Bakan Yazıcı: Suriye'deki sınır kapılarına alternatif yollar buluyoruz

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Suriye’de yaşanan olaylar nedeniyle 8 sınır kapısından 3’ünün açık...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Suriye’de yaşanan olaylar nedeniyle 8 sınır kapısından 3’ünün açık olduğunu belirtti. Yazıcı ticaret sıkıntısını aşmak için Habur’daki geçişleri artırdıklarını, İskenderun Körfezi’nden Rodos’a seferler düzenlediklerini söyledi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Malatya'ya gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, valiliği ziyaret etti. Kapıda öğrenciler tarafından çiçeklerle karşılanan Yazıcı, Vali Ulvi Saran ile görüştü. Bir gazetecinin "Suriye’de yaşanan olaylardan etkilenen işadamlarına yönelik bir desteğiniz olacak mı?" sorusuna Yazıcı, Suriye’de yaşanan olaylar nedeniyle bu ülke ve Ortadoğu ile ticari ilişkilerin zarar gördüğünü ifade etti. Suriye sınırındaki 8 hudut kapısından 3’ünün aktif olduğunu anlatan Yazıcı, çalışan kapılarda faaliyetlerin de durağanlığına işaret etti.

Reklam
Reklam

Komşu ülkedeki sorunların geçici olduğu kanısında olduklarının altını çizen Bakan, ticari aksamayı çözmek için alternatif güzergahlar oluşturmaya çalıştıklarını vurguladı. Hayati Yazıcı, sözlerine şöyle devam etti:

“Bunu zaten izliyorsunuz. Elbette ki Suriye bizim 910 kilometrelik kara hudut kapımız olan bir komşumuz. Suriye ile hukuki anlamda açık 8 kapımız, fiilen işler halde bulunan 6 kapımız vardı. Şu anda bunların aşağı yukarı 3 kadarı aktif durumda. O kapılardaki faaliyetler de, önceki yıllara kıyasla veyahut da bu sorunun başladığından önceki döneme kıyasla son derece rölantide seyrediyor. Suriye ile olan ticari ilişkilerimizde kara hudut kapılarından sadece Suriye’ye ürün satıp, oradan ürün satın alıyor değiliz. Aynı zamanda Suriye üzerinden transit ticaret gerçekleştiriyoruz. Körfez ülkelerinden pek çok ürün Suriye üzerinden geliyor. Bunlarda önemli ölçüde aksama var. Hani alternatif güzergahlar üzerindeki çalışmalarımızı ilgili bakanlıklarla birlikte yürüttük, yürütüyoruz. Onlardan bir tanesi Habur Sınır Kapısı üzerinden geçişleri daha da çoğaltmak. Habur’a yeni ilave bir köprü inşa etmektir. Onu da Iraklılarla takip ediyoruz. Ayrıca körfezden, İskenderun körfezinden Mersin limanından Rodos seferleri yapmak suretiyle bu sorundan kaynaklanan ticari sıkıntıyı aşmayı hedefliyoruz. Bir destekleme diye bir şey düşünmüyoruz. Biz bu sürecin geçici olduğu kanısındayız. Dolayısıyla o tür bir destek projemiz şu an itibariyle yok.”

Reklam
Reklam

Ziyaret sonunda valilik onur defterini imzalayan Bakan Yazıcı’ya Vali Ulvi Saran tarafından kayısı hediye edildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: