan Üniversitesi'nde Konferansa Katıldı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2008 yılında dünyayı etkisi altına alan global ekonomik krizde Türkiye'nin doğru...

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2008 yılında dünyayı etkisi altına alan global ekonomik krizde Türkiye'nin doğru adımlar attığına dikkat çekerek, "Son 60 yılın en büyük krizini yaşadık ve hükümet olarak en iyi şekilde yönettik. Eğer IMF'nin dediğini yapsaydık, Türkiye bu krizden çıkamazdı" dedi.

Bakan Şimşek, Okan Üniversitesi tarafından düzenlenen Ekonomik Kriz Yönetimi Konferansı'na katılarak, Yunanistan, İspanya ve İtalya başta olmak üzere Avrupa ülkelerini etkisi altına alan ekonomik kriz ve Türkiye'nin bu dönemde aldığı önlemleri öğrencilerle paylaştı.

Reklam
Reklam

Dünyada ekonomik kriz yokken, Türkiye'nin çeşitli ekonomik krizlerden geçtiğine işaret eden Şimşek, şimdi ise Türkiye'nin daha önceki tecrübeleri sayesinde küresel kaynaklı bir krizde kendi çözümünü ürettiğinin altını çizdi. "Daha önceki krizlerimizi iyi bir şekilde yönetememiştik" diyen Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Global ekonomik krizde, Türkiye kalıcı bir tahribat yaşamadı ancak Avrupa ve Amerika'nın krizi bizim kadar rahat atlattığını söyleyemeyiz. İkinci dünya savaşından sonra dünya genelinde ilk defa bu kadar büyük bir global kriz yaşandı. Ancak biz hükümet olarak bu krizi çok iyi yönettik. Dünyada da bu krizin büyük bir global buhrana dönüşmemesinin en önemli nedeni uluslararası düzeyde politika koordinasyonu ve işbirliğidir."

"KRİZDE DÜNYADA 26,5 MİLYON KİŞİ İŞSİZ KALDI"

Ekonomik krizde dünya genelinde 26,5 milyon insanın işsiz kaldığına vurgu yapan Bakan Şimşek, bu dönemde Türkiye'de 3,7 milyon kişiye istihdam sağlandığını dile getirdi. Amerika'da 2007'den bu yana 4,5-5 milyon kişinin işini kaybettiğini, bu rakamın Avrupa'da 2 ile 3 milyon arasında olduğuna dikkat çeken Bakan Şimşek, "Türkiye bu dönemde kendi reçetesiyle ve kendi kaynaklarıyla krizi atlatmayı başardı" dedi.

Reklam
Reklam

Hükümet tarafından uygulanan mali disiplin politikasının kriz sürecine olumlu katkı sağladığına işaret eden Şimşek, genel devlet açıklarının kriz öncesinde sıfırlandığını, dengelerinde düzeldiğini hatırlattı. Türkiye'nin çok sağlam bir bankacılık sistemine sahip olduğuna da değinen Şimşek, "2004'te bankalarda stres testi yapıldı. Türkiye'de mortgage sistemi oturmamışken bir kanun çıkardık. 'Bir banka, konut değerinin yüzde 75'inden fazla kredi veremez' diye kural koyduk. Bütün bu çalışmalar kriz sürecinde destekçimiz oldu ve süreci en iyi şekilde atlattık. Eğer IMF'in dediğini yapsaydık, bu krizden çıkamazdık" açıklamasında bulundu.

"AMERİKA GÜVEN KAYBETTİ"

Küresel ekonomik krizin vatanı olan Amerika'da halkın ülkesine olan güvenini kaybettiğini, bu sebeple de Amerika ekonomisinin canlanamadığını ifade eden Şimşek, konuyla ilgili şunları kaydetti:

"2008'de Türkiye'de ekonomi yönetilemiyor diye çok eleştirildik. Ama o süreçte ortalık toz dumandı. Ne yapsak işe yaramayacaktı. Biz de o süreçte doğru olanı yaptık ve ortalığın yatışmasını bekledik.2009 yılında ise talebi yeniden canlandırmak için ÖTV ve KDV'de indirime gittik ve bir dizi önlemler aldık. Krizler reform anlamında ülkeler için fırsattır. Hiçbirinin kaçırılmaması gerekir. Biz de hükümet olarak bu fırsatı kaçırmadık. Şu anda kriz öncesi dönemden çok daha iyi bir durumdayız. Şu anda işsizlik oranımız en düşük seviyede."

Reklam
Reklam

"YATIRIM YAPANA VERGİ YOK"

Türkiye'nin cari açığının düşürülmesi gerektiğini belirten Şimşek, bunun için alınacak ilk önlemin tüketimin sınırlandırılması olduğunu kaydetti. Cari açığı kapatmak adına bir diğer önemli girişimin ise yatırımlar olduğuna işaret eden Bakan Şimşek, "Yatırım yapana vergi yok. Bu fırsatların iyi değerlendirilmesi lazım. Ayrıca asgari ücret üzerinden de vergiyi neredeyse sıfırladık. Kurumlar vergisini düşürdük" dedi.

"KRİZDE EN ÖNEMLİ FAKTÖR GİRİŞİMCİ İŞ ADAMLARI"

Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir ise, "Türkiye küresel krizde ciddi bir başarı sergiledi. Burada en önemli faktör ise girişimci iş adamlarıdır" diye konuştu. Üniversite olarak üniversite-sanayi işbirliğine çok büyük önem verdiklerini de hatırlatan Okan, "Vakıf üniversiteleri Türkiye'deki yüksek öğrenimin kalitesini artırdı. Vakıf üniversiteleri geçen yıl 1 milyar TL burs verdi. Yaptığımız tüm çalışmalarla girişimciliği destekliyoruz" dedi.

Programın sonunda Bekir Okan, Bakan Şimşek'e teşekkür plaketi verdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: