Bakan Yazıcı: İzmir’in EXPO’yu Kazanması Için Ne Gerekiyorsa Yapmalıyız

İzmir Ticaret Odası (İZTO)’nın 11 Mayıs 2013'te göreve gelen yeni yönetim kurulu, ilk resmi ziyaretini...

İzmir Ticaret Odası (İZTO)’nın 11 Mayıs 2013'te göreve gelen yeni yönetim kurulu, ilk resmi ziyaretini Ankara’da Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’ya yaptı. Yazıcı, İzmir’in EXPO adaylığının hem İzmir hem de ülke açısından büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “İzmir’in EXPO’yu kazanması için ne gerekiyorsa yapmalıyız.” dedi. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da İzmir’in EXPO 2020 adaylığı için daha fazla destek istediklerini belirtti.

Demirtaş, İZTO Başkan yardımcıları Akın Kazançoğlu ve Jak Eskinazi, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Cüneyt Güleç, üyeleri Cüneyt Altınkapı, Bekir Şahiner, Süleyman Subaşı, Mert Pala, Mustafa Tüzün ve Ali Yılmaz'la birlikte ilk resmi ziyaretlerini Ankara’da yaptı. Demirtaş, seçilmelerinin ardından ilk olarak bağlı oldukları bakanlığı ziyaret ettiklerini belirterek, önümüzdeki dört yıllık süreçte en önemli projenin EXPO olduğunu söyledi: “Biz EXPO için üzerimize düşen her şeyi yapıyoruz. Böyle de devam edeceğiz. En önemli projemiz olan EXPO konusunda bakanlığımız ve hükümetimizin daha fazla desteğini istiyoruz. EXPO’yu sizlerin desteğiyle kazanabileceğimize inanıyoruz.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

EXPO’dan sonra özellikle Türkiye’nin 2023 hedeflerine daha fazla katkı yapmak istediklerini ifade eden Demirtaş, İzmir’in ihracatını her yıl 10 milyar dolar arttırmak için çalışacaklarını söyledi. Kayıtdışı ekonominin hükümetin de gündeminde olduğunu, Türkiye’nin rekabet gücünün artması için kayıtdışı ekonomiyle daha etkili mücadele edilmesini istediklerini dile getiren Ekrem Demirtaş, şunları kaydetti: “Şu anda ekonomik olarak moralimiz var ancak biraz daha desteğe ihtiyacımız var. Destek olarak ilk istediklerimizden birisi, 6111 sayılı yasa ile birikmiş olan pek çok kamu borcu ve vergi borcu tasfiye sürecine alındı ama bundan yararlanan pek çok üyemiz, taksitlerini ödeme konusunda sıkıntı yaşıyor. Bu konuda yeniden beş yıllık yapılandırmaya gidilmesi, hem hükümetimize yeni bir kaynak sağlayacaktır hem de üyelerimize cansuyu olacaktır. Kanun çıktığındaki faiz, bugünün şartlarında çok yüksek kaldı. Şu anda gecikme faizi yüzde 1,5 ve bu da çok yüksek. Bu nedenle yeniden yapılandırma bekliyoruz. Diğer bir şikayet de bankaların, son zamanlarda kredisini kapatmak isteyen üyelerimizden adeta ceza keser gibi çok yüksek oranlarda kapatma komisyonu altında ücretler alması. Bu konuda da kanuni düzenleme yapılmasını ya da bankaların uyarılarak bir çözüm getirilmesini talep ediyoruz.”

Reklam
Reklam

‘BANKALARIN KREDİSİNİ KAPATMAK İSTEYENLERDEN YÜKSEK ÜCRET TALEP ETMESİ SOSYAL SORUMLULUĞA SIĞMAZ’

Bakan Hayati Yazıcı da seçim sürecinin ardından ilk ziyaretin kendisine yapılmasından memnuniyet duyduğunu belirterek, İZTO Başkanı Demirtaş ve yeni yönetim kurulunu tebrik etti. Ekonomik hayatın asıl aktörlerinin işadamları olduğunu belirten Yazıcı, “Bizim görevimiz, kamunun görevi sizlerin önünü açmak. Bu konuda kararlılıkla çalışıyoruz. Bankaların, kredisini kapatıp yenilemek isteyenlerden çok yüksek ücret alması sosyal sorumluluğa sığmaz. Bu konuda gerekirse biz de finans sektörüyle temas ederiz.” dedi. Bakan Yazıcı, 6111 sayılı kanun ile birikmiş kamu alacaklarının yeniden ödenmesine imkan tanınmasının, cumhuriyet tarihinin en büyük borç tasfiyesi olduğunu belirterek, “Çünkü bazen 1 liralık borcu tahsil etmek için 5 lira masraf yapılıyor kamuda. İdareciler gerektiğinde bunu değerlendirmeli.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin coğrafi konumuyla ve potansiyeliyle çok büyük bir ekonomik ilerleme gösterdiğini, burada İzmir’in de çok önemli olduğunu vurgulayan Bakan Yazıcı, buna karşılık İzmir’in ekonomik açıdan, şehircilik açısından çok daha iyi yerde olması gerektiğini, potansiyelini yeterince yansıtmadığını belirtti. Bu potansiyelin kullanılması için özel sektör, yerel yönetimler ve iş dünyasıyla birlikte hareket etmeye hazır olduklarını belirten Yazıcı, şunları kaydetti: “Zaten İzmir için çok önemli projelerimiz var, bunlar yürütülüyor. Bu konuda çok kararlıyız. İzmir’in EXPO adaylığının hem İzmir hem de ülkemiz açısından önemini çok iyi biliyoruz. İzmir’in EXPO’yu kazanması için ne gerekiyorsa yapmalıyız.”

Reklam
Reklam

İZTO heyeti, ikinci olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nu ziyaret etti. Demirtaş, yeni yönetim kurulu üyelerini tanıştırırken Hisarcıklıoğlu da hepsini tebrik etti. Heyet, Ankara’daki temaslarına bugün ve yarın da devam edecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: