Bakan Yazıcı: Türkiye’yi Ticaretin En Kolay Yapılacağı Ülke Haline Getireceğiz

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, hedeflerinin Türkiye’yi ticaretin en kolay ve güvenli yapılacağı ülke...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, hedeflerinin Türkiye’yi ticaretin en kolay ve güvenli yapılacağı ülke haline getirmek olduğunu söyledi.

Çanakkale’nin Biga ilçesinde bulunan İÇDAŞ Limanı’nda kurulan Batı Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü Biga Gümrük Müdürlüğü’nün açılışına katılan Bakan Yazıcı, buradaki törene katılanlara bir konuşma yaptı. Bakanlık olarak, Türk müteşebbisinin, tüccarının sanayicisinin, esnaf ve sanatkarın hayatını kolaylaştırmak için bir dizi projeyi hayata geçirdiklerini belirten Yazıcı, gümrük hizmetinin üretildiği yerlerde azami bekleme sürelerini azaltmak ve kolaylaştırmak için çalıştıklarını söyledi. Yazıcı, "Vatandaşın beyanını almak suretiyle gümrük işlemlerini gerçekleştirmek. Hiçbir zaman da elbette risk değerlendirmesini ve risk algısını da beyninden çıkartmamak suretiyle bunu gerçekleştirmek. Hedefimiz Türkiye’yi ticaretin en kolay yapıldığı ülke haline getirmek. Bu konuda elbette ki ekonomik güvenlik dediğimiz herkesin yürüttüğü faaliyet dolayısıyla muhatap olacağı mevzuatın, yanlış yapması halinde karşılaşacağı yaptırımların neler olduğunu bilebileceği bir ekonomik güvenlik ortamı oluşturmak suretiyle gerçekleştiriyoruz. İşte yeni yürürlüğü giren Türk Ticaret Kanunu'nun ve Türk Borçlar Kanunu’nun hedefi budur. Türkiye’yi, ticaretin en kolay yapıldığı ülke haline getirirken, aynı zamanda ticaretin en güvenli yapıldığı ülke haline getirmek de ana hedeflerimizden bir tanesi. Dolayısıyla gümrüklü yer ve sahalardan, kapılardan, ticaret erbabının satmak istediği, satışa sunduğu ürünlerin çok kısa zamanda geçişi de hedeflense, aynı zamanda kaçağın her türünü önlemek de kamu görevlisinin önemli görevidir." dedi.

Reklam
Reklam

TÜM GÜMRÜK İŞLERİNİ TEK NOKTADA BİRLEŞTİRECEĞİZ

Gümrük işlerinde tek pencere sisteminin önemli projelerden biri olduğunu belirten Yazıcı, bu proje, gümrük işleklerinin iç gümrük alanlarında, tek yerde yapıldığı bir uygulama olduğunu söyledi. Yazıcı sözlerini şöyle sürdürdü: "Vatandaş özellikle ithalatında değişik kamu kurum ve kuruluşlarında dolaşmak yerine yapacağı işlemlerin elektronik ortamda kamu kurum ve kuruluşlarına iletilmek suretiyle, onların da cevaplanın bir noktada toplandığı ve müteşebbisin o noktadan işlemlerini tamamlayıp yoluna devam edecek. Bir projemiz de tek duvar. Bu da gümrüklü sahalardan birçok kamu otoritesini bir yere toplamak suretiyle gümrükten giriş çıkış yapan vatandaşların gümrük sahada değişik yerlere koşmasına mahal bırakmadan bir yerde bu işlemleri tamamlayacağı bir sistem. Ben bu gümrük müdürlüğünün, daha çok mal satana, daha çok üretim satana hizmet vermek için hayırlı olmasını diliyorum."

Konuşmaların ardından Bakan Yazıcı ve törene katılan Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Bakan Yardımcısı Fatih Metin, AK Parti Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş, İçtaş Genel Müdürü Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülend Engin kurdeleyi keserek, gümrük müdürlüğünü hizmete açtı. Daha sonra binada incelemelerde bulunan Bakan Yazıcı, bilgisayarın başına geçerek ihracat evrakını kaydetmek istedi. Bilgisayarın yetkisi olmadığı için Bakan işlemi gerçekleştiremedi.

Reklam
Reklam

Yazıcı daha sonra İstanbul’a hareket etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: