Bakan Yazıcı,” Sanayici Ve Tüccarlar Mağdur Edildi”

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “GDO’lu pirinç soruşturması kapsamında tutuklanan ve daha sonra serbest...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “GDO’lu pirinç soruşturması kapsamında tutuklanan ve daha sonra serbest bırakılan sanayici ve tüccarlar mağdur oldu” dedi.

Haber Türk Televizyonunda Buse Biçer’in sunduğu Güne Bakış programına konuk olan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, son günlerde sıklıkla gündeme getirilen GDO’lu pirinç tartışmalarına son noktayı koydu. Dünyanın hiçbir yerinde ve coğrafyasında genetiği değiştirilmiş pirinç tanesinin olmadığını ifade eden Bakan Yazıcı, söz konusu olayda nakliyatın yapıldığı geminin ambarında çeltiğe GDO bulaşma durumunun olabileceğini söyledi. GDO’lu pirinç iddiasının Gümrük Muhafaza Ekiplerine yapılan bir ihbar üzerine araştırmaya alındığını belirten Bakan Hayati Yazıcı, “Millet olarak çok fazla tez canlıyız. Yani birden yıkmaya, dökmeye çok meraklıyız. Yapılan bir ihbar üzerine Gümrük Muhafaza Ekipleri Adliye’ye başvuruyor. Savcının gözetiminde numuneler alınıyor, arama yapılıyor alınan numuneler GDO’lu olduğu iddiası ile TÜBİTAK’a gönderiliyor. Ancak buralarda böyle çok akredite olmuş, bu konuda uzmanlaşmış GDO’yu tüm ayrıntılarına varıncaya kadar tahlil etmede herhalde bir sıkıntı var. Dolayısıyla ilk gelen bulgularda GDO’ya rastlandığına dair bir bulgu elde ediliyor. Pirinçlere el konuluyor. Kişilerde tutuklanıyor. Oysa Avrupa’da bu konu ile ilgili düzenlemede binde 9 oranında bir tolerans var. Ama siz binde 9’u nerde bulacaksınız? Bütününde bulacaksınız. Yani diyelim ki bir gemi pirinç var o pirincin tamamına bakmak suretiyle binde 9, binde 6, binde 5 diyeceksiniz. Bir yerden bir numune almışsınız ona derseniz o yanlış olur, birkaç yerden numune almak lazım. Ama burada Tarım Bakanlığımızın söylediği şey şu, ben de ona katılıyorum. Dünyanın hiçbir yerinde ve hiçbir coğrafyasında GDO’lu olarak üretilen pirinç tanesi yok. Böyle bir şey yok. Mesela soya ve mısırda var, onlar da yem olarak kullanılıyor. Ama GDO’lu pirinç üretimi yok. Olsa olsa bu belki aynı gemi ile soya taşınmış olması GDO’lu mısır taşınmış olması dolayısıyla bir bulaşma olabilir o da çeltik üzerinde. Sonuçta savcılık tekrar görüş soruyor Tarım Bakanlığına ve tutuklanan kişiler serbest bırakılıyor” diye konuştu.

Reklam
Reklam

İhracatçı firmaların ve sahiplerinin bu olaydan dolayı mağdur olduklarını aktaran Bakan Yazıcı, konuşmasını şöyle sürdürdü. “Yaşanan bu gelişmelerden dolayı o tüccarlar büyük ölçüde mağdur oldu. Şimdi bunların yurt dışı bağlantıları var. Mesela Dünya Bankaları'nda 300 milyon dolar düzeyinde kredi kullanan var. İnsanımızı da, tüccarımızı da korumalıyız çünkü rekabet çok keskin ve biz Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yıl dönümünde 500 milyar dolarlık ve ihracat hedefliyoruz. İnşallah tüccarlarımız da gördükleri bu zararlarını telafi ederler” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: