Bakan Şimşek’ten Bayan Öğretim Görevlisine Çiçek Jesti

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Pamukkale Üniversitesi’nin (PAÜ) akademik yılı açılışında yüksekokul müdürü bayana yaptığı jestle...

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Pamukkale Üniversitesi’nin (PAÜ) akademik yılı açılışında yüksekokul müdürü bayana yaptığı jestle büyük alkış aldı.

Bir dizi inceleme ve açılışlarda bulunmak üzere Denizli’de bulunan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, PAÜ 2012-2013 Akademik Yılı açılışına katıldı. PAÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen açılış törenine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AK Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, PAÜ Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Bağcı, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

Reklam
Reklam

9 Kasım 1992 de kurulan ve bugün 20.yılını kutlayan Pamukkale Üniversitesi’nin çalışmaları hakkında bilgi veren PAÜ Rektörü Prof.Dr.Hüseyin Bağcı, PAÜ’nün yaptığı çalışmalarla adından söz ettiren bir üniversite haline geldiğini söyledi.

Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, AK Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci ve Denizli Valisi Abdülkadir Demir’in de birer konuşma yaptığı açılış töreninde konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, eğitime büyük önem verdiklerini söyledi. Anadolu topraklarının geçmişte bir çok başarıya sahne olduğunu belirten Şimşek, şöyle konuştu: “Bu topraklar medeniyetin yükseldiği topraklardır. Bazılarına göre, dünyanın en eski üniversitesi bu topraklarda, Harran’da kurulmuştur.”

Kaynak anlamında üniversiteleri desteklediklerini belirten Bakan Şimşek, şunları söyledi: “Eğer bir konuya önem veriyorsanız, oraya kaynak aktarmak zorundasınız. Üniversitelerimize 10 yıl önce 2.5 milyar liralık kaynak aktarılıyormuş. 2013 yılında, bütçeyi Meclis'e yeni sevk ettik, 15.2 milyar liraya çıkarıyoruz. Tam 6 katlık bir artış var. Biz özellikle yeni kurulan ve gelişmekte olan üniversitelerimize akademik personel ihtiyacını karşılamak için her sene 9-10 bin ilave kadro veriyoruz. Bunlar çok önemli. Bugün yaptığımız bu yatırımlar, önümüzdeki 50 yıl boyunca Türkiye’ye bir nema, bir kar olarak geri dönecek. Biz eğitime gerçekten çok önem veriyoruz. 2013 bütçesinde en fazla kaynağı eğitime ayırdık. Tam 68 milyar TL’yi eğitime ayırdık. 10 yıl önce bu rakam 11.3 milyardı. Biz bugün her öğrencimize 260 TL ya kredi ya burs veriyoruz ve yurtta kalması halinde 180 TL yemek yardımı yapıyoruz. Toplam 440 TL oluyor. Bu eğer master öğrencisi ise 520, doktora öğrencisi ise 760 TL’ye çıkıyor. Yemek parasını da buna katarsanız, bu rakam asgari ücretin de üzerine çıkıyor”

Reklam
Reklam

12 YILLIK EĞİTİM GECİKMİŞ BİR REFORM

12 yıllık zorunlu eğitimin çok önemli bir reform olduğunu kaydeden Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: “O kadar gecikmiş bir reform ki anlatamam. Çünkü, nasıl rekabet edeceksiniz? Çünkü şu anda mevcut okul çağını geçmiş nüfus, okulda 6.5 yıl geçirmiş. Şu an gelişmiş ülkelerde bu rakam 10-11 yıl. Bu nedenle bizim hükümetimiz eğitimi 12 yıla çıkardı. Okul öncesi eğitimi dikkate alırsanız, 13-14 yıla çıkıyor. Bugün bu temeller çok önemli. Bizim genç neslimize yaptığımız bu yatırımlar, önümüzdeki dönemde çok önemli sonuçlar doğuracaktır”

Birçok konuda mesafe katedildiği halde AR-GE konusunda istenilen noktada olmadıklarını belirten Bakan Şimşek, sözlerine şöyle devam etti: “AR-GE’de hâla istediğimiz seviyede değiliz. Milli gelire oran olarak AR-GE harcamaları hala 0.9 seviyesinde. Bizim bunu da artırmamız lazım. Kamu olarak biz bunu artırıyoruz. Avrupa ortalamalarına da yaklaşıyoruz. Ancak özel sektör bu konuda biraz daha fazla çaba göstermelidir”

Reklam
Reklam

Ülke olarak komşular kadar doğal kaynaklar konusunda zengin olmadığımızı belirten Maliye Bakanı Şimşek, şunları söyledi: “Bunu şanssızlık olarak görebilirsiniz ama ben öyle bakmıyorum. Yılda yaklaşık 60 milyar doları yurt dışına enerji ithalat bedeli olarak ödemek bizim ağırımıza gidiyor. Yüksek vergilere rağmen 60 milyar dolar çok para ama büyük petrol kaynaklarımızın, büyük doğalgaz kaynaklarımızın olmaması bir lütuftur. Çünkü bu nedenle biz beşeri sermayemiz üzerine daha verimli, performansa dayalı kültüre bu ülkeyi kalkındırmaya çalıştığımız için şanslıyız. Çünkü bu kalkınma, daha kalıcı bir kalkınmadır. Bunun daha büyük başarıları getireceğine inanıyorum.”

ÇİÇEĞİ BAYAN ÖĞRETİM GÖREVLİSİNE VERDİ

Konuşmasının ardından PAÜ Rektörü Prof.Dr.Hüseyin Bağcı’dan plaket ve çiçek alan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı jestle büyük alkış aldı. Plaketi bakanın elinden alan koruması, çiçeği de almak için harekete geçti ancak Bakan Şimşek çiçeği korumasına vermeyerek, kürsüden elinde çiçekle inerek ön tarafta kendisini dinleyen PAÜ Sağlık Meslek Yüksekokulu Müdürü Nevin Kuzu’ya verdi. Bakan Şimşek’in bu jesti salondakiler tarafından alkışlanırken, bakanın çiçeği verdiği Nevin Kuzu da kısa bir şaşkınlık yaşadı.

Reklam
Reklam

PAÜ 2012-2013 Akademik Yılı açılışı, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu’nun verdiği ilk dersle başladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz