Bakan Şimşek: Topladığımız Bütün Vergilerin 4'te Biri Eğitime

Arif ARSLAN/BATMAN, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Batman'da 2 yıl önce temelini attığı Fen Lisesi'nin bugün açılışını gerçekleştirdi. Lisenin sınıflarını

Arif ARSLAN/BATMAN, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Batman'da 2 yıl önce temelini attığı Fen Lisesi'nin bugün açılışını gerçekleştirdi. Lisenin sınıflarını gezen Şimşek, bir öğrenci ile İngilizce konuştu, ardından okul bahçesine ağaç dikti. Bakan Şimşek, açılışta yaptığı konuşmada eğitime yapılan yatırımlara değinerek, şunları söyledi:
"2015 bütçesinde eğitime 87,5 milyar lira kaynak ayırdık. Fakat muhtemelen vereceğimiz ilave kaynaklarla 90 milyar lira harcanmış olacak. Türkiye bütçesinin yaklaşık 5'te 1'i topladığımız bütün vergilerinin ise 4'te 1'i civarındadır. Yani Türkiye topladığı vergi gelirlerinin her 100 lirasının neredeyse 25 lirasına yakınını eğitime harcıyor. Bu Türkiye'nin geleceğine yapılan çok önemli bir yatırımdır. Yani Türkiye'nin temelleri daha da sağlamlaştırıyoruz, kazanımları daha da ileriye götürmeye çalışıyoruz. Gerçekten eğitime çok büyük yatırımlar yaptık. Bugün ders veren 867 bin öğretmendan 473 bin öğretmen son 12 yılda atanmıştır. Her alanda Türkiye son 12 yılda bundan önceki 80-90 yıllık dönemi katlamıştır. Sadece bununla yetinmemişiz, çok özel programı devreye koymuşuz, özellikle fırsat eşitliği sağlamak için kadın erkek arasındaki eşitlik sağlamak için 'haydi kızlar okula' gibi birçok programı başlattık. 2002 yıllarında tüm ilkokul öğretimlerde her 100 erkek öğrenci başına 91 kız öğrenci vardı, bugün ilköğretimde her 100 erkek öğrenci başına 102 kız öğrenci düşüyor. Dolayısıyla eğitim tüm kesimlerin okullaşmasını sağlayarak önemli ölçüde fırsat eşitliğine ön açtık. Avrupa'da ortalama eğitim süresi 11 yıl, bugünün çocuklar gelecekte eğitim ortalaması 14.4 yıl olacaktır. Bu da şu demek Türkiye medeniyet yarışında dünyanın en gelişmiş ülkeleri geride bırakacak. Türkiye zaten son 10 yılda dünya ile arasını hızlı bir şekilde kapattı. Türkiye'de eğitim kalitesi yükseliyor. Matematikte, fende Türkiye diğer ülkelerle arayı hızlı bir şekilde kapatıyor. Bugün bütün savunma güvenlik harcamaları yani emniyet, sahil güvenlik, jandarma ve tür orduya kadar tüm emniyet harcamaları milli eğitim ayırdığımız harcamalarının yarısını bile oluşturmuyor."
Bakan Şimşek, Türkiye'nin bilgi teknoloji alanında yoğun ürünler üreteceğini belirterek, "Bunu yapabilmenin ön koşulu iyi eğitim, sonrada araştırma-geliştirme inovasyondur. Ar-Ge ve inovasyon konusunda Türkiye hızlı bir şekilde yoluna devam ediyor. Bugün Türkiye gerçekten ileri teknoloji ürünlerini üretme konusunda çok mesafe kat ediyor. Bugün Türkiye'nin toplam ihracatın kilo değeri 1 dolar 60 cent'tir. Diyelim ki yaklaşık 160 milyar dolar arasında mal ihraç ediyoruz, o malın ortalama kilo değeri 1 dolar 60 cent. Ama bugün yakın dönemde Aselsan'ın temeli attığı bir çip fabrikasında o çiplerin kilosu 10 milyon dolardır. Veya uzaya Türkiye'den gönderdiğimiz uydunun kilosu değeri 200 bin dolardır. Veya Atak helikopteri gibi vesaire birçok konuda Türkiye artık bilgi yoğun teknoloji yoğun ürünler üretiyor. Almanya'nın veya Güney Kore'nin gelişmekte olan ileri düzeydeki ülkelerin ortalama ihracatın kilo değeri 3,5-4,5 dolar arasındadır. Bizimde 1.6 dolardan 3,4 dolarları yakalamamız için Fen Liselerinin olması lazım, iyi eğitim verilmesi lazım. Sonrada bizim Ar-ge noktasında, İnovasyon noktasında ve ekosistem anlamında Türkiye'de gerektiği şartları oluşturmaya devam etmemiz gerekiyor" dedi.
Bakan Şimşek, lisenin ardından özel bir kolej ile İşkur'un düzenlediği, 'Bin Genç, Bin İşveren İstihdam Buluşması Projesi'nin açılış törenlerine katıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: