Bakan Şimşek: “suriye’deki Kürtlere Başbakanımız Sayesinde Kimlik Verildi”

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Suriye’deki Kürtlere Başbakanımız sayesinde kimlik verildi” dedi.Sabah saatlerinde tarifeli uçakla memleketi...

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Suriye’deki Kürtlere Başbakanımız sayesinde kimlik verildi” dedi.

Sabah saatlerinde tarifeli uçakla memleketi Batman’a gelen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Yeni Kültür Merkezi’nde AK Parti Batman İl Başkanlığı Danışma Toplantısı’na katıldı. İlk defa zırhlı araçla programlara katılan Bakan Şimşek, buradaki konuşmasının tümünü terör olaylarına ayırdı. PKK’nın son günlerde şiddeti tırmandırdığına dikkat çeken Bakan Şimşek, “Türkiye ne zamanki demokrasi anlamında, hak ve özgürlükler anlamında ilerleme katettiği zaman terör olayları artıyor. Bu da akla PKK’nın taşeron bir örgüt olduğunu getiriyor” dedi.

Reklam
Reklam

Suriye’de yaşayan Kürtlerin durumlarını da değerlendiren Şimşek, “Teröre niye başvurulur, şimdi bu sorulara cevap düşünelim. Ben size bir soru sorayım, hemen yanı başımızda Suriye var. Ta düne kadar oradaki kardeşlerimize nüfus cüzdanı dahi verilmemiş. Peki Suriye’de PKK terörü var mıydı? Eğer şiddetin sebebi Kürtlerin hakkı hukuku ise, Kürtlerin özgürlüğü ise, kültürel hakları ise yıllarca kimliği dahi verilmemiş, vatandaşlığı dahi kabul edilmemiş Suriye’de Kürtler yok muydu? Sayın Başbakanımızın çabalarıyla ‘Ya onlara kimlik verin tanıyın’ girişimleriyle bu son zamanlarda oldu. Eğer şiddetin sebebi Kürtlerin hakkı, hukuku, özgürlüğü ise Türkiye’de temel hak ve özgürlüklerde bu kadar iyileşmenin yaşandığı bir dönemde neden şiddet artıyor. AK Parti’yle yıllarca süren ret, inkar ve asimilasyon siyaseti son buldu. Geçmişte ağırlıklı olarak bu bölgede hatalı uygulamalar yapılmış, mağduriyetler ortaya çıkmış, yanlışlar yapılmış. Ama biz bunlara son verdik. Hatta 90’lı yıllarda veya öncesinde şu veya bu şekilde zarar görmüş vatandaşlara sadece manevi olarak yaralarını sarmakla kalmadık, maddi olarakta terör tazminatını biz getirmedik mi. Terör tazminatı altında katrilyonlarca para ödendi. Temel hak ve özgürlükleri her alanda arttırdık. Şimdi AK Parti bunları yapmışken, gerçekten dertleri hak ve özgürlüklerse, dertleri Kürt halkının haklarıysa ne olması lazım, şiddetin azalması lazım değil mi? Ama şu on yılda yapılanları siz görmeyeceksiniz, hiç adım atılmayan dönemde bile şiddetin dozunu azaltmışken, hiç hakkın olmadığı yerlerde asla şiddete başvurmamışken, tam da özgürlüklerin arttığı, ülkenin güçlendiği bir dönemde siz kalkacaksınız şiddeti artıracaksınız. O zaman akla şu geliyor; bunların hakla, özgürlükle bir alakası yok. Bunların derdi başka. Bakın Türkiye 90’lı yılların sonunda, 2000’li yılların başında terörün en az olduğu dönem. İlginçtir o denemde Türkiye’nin en zayıf olduğu dönemdir. Kendi iç krizlerini yaşadığı bir dönem. Ne zaman Türkiye bölgesel olarak, ekonomik olarak küresel anlamda güçlense hemen harekete geçiyorlar” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bu arada Bakan Şimşek’in bölgede yaşanan terör olaylarından dolayı programa, Başbakanlık tarafından Batman Valisi Yılmaz Arslan’a gönderilen zırhlı cip ile katıldığı öğrenildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: