Bakan Yazıcı: Perakende sektörü ihmal edilmemeli, her fırsatta desteklenmeli

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Perakende, ihmal edilemeyecek ve her fırsatta desteklenmesi gereken bir...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Perakende, ihmal edilemeyecek ve her fırsatta desteklenmesi gereken bir sektördür.” dedi.
Hayati Yazıcı, Kocaeli Kartepe’de, Türkiye Perakendeciler Federasyonu’nun Retail News Dergisi ile ortaklaşa düzenlediği ‘Kartepe Perakende Zirvesi, Perakende Çalıştayı’na katıldı.
Bakan Yazıcı, perakende sektörü, tüm dünyada, gerek oluşturduğu ekonomik değerle, gerekse diğer sektörleri canlandırarak ekonomiye sağladığı itici güçle iktisadî hayatı doğrudan etkileyen bir sektör olduğunu kaydetti.
TÜİK verilerine göre, perakende sektörünün 2003 yılında 49 milyar dolar olan cirosunun, 2008 yılında 3 kat artarak 159 milyar dolara yani 218 milyar liraya ulaştığına dikkat çeken Yazıcı, “Perakende alanında önemli danışmanlık firmalarının verilerine göre, Türk perakende sektörünün 2010 yılı cirosu 187 milyar dolardır. Bu rakamın 2014 yılında 250 milyar dolara ulaşacağı öngörülmektedir. Son 5 yılda perakende sektöründeki ciro artışı yüzde 54’tür. Aynı sürede Türkiye'nin milli gelirindeki artışın yüzde 40 olduğunu dikkate alırsak perakende sektörünün cirosu, Türkiye'nin gayrisafi hâsılasından 14 puan daha fazla artmıştır.” dedi.
Avrupa’da ve gelişmekte olan ülkelerde yaşanan sıkıntılara rağmen Türkiye istikrarlı bir büyüme eğilimini sürdürdüğüne dikkat çeken Yazıcı, şöyle devam etti: “Dünyanın ekonomik krizle sarsıldığı bir dönemde, Türkiye yılın ilk yarısında yüzde 10,2 seviyesinde büyüme başarısı yakaladı. Son açıklanan verilere göre, ekonomimiz 2011 yılının ilk dokuz aylık döneminde reel olarak yüzde 9,6 oranında büyümüştür. Bu büyüme hızı ile Türkiye dünyanın en fazla büyüyen ekonomisi olmuştur. Artık OECD, Avrupa Birliği ve G20 ülkeleri arasında çok güçlü performans gösteren sayılı ülkelerden biri konumundayız. Türkiye ekonomisinin kaydettiği büyüme istihdamı arttırıcı bir etki yapmıştır. Pek çok ülkede işsizlik oranlarının yüksek seviyede seyrettiği bir dönemde, ülkemiz bu yılın üçüncü çeyreği itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre ilave 1 milyon 689 bin kişiye istihdam sağlanmıştır. 2009 yılının ikinci yarısından itibaren ülkemizde işsizlik, dünyadaki yükselme eğiliminin tersine, düşmektedir. 2010 yılında yüzde 11,9’a düşen işsizlik oranı bu yıl yüzde 8,8’e gerileyerek son 10 yılın en düşük seviyesine ulaşmıştır. Satın alma gücü paritesine göre milli gelir sıralamasında yaklaşık 1 trilyon dolarlık Gayri Safi Yurt İçi Hâsıla ile ülkemiz dünyanın en büyük ekonomileri arasında 16. sıradadır. 2003 yılından bu yana tavizsiz bir şekilde uyguladığımız mali disiplinin bir sonucu olarak kamu açıklarını da önemli oranda azalttık.”

Reklam
Reklam

"2023 YILINDA 500 MİLYAR DOLARLIK İHRACATLA İLK 10 EKONOMİ ARASINA GİRMEK İSTİYORUZ"
Bakan Yazıcı, hükümet olarak cumhuriyetin 100. yılı olan 2023 yılındaki hedeflerine değinerek, “Dünyada ilk 10 ekonomi arasında yerini almış, 500 milyar dolarlık ihracat potansiyeline ulaşmayı başarmış, üretim yapısını; daha fazla katma değer üreten, daha yüksek teknoloji kullanan, ihracat odaklı bir yapıya dönüştürmeyi gerçekleştirmiş bir Türkiye hedefledik.” diye konuştu.
Perakende ticaret, sürdürülebilir ekonomik kalkınma için önemli bir sektör olduğunu kaydeden Yazıcı, şöyle devam etti: “Bu itibarla, perakende hizmetleri, binlerce ürün tedarikçisi ve tüketiciler arasında cereyan eden, modern ekonominin önemli bir aracı konumundadır. Türk perakende sektörü; yüzde 40’ı 20–45 yaş aralığında olan ülkemiz genç nüfusu ile, ekonomik büyümesi ve tüketim potansiyeli ile özellikle yabancı yatırımcılar tarafından ilgiyle takip edilmektedir. Bu anlamda, daha iyi işleyen perakende sektörünün, büyüme ve istihdam açısından öncü bir sektör olacağı açıktır. Dolayısıyla perakende, ihmal edilemeyecek ve her fırsatta desteklenmesi gereken bir sektördür. Bizler, bir ülkenin en önemli zenginliğinin girişimciler olduğuna ve bir ülkenin girişimciler eliyle zenginleşeceğine inanıyoruz. Devlet olarak bizim görevimiz; sizlerin önünüzdeki engelleri kaldırmak, zorluklar karşısında size destek vermektir.”

Reklam
Reklam

AYGÜN: STRATEJİK İŞ ORTAKLIĞI FIRSATLARI OLUŞTURMAYI AMAÇLIYORUZ
Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Selamet Aygün ise zirvedeki hedeflerini anlattı. Aygün, şöyle devam etti: “Tüm katılımcılar için stratejik iş ortaklığı fırsatları oluşturmayı, yerel zincirlerle onlara ürün ve hizmet sunan markaların ilişkileri güçlendirmeyi, yerel zincirlerin potansiyellerini açığa çıkartma ve gelişimlerini sağlamayı, bölge PERDER’in kendi aralarındaki ilişkileri güçlendirmeyi, yerel perakendenin önündeki engelleri ve fırsatları fark edip önlem almalarına vesile olmayı, perakendeciliğe bakış açıları kazandırması, PERDER ailesine yeni üyeler kazandırmayı amaçlıyoruz.”
“Biz perakendenin emniyet sibobuyuz." diyen Aygün, "Sektörün 3 – 5 perakendecinin elinde kalmaması gerekir. Yoksa üreticilerimiz tedarikçilerimiz en önemlisi de tüketicimiz zarar görür. Organize yerel perakendenin devlet tarafından desteklenmeli. KOBİ tanımına uymuyoruz, Devlet Bankaları kredilerinde zorluk çıkarmamalı. Kamu kurumlarıyla işbirliği yapıyorduk, bu devam etmeli.” önerilerini sıraladı.
En önemli problemlerinin kaliteli eleman istihdamı olduğunu kaydeden Aygün, bunun çözümü için önerilerini dile getirdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz