Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye ülke ekonomisinin büyüdüğünü, müteşebbisin hükümetinin duruşuna güvenerek elini taşın altına koyduğunu belirterek, "kayıt dışı ne kadar büyükse, kayıtta olanların yükü de o kadar ağırdır" dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret etti. Ticaret ve Sanayi Odaları ile yakın ilişki içerisinde olduklarını söyleyen Bakan yazıcı, meslek örgütlerinin, bir köprü görevi üstlenmeleri gerektiğini ifade etti. Yazıcı, 10 yıldır Türkiye'nin büyük mesafe kaydettiğini ifade ederek, “Bu nasıl sağlandı? Bununla ilgili çok şey söylemek mümkün. Ama şunun altını özellikle çizmek istiyorum. Devlet ve devletin yönetim erki içinde yer alan yapıların fonksiyonunu iyi belirlemek, hizmet üretmek bakımından son derece önemlidir. Biz, devlet dediğimiz mekanizmayı bireylerin oluşturduğu bir hizmet kurumu olarak addediyoruz. İşte onun için 'biz hizmetkarız' diyoruz. Yolu yoksa yol yapacak. Ulaşım için zaman kaybı söz konusu olduğunda ulaşımı hızlandıracak. İletişim araçlarını, çağdaş teknolojik imkanları, ülkemize kazandırmak suretiyle daha etkin zaman kaybına yol açmayacak düzeye getirecek. Tüm bunlara baktığımız zaman bizim yönetimdeki hizmet anlayışımızın bu bakışımızdan kaynaklandığını görecek ve takdir edeceksiniz. Biz gerçekten çok seri, etkin, bürokratik süreçleri azaltan bir yönetim anlayışı içindeyiz. Ama her şeyi çözdüğümüz iddiasında değiliz. Öyle megalomanlık içinde değiliz. Ama süreçlerde gerçekten müteşebbisin önünü açacak bir perspektifle yolumuza devam ediyoruz. Hangi alanda bir proje üretiyorsanız, bir yol haritası belirliyorsanız, bir düzenleme yapma ihtiyacı doğmuşsa, o alanın paydaşlarıyla o konuyu paylaşmak gerekir. Paylaşmadan yaptığınız icraat, ortaya koyduğunuz proje, mutlaka birileri tarafından bazen çok katı bir biçimde, bazen orta düzeyde eleştiriye muhatap olur. Bunun en güzel örneklerinden bir tanesi de Meclis tatile girmeden önce Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) ile gerçekleştirdiğimiz yeni Türk Ticaret Kanunu'ndaki değişikliklerdir” dedi.
BAKAN YAZICI'DAN KAYIT DIŞI TEPKİSİ
Türkiye'nin, bugün dünyanın 16’ncı, Avrupa'nın ise 6’ncı büyük ekonomisi haline geldiğini hatırlatan Bakan Yazıcı, müteşebbisin hükümetinin duruşuna güvenerek elini taşın altına koyduğunu söyledi. Yaşanan krize rağmen Türkiye'nin geçen yıl 8.5 oranında bir büyüme gerçekleştirdiğini söyleyen Bakan Yazıcı, “Bu sene ki rakamları da yine dünyadaki benzerleriyle kıyasladığımızda arzu ettiğimiz seviyede olmasa bile önemli mesafe kaydettiğimiz gerçeğinden hareketle, bunu hep birlikte gerçekleştiriyoruz. Alt yapı sorunlarını çözmek için kullandığımız kaynaklar millete ait kaynaklar. Müteşebbis daha çok çalışacak, daha fazla üretecek, daha fazla kazanacak, daha fazla vergi ödeyecek. Kayıt dışı ne kadar büyükse, kayıtta olanların yükü de o kadar ağırdır. Kayıt dışını ne kadar azaltırsak, hedefimiz o, kayıttakilerin yükünü de o oranda azaltırız. Bakın yeni Türk Ticaret Kanunu'nun önemli hedeflerinden birisi de kayıt dışılığı önlemektir. Küresel dünyada, çok çetin şekilde sürdürülen rekabet ortamında, Türk müteşebbisinin rekabet gücünü artırmak, dış pazar alanlarını büyütmek, şirket yapılarını güçlü hale getirmek, şirkete tahsis edilmiş sermayesini korunaklı kılmak ve elbette ki şeffaflığı sağlamak suretiyle kayıt dışı harcamaları ve giderleri kayıtlı hale getirerek, ekonomiyi ölçülebilir gözlenebilinir duruma getirmek bu kanunun en önemli hedeflerinden bir tanesidir” ifadelerini kullandı.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülend Engin, Bakan Yazıcı’nın ziyaretinden mutluluk duyduklarını belirterek, “Çanakkale adını askeri geçilmezliğiyle tarihe yazdırdığı günden sonra maalesef ‘İstemezük’cü bağnaz bir zihniyete esir düştü. Çanakkale yeni yatırımlar için gelip geçilmez oldu. ‘Küçük olsun, benim kalsın’ diyen çağ gerisi bir anlayışın prangalarına vuruldu. Bu anlayışa teslim olmayacağız. Çanakkale’yi bu anlayışın prangalarına esir etmeyeceğiz. Bizden geriye kalacak tek şey eserlerimiz olacaktır. Bu topraklar yedi düvelden korkmadı. Tuzu kurulardan niye korkalım? Üç günlük dünyada kimseden çekincemiz yok. Çanakkale için bu meclisin oy birliğiyle aldığı her kararın sonuna kadar takipçisi olacağız. Gerekirse projelerimizin harcını ellerimizle karar, tuğlalarını ellerimizle koyarız. Bundan onur duyarız, gurur duyarız. Bugün ülkemizin en batısındaki Çanakkale, artık sadece coğrafi anlamda batıda olmamalıdır. Batının zenginliğinden, dünya ile ticari ve ekonomik gelişiminden payını alma anlamında da batılı olmalıdır” dedi.
Konuşmaların ardından, ÇTSO Başkanı Bülend Engin, Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen Bakan Yazıcı'ya çeşitli hediyeler verdi. Toplantıda, Biga Sanayici ve İş adamları Derneği Başkanı Ahmet Hamdi Özdemir, bakan Yazıcı’ya Biga’nın sorunlarını içeren bir dosya verdi. Dosyada, Biga OSB’ye doğalgaz hattı çekilmesi, Çanakkale-Biga-Bandırma demiryolu hattı kurulması, İstanbul-Karabiga-Çanakkale arası denizyolu ulaşımı hattı gibi konular yer aldı. Bakan Yazıcı, buradaki toplantının ardından polisevinde bir süre dinlendikten sonra helikopterle Biga ilçesine hareket etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz