Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası'na dezenflasyonunun tesisi için destek vereceklerini söyledi. Şimşek, enflasyonla mücadele için ilave adımların atılacağını belirtti. Şimşek kamuda tasarrufa dair de tarih verdi.
Şimşek, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde ekonomiye ilişkin sunum yaptı. Bakan Şimşek, "Orta Vadeli Program çalışıyor, istenen sonuçları veriyor. Programımızı güçlendireceğiz ve uygulamakta, Türkiye'nin makro ekonomik sorunlarını çözmekte kararlıyız. Para politikasının aktarım mekanizması gecikmeli çalışıyor. Dolayısıyla dezenflasyonu önümüzdeki dönemde destekleyecek adımlar atacağız. Bu adımlar daha çok maliye politikasında, yapısal reformlar olacak." dedi. Şimşek şu ifadeleri kullandı:
Merkez Bankamızın dezenflasyon patikası var. 2023 Haziran ayı ile 2024 Haziran dönemini hiçbir zaman dezenflasyon dönemi olarak görmedik. Biz bunu geçiş dönemi olarak gördük. Dezenflasyon bu dönemin ikinci yarısında başlayacak. Merkez Bankası'na dezenflasyon tesisi için destek vereceğiz. Dolayısıyla dezenflasyona geçiş için para politikasında normalleşme süreci gerekiyordu. Ve bunu şu anda Merkez Bankamızın ifadesi ile başarmış durumdayız.
İlave adımlar atacağız. Bu adımlar daha çok maliye politikası alanında olacak. Dezenflasyon zaman alıyor, enflasyonla mücadele bir süreç işidir. Enflasyonu sıkı para, maliye politikası, hedeflerle uyumlu bir gelirler politikası, yapısal dönüşüm ve verimlilik artışı ile düşüreceğiz, sonuçları yılın ikinci yarısında almaya başlayacağız.
Merkez Bankası, para politikasında önemli adımlar attı. Şu anda seçici kredi politikası uyguluyor. Faizin durduğu yere oranla para politikası daha sıkı bir durumda. Önümüzdeki seneden itibaren deprem harcamaları dahil bütçe açığını yüzde 3'ün altına çekeceğiz. Merkez Bankası'na dezenflasyon için destek vereceğiz. Orta vadede yapısal reformlar için mali alan yaratacağız.
Harcamaların gözden geçirilmesi bir süreç işi, tasarruf konusunda çalışmalarımızı nihai bir noktaya getirdi. Yakında bazı hususları paylaşacağız. Kamuda harcama kontrolü 2024'ün ikinci yarısında devreye girmiş olacak. Merkez Bankası'na dezenflasyon için destek vereceğiz. Orta vadede yapısal reformlar için mali alan yaratacağız.
,
Büyüme sorunumuz yok. Ama büyümenin kompozisyonunu değiştirmek zorundayız. Kısa vadede büyüme yavaşlayabilir. Ama dezenflasyon yüksek sürdürülebilir büyümeyi sağlamanın ön koşulu. Biz bunu geçici bir dönem olarak öngörüyoruz.
Geçici olarak büyümede yavaşlama olabilir ama bizde hem büyüme potansiyeli güçlenecek, hem de büyüme performansı dünyaya oranla orta-uzun vadeli perspektifte çok güçlü şekilde seyretmeye devam edecek.
Bu sene Orta Vadeli Program'da (OVP) yüzde 3,1'lik cari açık öngörümüz var. Çok büyük ihtimalle yüzde 2,5'in altınca olacak. Bütçe açığı öngörümüz yüzde 6,4, hedefimiz yüzde 5'in altı olacak.
Büyüme sorunumuz yok. Ama büyümenin kompozisyonunu değiştirmek zorundayız. Kısa vadede büyüme yavaşlayabilir. Ama dezenflasyon yüksek sürdürülebilir büyümeyi sağlamanın ön koşulu. Biz bunu geçici bir dönem olarak öngörüyoruz.
Hazine ve Maliye Bakanlığı çok güçlü şekilde sahada olacak. Kayıt dışılıkla mücadele eylem planı açıklamayacağız.
Kur oynaklığı azaldı, ekonomide dengelenme başladı.
Üst orta gelirli ülkeler grubundayız bu sene itibariyle. Bu sene yüksek gelirli ülkeler grubuna gireceğiz Dünya Bankası tanımına göre. Emin değilim ama girme ihtimalimiz var.
Küresel arka plan daha destekleyici. Programımız var haberiniz olsun, program çalışıyor. Bizim öngördüğümüz çerçevede sonuç veriyor. Bu programı güçlendireceğiz.
Her alanda reformla Türkiye'nin dönüşümünü hızlandıracağız."