Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, Dünya Bankası’nın 2013 yılı raporunda kalkınma için istihdam vurgusu yapıldığına dikkat çekti. Halil Etyemez, Türkiye’de istihdam politikalarında yakalanan başarıdan söz ederek, istihdam teşviklerinden yaklaşık 1 milyon 200 bin işyeri ile 8.4 milyon sigortalının yararlandığını, teşviklerin önümüzdeki dönemde etkinliğinin artırılarak devam edeceğini söyledi.
Dünya Bankası ile Çalışma ile Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Ankara Swiss Hotel’de ‘İŞLER’ başlıklı 2013 yılı Dünya Kalkınma Raporu Tanıtım Toplantısı gerçekleştirdi. Etkinliğe Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, Dünya Bankası Türkiye Ülke Ofis Direktörü Martin Raiser, raporun yazarı Jesko Hentschel’in yanı sıra panelde konuşmacı olarak kurum ve kuruluşlardan uzmanlar katıldı.
'TÜRKİYE SON 10 YILDA BÜYÜDÜ'
Açılışta söz alan Martin Raiser, Türkiye’nin son 10 yıldaki büyüme hızına dikkat çekti. Türkiye ekonomisinin dünyada 16. sırada olduğunu aktaran Raiser, dünyadaki iş gücü sıkıntısına vurgu yaptı. Raiser, özellikle genç iş gücü ile kadın iş gücünün önemine işaret ederek, çoğu ülkeler için bunların iş gücüne katılmasının sıkıntılı olduğuna değindi ve Türkiye’de 8-10 yıl böyle bir sıkıntının bulunmadığını söyleyip, Türkiye’de kadın ve gençlerin iş gücüne katılmada bir sorun yaşamayacağını dile getirdi.
HEDEF, İŞ GÜCÜ OLUŞTURMAK
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Halil Etyemez de konuşmasında, iş gücü için yeni işler oluşturulmasının hedeflendiğini anlattı. Yine dezavantajlı grupların istihdamı ile çalışma şartları, çalışanların sağlık ve güvenliği gibi ayrıca bazı hususların da değerlendirildiğini kaydeden Etyemez, raporun önemini şöyle izah etti:
“Dünya Bankası 'İŞLER' raporu ile çok boyutlu dünya ölçeğinde bir çalışmanın fotoğrafa imza atmaktadır. Bu raporun hükümetler ve uluslar arası kuruluşlara referans olabilecek önemli bir çalışma olarak değerlendirilmeli. Moskova’da yapılan G-20 Çalışma Bakanları toplantısında da bu rapor sunulmuş ve tartışılmıştır. Raporda işin bireyler ve toplumlar için anlamı değerlendirilmekte, sorunların ülkelerin coğrafi, demokratik ve soysa ekonomik durumlarına göre farklılık gösterdiği vurgulanmaktadır. Dolayısıyla çözüm önerilerinin her ülke için farklılaşacağı sonucu ortaya çıkmaktadır.”
"2 MİLYAR İNSAN İŞ GÜCÜNE KATILMIYOR"
Raporda yer alan birkaç farklı rakamdan söz eden Etyemez, “Dünyada 3.1 milyar insanın bir iş sahibi olduğunu, bunların 1.6 milyarının ücretli çalıştığını, 1.5 milyarının ise tarım yada kendi işinde çalıştığı belirtilmektedir. Dünyada 2 milyar insan iş gücüne katılmamakta. Bugün ki istihdam oranlarını muhafaza edebilmek için önümüzdeki 15 yılda 600 milyon yeni iş oluşturmak zorundayız. 115 milyon tehlikeli koşullarda çalıştırılıyor, 21 milyon kişi zorla çalıştırılıyor. Bütün bu veriler işsizlik ve çalışma şartlarının dünyanın birinci sorunu olduğunu gözler önüne seriyor.” dedi.
Halil Etyemez, işsizlikten kaynaklı başka sorunların da ortaya çıktığını, buna örnek olarak Tunus’ta yaşanan olaylarda, bir işsiz gencin başlattığı olayın birikmiş sorunların ortaya çıkmasına sebep olduğunu söyledi. İstihdam ve işsizliğin 2013 yılında ülkelerin sınırlarını aşan sorunlar olacağını vurgulan Etyemez, raporda dünya nüfusunun yüzde 3’ünün başka ülkelere göç ettiğinin, bazı ülkelerde bu oranın yüzde 60’lara ulaşıldığının görüldüğünü belirtti. Terörle mücadelede olduğu gibi işsizlikte de küresel mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizen Etyemez, işsizliğin artık sosyoekonomik tarafının yanında bir güvenlik sorunu olarak ta kendisini gösterdiğine değindi.
Etyemez, hükümetin Dünya Bankası’nın belirttiğini gerçeklerin farkında olduğunu ifade ederek, politikalarını bu gerçeklere göre uyguladığını bildirdi. Türkiye’nin ekonomisindeki başarıda istihdamın öncelikli temel politika olmasını aktaran Etyemez, bu politikaların AB ve OECD ülkeleri tarafından takdirle karşılandığını kaydetti.
"TEŞVİKLERDEN 8.4 MİLYON SİGORTALI YARARLANDI"
Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, küresel krizde birçok ülkenin sorunlarla sıkıştığı dönemde çok sayıda teşvik programları ile vatandaşlara bunu yansıtmadıklarını anlattı.
Teşviklerde özellikle kadın ve genç istihdamın desteklendiğini dile getiren Etyemez, söz konusu teşviklerden yaklaşık 1 milyon 200 bin işyeri ile 8.4 milyon sigortalının yararlandığını belirterek, teşviklerin önümüzdeki dönemde etkinliğinin artırılarak devam edeceğinin altını çizdi. Etyemez, bu kapsamda 2012 yılı ile 2023 yılları arasında Ulusal İstihdam Stratejisi’nin belirlendiğini de dikkat çekti.
Dünya Bankası’nın söz konusu raporunda, gelişmekte olan ülkelerde istihdamın kalkınmada temel taş olduğu vurgulanıyor ve yine işin getirilerinden bahsediliyor. Raporda işin yoksulluğu azaltmanın yanı sıra şehirleri işler hale getirdiği, gençleri şiddetin dışına çekilmesinde önemli rol oynadığı vurgulandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz