Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Tekin, Başkanlık Sistemini Anlattı

Gençlik ve Spor Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Yusuf Tekin, Siirt'te başkanlık sistemini anlattı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Yusuf Tekin, Siirt'te başkanlık sistemini anlattı.

Siirt Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen konferansta konuşan Doç. Dr. Tekin, üniter ve federal devletlerin kuruluşu hakkında bilgi verdi.

Federal devletlerin ilk olarak Amerika'da görüldüğünü belirten Tekin şöyle konuştu:

"Amerika'da devletler nasıl kurulmuş -... Avrupa'dan baskıdan zulümden kaçan Avrupalılar gidiyorlar ve yerleşiyorlar. Bunlar hepsi küçük küçük devletler kuruyorlar. Bunların hepsinin organları var. Ama bir gün bakıyorlar, büyük devletlerin baskısı altına kalıyorlar. Bunu önlemek için birleşiyorlar. Sadece ortak düşmana karşı birleşiyorlar. Bir de hepsini kapsayan ortak bir ortak bir para birimi var. İşte federal devlet bu. Filmlerden izlemişsinizdir. Bir eyalette suç olan bir eylem, bir başka eyalette suç değildir. Bir de her tarafında aynı kanunların geçerli olduğu devletler vardır. Bunlar da üniter devletlerdir. Osmanlı döneminden beri yönetim değişikliklerini o zaman dünyadaki en iyi yönetim şeklini olduğu gibi alıp kopyalamak şeklinde olmuştur. 1876'da 1923'te böyle oldu. Bu sorunları çözmüyor. Bunu gördük hepsini tecrübe ettik test ettik. AK Parti'nin sunduğu anayasa teklifinde federalizmle ilgili bir konu yok. 'Federalizm getirilecek devlet bölünecek.' diyen varsa resmen yalan söylüyor."

Reklam
Reklam

Doç. Dr. Tekin daha sonra katılımcıların konu ile ilgili sorularını cevaplandırdı.

Muhabir : Zekeriye Güneş - Ayhan Mergen / Özgür Ayaydın

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: