Bakan Yazıcı: TTK’da 84 Maddede Değişiklik Öngören Düzenleme Meclis'e Gönderildi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yoğun eleştirilere maruz kalan yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK)’ndaki...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yoğun eleştirilere maruz kalan yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK)’ndaki bazı maddelerde değişikliğe gidildiğini söyledi. Yazıcı, değişikliğe gidilen konuları, “Şirket yöneticilerine yönelik bilgilerin her türlü belgede yer alması zorunluluğunda, ortakların şirkete borçlanma yasağının, yönetim kurulu üyelerinden dörtte birinin yüksek öğrenim mezunu olma şartında, kanunda düzenlenen cezaların ağır olduğu adli para cezalarının idari para cezalarına dönüştürülmesinde, sermaye şirketlerine getirilen internet site kurma yükümlülüğünün kapsamının ve site içinde bulundurulması gereken içerikte değiştirilmesi gibi hususlarda değişikliğe gidildi.” şeklinde özetledi.

Reklam
Reklam

Hayati Yazıcı, Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)'nin konferans salonunda düzenlediği basın toplantısında Yeni TTK'da yapılan değişiklikleri anlattı. 6102 ve 6103 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda yapılacak değişikliklerle ilgili açıklamalarda bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanı, kanunda, 16 başlık altında toplam 25 maddenin etkileyen temel değişiklik, 6103 sayılı TTK’da ise 17 başlık altında toplam 84 maddeyi etkileyen tali değişiklik yapıldığını açıkladı. Yazıcı, değişiklikleri içerene kanun değişikliği tasarısı taslağı 44 madde olarak TBMM’ye gönderildiğini ifade etti.

FİNALSAL TABLOLARI İLAN ZORUNLULUĞU KALKIYOR

Bakan Yazıcı, Meclis'e gönderilen düzenlemeyle şirketlerin finansal tablolarının ilan zorunluluğunun kaldırıldığını kaydetti. Anonim şirketlerle ilgili Sermaye Piyasası Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla şirket kurmak veya sermayesini artırmak amacıyla halktan para toplanmasının yasaklandığını bildiren Yazıcı, bu hükme aykırılığın daha önce 6 aya kadar olan hapis cezasının yeni düzenlemede 1 yıla çıkarıldığını söyledi.

Reklam
Reklam

Tasarıyla 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası gerektiren 18 suçun yaptırımının idari para cezasına dönüştürüldüğünü aktaran Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, yeni Türk Ticaret Kanun Tasarısı ile şirket ortaklarının şirkete borçlanmalarının belirli şartlarda önünün açıldığını bildirdi. Yazıcı, tasarıda anonim şirketlerde ortakların, sermaye taahhüdünden doğan vadesi geçmiş borçları bulunmaması halinde ve şirketin serbest yedek akçelerle birlikte kararının, geçmiş yıl zararlarını karşılayacak düzeyde ise şirkete borçlanabileceğini söyledi.

İnternet sitesi oluşturulma da Bakanlar Kurulu tarafından denetim kapsamına alınan şirketlerin internet sitesinin oluşturulmasının zorunlu olduğuna değinen Hayati Yazıcı, internet sitesinde yayımlanacak içeriğin bu konuda kaygıları giderecek şekilde yeniden düzenlendiğini açıkladı. Yazıcı, imtiyaza ilişkin düzenlemelerde de yüzde 50’den fazla kamu payı olan şirketlerde kamu aleyhine imtiyaz tesis edilmesinin önlediğini kaydetti. Kusuru ispat yükünde yeniden düzenleme yapıldığına da değinen Bakan Yazıcı, kurucular, yönetim kurulu üyeleri ve yöneticilerin yükümlülükleri ihlal ettikleri takdirde şirkete, pay sahiplerine ve şirket alacaklılarına karşı verdikleri zarardan sorumlu olduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

Limited şirketlerde ise ortakların ve müdürlerin şirketten borçlanabilmesinin, anonim şirketlerle aynı şartlara tabi olduğunu bildiren Yazıcı, ticari defterlerin Vergi Usul Kanunu mevzuatına göre tutulacağını ama finansal tabloların her şartta, muhasebe standartlarına göre düzenleneceğini belirtti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: