Bakan Yazıcı: Hal Kanunu sayesinde 41 milyar lira kayıtdışı önlenecek

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, sebze meyve satışlarındaki kayıtdışı sistemsizliği önlemek için Hal Kanunu...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, sebze meyve satışlarındaki kayıtdışı sistemsizliği önlemek için Hal Kanunu hazırladıklarını ve 2,5 ay içinde çıkaracaklarını söyledi. İzmir Ticaret Odası (İZTO) meclis toplantısında konuşan Yazıcı, "1 Ocak 2012 tarihinde, meyve ve sebzelerle ilgili arz talep derinliği bulunan bazı ürünlerin ticaretine ilişkin 5957 sayılı kanun yürürlüğe girecek. Kısaca biz buna Hal Kanunu diyoruz. Satışa arz edilen meyve ve sebzelerin tamamı, toptancı hallerine bildirilecek. Toptancı halinden geçirme zorunluluğu yok, bildirim kayıt için olacak. Herhangi bir yerdeki üreticiyi, 'Ürününü topla, toptancı haline buradan çık.' diye zorlama yapmıyoruz ama bildirecek ve kayda girecek. Halk kayıt sistemi programımızı yapmak ve bitirmek üzereyiz. Bu projeyle üreticinin ürününü nerede satabileceğini, nerede hangi fiyatın geçerli olduğunu, alıcıların kimler olduğunu bilir hale geleceğiz." dedi.

Reklam
Reklam

'ÜRETİLEN MALIN YÜZDE 25'İ ZAYİ OLUYOR'
Türk ekonomisinin en büyük problmelerinin başında kayıtdışıyla mücadelenin geldiğini vurgulayan Bakan Yazıcı, "Türkiye'de 2010 rakamlarına göre 26 milyon ton sebze, 16 bin 600 ton meyve üretimi var. Toplamı 42 milyon 600 bin ton. Bunun maddi değeri 57 milyar lira. Yüzde 5'ini ihraç ediyoruz, yüzde 95'i iç piyasaya veriliyor. İç piyasadakilerin yüzde 25'i, ambalaj ve taşıma sebebiyle zayi oluyor. Geriye kalanın yüzde 30'u hallerden geçip kayda alınıyor, yüzde 75'i kayıtdışı. Kayıtdışı miktarın parasal değeri 41 milyar lira. Dolayısıyla esnafımız, tüccarımız ve vatandaşımızla birlikte bu kanunun hayata geçmesini sağlayacağız." şeklinde konuştu.

'İSTİKRAR SAYESİNDE BUGÜNLERE GELDİK'
Türkiye'nin istikrar sayesinde bugünlere geldiğini ifade eden Bakan Yazıcı, "Türkiye'nin bugün ulaştığı seviyenin arkasında güven ve istikrar var. Güven ve istikrarı ise millet sağladı, işadamları ve müteşebbisler sağladı. O güven ve istikrarla ekonomiyi hep birlikte büyüttük. Ekonomi de aynı zamanda güven ve istikrarı büyüttü. Bu süreçte hiçbir zaman popülizme girmedik. İmkanlar ölçüsünde yaptığımız eylem planlarıyla icraatlar gerçekleştirdik. İşte bu ülkede 15 bin km. duble yol dedik, yaptık ve bitirdik. Hayal edemiyorsanız, hareket alanınız daralmış demektir. Bugün şehirlerarası seyahat ederken o yolların ne kadar önemli olduğunu hep birlikte görüyoruz." dedi.
Gümrük kapılarını en kısa sürede modernleştireceklerini de belirten Bakan Hayati Yazıcı, bu sayede hem hızlı hem de suç ve suçluyla mücadelede etkin çalışma yapılan ve gurur duyulacak mekanlar haline getireceklerini ifade etti.
Bakan Yazıcı'nın konuşmasını İzmir Vali Vekili Ardahan Totuk, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve meclis üyeleri birlikte dinledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz