Bakan Vedat Bilgin'den kritik EYT açıklaması! EYT çıkacak mı, kimleri kapsayacak?

EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) ile ilgili son dakika gelişmeleri vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT'de yaş sınırıyla ilgili soruya, "Genel Kurul'daki bütçe görüşmelerinde açıklayacağım" yanıtını vermişti. Bakan Bilgin, dün konuya ilişkin beklenen açıklamayı yaptı. Peki EYT ne zaman çıkacak? EYT kimleri kapsayacak?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bütçe görüşmeleri milyonların gündeminde yer aldı. Bakan Bilgin EYT ile ilgili konuştu. Emekliliği bekleyen binlerce kişi, 48 yaş, erkeklerde 50 yaş kriterinin getirileceği iddiaları sonrası araştırmalarını hızlandırdı. Peki EYT ne zaman çıkacak? İşte ayrıntılar...

BAKAN VEDAT BİLGİN'DEN EYT AÇIKLAMASI! EYT KİMLERİ KAPSIYOR?

Bakan Bilgin, milyonlarca vatandaşın beklediği EYT konusunda detaylı açıklamalarda bulundu. İşte o açıklama:

"EYT'yi soruyorlar. EYT konusu Türkiye'nin önündeki en önemli konulardan birisi. Beni arayan arkadaşlarımız, beni arayan gazeteciler, EYT'li olanlar hep şunu soruyorlar. Neden uzadı? Uzamasının sebebini söyleyeyim. Herkesi dinlemek zorundayız. Şunu öteleyin bunu öteleyin diyenler oluyor. 1999 öncesini kapsıyor. Fakat o zaman henüz bizde dijital kayıt sistemi yoktu. Bunların büyük çoğunluğu iş değiştirmiş, evrakları kaybolmuş. Bütün bunları organize etmeye çalışıyoruz.

Reklam
Reklam

Bu ayın sonuna kadar Meclis'e getireceğimi söylemiştim. Çalışmaları tamamladığım zaman yüce Meclis'te paylaşacağım. En kapsamlı düzenlemeyi yapacağımdan kimsenin endişesi olmasın. Gerçekçi bir çalışma yapmamız lazım.

TBMM milletimizin iradesini temsil eden bir Meclis'tir. Burada her türlü eleştirinin yapılması çok kıymetlidir.

İşçi işveren ilişkilerinde biz devlet olarak nerede duruyoruz? Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren devlet emekçilerinin hukukunu kendi şartları içinde düzenleyecektir.

Çalışma ilişkilerinde modern toplumda sendikalar en önemli kurumdur. Sendikalar sermaye kendiliğinden güçlüdür mantığı ile kurulur. Emekçilerin ve işçilerin örgütlenmesi sendikalaşması onları işverene kadar korumak içindir. Biz sendikalaşmayı çok önemli görüyoruz. Kamu sendikalaşma oranı yüzde 70'lerdedir oldukça yüksektir. Küçük ve orta ölçekli işletmelerde bir sendikalaşmaya karşı duruş gelişmiştir. Buna karşı mücadele etmek bütün siyasilerin görevidir.

Bugün de sendikalaşan iş yerlerinde örgütlenen işçilere karşı tavırlar var. Sendikanın kimliğine hiç bakmam. Bizim hukukumuza karşı hangi işlem varsa üzerine giderim. Bundan kimsenin tereddüdü olmasın. İşçilerin yanındayım.

Reklam
Reklam

3600 ek gösterge meselesini çözeceğimizi kayıt altına almıştık. Teknik çalışmalarını yaptık. O konuda kapsamlı bir düzenleme yapıldı. Başlangıçta 4 meslek grubunu kapsıyordu. Biz onu genişlettik, yaklaşık 6 milyona yakın bir orana çıkardık. Bu Türkiye'nin son yıllarda yaptığı en köklü sosyal düzenlemedir."