Bakan Şimşek’ten 2b Arazisinde Evi Olanlara Son Çağrı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, orman vasfını yitirmiş 2B arazileri üzerinde evleri olanların devlete parasını ödeyerek...

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, orman vasfını yitirmiş 2B arazileri üzerinde evleri olanların devlete parasını ödeyerek tapularını üstlerine geçirmelerini için son 18 gün kaldığını belirterek, bu süre zarfında başvuruda bulunmayanların haklarını kaybedeceğini bildirdi.

Konuya ilişkin bakanlıkta basın toplantısı düzenleyen Şimşek, vatandaş ile devlet arasında uzun yıllardan beri süren hukuki itilafların çözülmesi için bu kanunu çıkardıklarını söyledi. Bu alanların mülkiyetini vatandaşlara devrederek hukuki sorunlarını çözmek arzusunda olduklarını ifade eden Maliye Bakanı Şimşek, bu yasa kapsamında vatandaşların yıllardır oturdukları evlerin tapuları elde edeceklerini söyledi. Bugüne kadar 2B arazileri üzerinde bulunan 450 bin kullanıcıdan 300 bininin başvuruda bulunduğunu bildiren Bakan Şimşek, bunun yüzde 67’lik bir oran olduğunu söyledi. Başvuruların İstanbul, Ankara, Antalya gibi büyükşehirlerde yüksek olduğunu belirten Şimşek, özellikle kırsal kesimlerde, göç veren kesimlerde kullanıcıların taşınmazları terk etmesinden dolayı başvurunun düşük olduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

‘Maliye Bakanlığı bütçe açığı olduğu için böyle toplantılar yapıyor’ şeklinde yöneltilen eleştirilere de cevap veren Şimşek, böyle bir şeyin sözkonusu olmadığını söyledi. Şimşek, bu yılki bütçede 2B’den elde edilecek gelirin yer almadığını belirtti.

2B arazilerinin rayiç bedelinin 27 milyar lira olduğunu belirten Şimşek, peşin yapılan satışlar ve bazı yerlerin bedelsiz verilmesi nedeniyle toplam satış bedelinin 9.8 milyar lira olarak belirlendiğini ifade etti. Şimşek, “Biz buna gelir amaçlı yaklaşmıyoruz. Biz bunu hukuki sorunu çözmek için yapıyoruz” dedi.

Taşrada ayrı bir başvuru ücreti alınacağı yönünde spekülasyon yapıldığını anımsatan Şimşek, böyle bir şeyin sözkonusu olmadığını, başvuru ücretlerinin daha sonra satış fiyatından düşürüleceğini söyledi.

“SÜRE UZATILMASI GÜNDEMİMİZDE YOK”

Bakan Şimşek, belediye ve mücavir alan içinde 2B araziler için başvuru ücretinin 2 bin lira, dışında ise bin lira olduğunu bildirdi. Başvuruda bulunmayan vatandaşların devlet nezdinde hakkının kaybedeceğini belirten Maliye Bakanı Şimşek, “Mutlaka ve mutlaka hak sahipleri başvuruda bulunsunlar haklarına tescil ve teyit etsinler. Başvurmazlarsa o zaman bütün haklarından feragat etmiş olacaklar” dedi.

Reklam
Reklam

Şimşek, 2B arazilerinin alımında 3-4 yıl taksit imkanı getirdiklerinin bunun yanında bankalardan uzun vadeli kredi alınabileceğine dikkat çekti. Şimşek, vatandaşların tapularını hiçbir masraf ödemeden herhangi bir tapu müdürlüğünden alacağını bildirdi.

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şimşek, başvuru süresinin uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin soruya bu konuda Bakanlar Kurulu’nun yetkisi olduğunu ancak gündemlerinde böyle bir konunun olmadığını söyledi. Şimşek, bir soru üzerine bugüne kadar başvuran 300 bin kullanıcıdan 140 bininin başvuru bedelini ödemeden müracaat ettiğini ifade etti. 2B için başvuruda bulunmayanlara ilişkin soru üzerine Şimşek, “Hazine adına tescil edilmiş yeri izinsiz kullanırsınız, Hazine bunun bedelini alır. 2B olmaktan çıkıyor bir standart hazine taşınmazına dönüşüyor. Hazine hiçbir taşınmazın bedelsiz kullanmasına izin vermez” dedi.

Şimşek, haklarını yitirenlerden geçmişe dönük değil ileriye dönek bedel alınacağını ifade etti. Şimşek, bir soru üzerine 2B arazilerinden 2013 yılı bütçesi için 4.8 milyar lira gelir öngördüklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: