Bakan Şimşek'ten zam esprisi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 15 Ekim’de düzenlediği basın toplantısında vatandaşa söz vererek, “Yeni yıla yeni vergilerle girilmeyecek” demişti.

Bugün Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren alkollü içecekler üzerinden alınan vergilerin artırılması üzerine gazeteciler Bakan Şimşek’e, “Sayın Bakan vergi zammı yok demiştiniz” hatırlatması yaptılar.

Maliye Bakanı Şimşek gülerek, “Ben, yeni yıla zamlarla girmeyeceğimizi söylemiştim. O nedenle bu düzenlemeyi erken yaptık” dedi. Ancak Şimşek, geçen hafta bir kalemde maktu vergi düzenlemesi yapılacağını açıkladığını belirterek; bugün de onun yayınlandığını söyledi. Şimşek, bugünkü ÖTV artışının içki fiyatlarına yüzde 4 ila yüzde 12.5 oranında zam olarak yansıyacağını belirtti. Bu zam ile 2011 yılında alkollü içki vergilerinden 800 milyon liralık gelir beklediklerini açıkladı.

Reklam
Reklam

KOBİ’ler için yeni muhasebe standartları konusunda bir basın toplantısı düzenledi. Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şimşek, alkollü içkiler dışında herhangi bir vergide ayarlama yapılmayacağını vurguladı. Buna tütün ürünlerinin de dahil olduğunu belirten Şimşek, “Son bir buçuk yılda tütün ürünlerinde ciddi vergi artışı yaptık. Bunun bir miktar hazmedilmesi gerekiyor” dedi. Şimşek, gerektiği takdirde önümüzdeki yıllarda sigara yasağının etkili olmaması halinde yeniden vergi artışının gündeme gelebileceğini belirtti.

EN RAHAT BÜTÇE OLDU

2011 yılında Gayri Safi Yurt İçi Hasılanın yüzde 10.6 oranında artış öngörüldüğünü anımsatan Şimşek, buna karşın vergi gelirlerinde ise yüzde 10.5’lik artış olduğuna dikkat çekti. Bütçe yaparken tedbir ihtiyacının sınırlı olduğunu belirten Şimşek, “Çok açık söylüyorum, en rahat yaptığımız bütçelerden biri oldu. Türkiye ekonomisi dünya ile ayrışıyor. Aldığımız tedbirler sonuç vermeye başladı” dedi.
ON NUMARA YAĞA İTHALAT SINIRI

Reklam
Reklam

Bakan Şimşek, 10 numara yağ ithalatının sınırlandırılması için Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile ciddi bir çalışma içinde olduklarını söyledi. Şimşek, ithalatının sınırlanması için tebliğ ya da yönetmelik çıkaracaklarını ifade etti. Kamuya açık alanlarda getirdiğimiz sigara yasağı, Cumhuriyet tarihinin en büyük reformlarından biridir.

YASSIADA MÜZE OLSUN

Bakan Şimşek’e Turizm Bakanlığı’nın Yassıada’nın müze yapılması önerisine nasıl baktığı soruldu. Şimşek, Yassıada’nın Milli Savunma Bakanlığı’na (MSB) tahsisli olduğunu belirterek, “Eğer MSB de uygun görür tahsisi kaldırırsa biz Maliye olarak ülke için en iyi düzenlemeyi yaparız. İlke olarak da ben bu öneriyi olumlu buluyorum” dedi.