Bakan Tüzmen İran'a gidiyor

ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, bugün, 500 işadamıyla ziyaret edeceği İran'la Türkiye arasındaki ticaret hacmini gelecek yıl 4.5 milyar dolara çıkartmayı hedeflediklerini söyledi.

Bakan Tüzmen yaptığı yazılı açıklamada, 500 işadamıyla birlikte ziyaret edeceği İran'da, Türkiye katılımını Forum Fuarcılığın gerçekleştirdiği Uluslararası Tahran Sanayi Fuarı'nın açılışına katılacağını kaydetti.

Tüzmen, Fuara Türkiye'den sanayi ve makine sektörünün önde gelen 220 firmanın katılacağını dile getirdi. Türkiye'nin, söz konusu Fuara katılan 30 ülke arasında en büyük katılımcı ülke olduğunu ifade eden Tüzmen, "Bu fuarın, İranlı tüketicilerin beğenisine sunulacak ürünlerimizin kalitesi ve teknolojileri ile iki ülke arasındaki ticareti artırmakla kalmayıp, aynı zamanda ortak yatırım konusunda işbirliği imkanlarının geliştirilmesine de katkı sağlayacağını düşünüyorum" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin uygulamakta olduğu 'Komşu ve Çevre Ülkeler Stratejisi' çerçevesinde İran'a özel önem ve öncelik verdiklerinin altını çizen Bakan Tüzmen, "Bu program kapsamında kısa sürede ikili ilişkilerimizin önünü açacak tüm temel anlaşmaları kısa sürede imzaladık. Başta kara ulaştırma sektörü olmak üzere ilişkilerimizin önünü tıkayan konuların aşılmasında önemli mesafeler kaydetmiş bulunuyoruz. Kara, demiryolu ve havayolu taşımacılığı alanında kapsamlı bir işbirliği tesis ederek ticari ilişkilerimizin önünü de aştık" açıklamasında bulundu.

Tüzmen, Türkiye'nin İran'la olan ticaret hacminin geçen sene yüzde 91 oranında artarak en üst düzeye ulaştığını anımsatarak, "Bu olumlu gelişme bu yıl da devam etmektedir. Yılın ilk 8 ayında İran'a yönelik ihracatımız yüzde 48 oranında artmış ve 448 milyon dolara ulaşmıştır" dedi. Türkiye'nin İran'la olan ticaret hacmini gelecek yıl 4.5 milyar dolara çıkartmayı hedeflediklerini vurgulayan Tüzmen, orta vadeli hedeflerinin ise 10 milyar dolar olduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

Tüzmen, İran doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması projesinin de gelecek yıllarda üzerinde yoğunlaşılması gereken önemli projelerden olduğunu dile getirdi. Türkiye ile İran arasındaki ticaet hacmi bugün itibariyle 3 milyar dolar seviyesinde seyrediyor.