Bakan Şimşek: Türkiye Batıyla Arayı Kapatıyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin son dönemdeki gelişmelerin ardından batıyla arasını yavaş yavaş kapattığını söyledi....

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin son dönemdeki gelişmelerin ardından batıyla arasını yavaş yavaş kapattığını söyledi. Şimşek, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) yeni akademik yıl açılış törenine katıldı. Burada bir konuşma yapan Şimşek, Türkiye’nin komşuları kadar doğal kaynaklar anlamında zengin olmadığını fakat bunu şanssızlık olarak görmediğini ifade etti. Şimşek, “Yılda yaklaşık 60 milyar dolar ithalat bedeli ödemek ağırımıza gidiyor. Bu yüksek vergilere rağmen 60 milyar dolar çok para ama belki de büyük petrol kaynaklarımızın, doğalgaz kaynaklarımızın olmaması bir lütuftur. Bu nedenle beşeri sermayemiz üzerine daha verimli, performansa dayalı bir kültürle bu ülkeyi kalkındırmak zorunda kaldığımız için şanslıyız.” dedi. Şimşek, doğal kaynak zengini olmayan Tayvan’ın kumu bile Çin’den aldığını ancak dünyanın en büyük ihracatçılarından birisi olduğunu dile getirdi.

Reklam
Reklam

Doğal kaynakları olmadan kalkınmanın daha kalıcı olduğunu öne süren Bakan Şimşek, “Bunun, beraberinde çok daha büyük bir başarıyı getireceğine inanıyorum. Beşeri sermaye çok önemli. Sağlıktan eğitime kadar her aşaması çok önemli. Ülke olarak mesafe katettik belki ama eğitimde ve kalitede bir miktar daha lazım. İkinci olarak biz altyapıya önem veriyoruz, çünkü altyapı olmadan buraya yatırım çekmek, ürettiğimiz şeyleri pazara ulaştırmak, dünya ile rekabet etmek zordur. Bu konuda şunu söyleyebilirim ki ben çok ülke dolaştım, Türkiye yavaş yavaş batı ile arayı kapatıyor.” diye konuştu.

Üniversitelere 10 yıl önce 2,5 milyar lira kaynak aktarılırken 2013 yılında yaptıkları bütçede 15,2 milyar lira ödenek ayrılarak altı kat artış sağlandığını vurgulayan Şimşek, “Bu yatırımlar önümüzdeki 40 yıl, 50 yıl boyunca Türkiye’ye bir nema olarak, bir katma değer olarak dönecek. Eğitim denince sadece yüksek öğretimi dillendirmemek lazım, biz genel olarak eğitimi hakikaten önceliklendirdik. 2013 bütçesinde en fazla kaynağı eğitime aktardık, tam 68 milyar lira ayırıyoruz. Bundan 10 yıl önce bu rakam yaklaşık 11,3 milyardı.” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: