Bakan Yazıcı’dan Suriye Sınırı Cevabı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Suriye’deki gümrük kapılarının PKK’nın kontrolüne geçtiği iddiaları ile ilgili...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Suriye’deki gümrük kapılarının PKK’nın kontrolüne geçtiği iddiaları ile ilgili olarak, “Suriye gümrüklerinin kimin elinde olduğunu bilemem çünkü Suriye ile bizim 900 kilometreyi aşkın bir kara sınırımız var. Bu sınır üzerinde de 8 tane gümrük kapısı var. Bir kısmı demir yolu olmak üzere bunların çoğu aktif değil. Yani hukukken açık, fiilen kapalı” dedi.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Kongre ve Fuar Merkezi'nin açılışı için Çanakkale’ye gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Suriye’deki gümrük kapılarının PKK’nın kontrolüne geçtiği iddialarını cevapladı. “Suriye gümrüklerinin kimin elinde olduklarını bilemem” diyen Yazıcı, “Çünkü Suriye ile bizim 900 kilometreyi aşkın bir kara sınırımız var. Bu sınır üzerinde de 8 tane gümrük kapısı var. Bir kısmı demir yolu olmak üzere bunların çoğu aktif değil. Yani hukukken açık, fiilen kapalı. Hukukken açık olması, ticari aktivitenin yapılması için güven ortamının oluşması halinde herhangi bir hukuksal düzenleme yapılmadan gümrük işlemlerinin hizmete sokulması anlamına gelir. Dolayısıyla Suriye’de mevcut kamu düzeninin bozulması ve güvenlik sorunlarının var olması dolayısıyla Suriye ile gümrük hizmetlerimizi durdurmuş durumdayız” açıklamasını yaptı.

Reklam
Reklam

Suriye ve üçüncü ülke vatandaşları Türkiye’ye giriş yaparken gümrük hizmetlerinin yapıldığını kaydeden Yazıcı, “Suriye’den gelen tacirlerin ve esnafın Türkiye’den satın aldığı ürünleri gümrük kapılarından gümrük hizmetleri almak suretiyle Suriye’ye geçirmesini Suriye plakalı araçlarla yapabilmelerine de imkan sağlıyoruz ama Suriye topraklarının içerisinde gümrük kapıları herhangi bir grubun elinde mi veya o gruplar ifade ettiğiniz şekilde nitelenen durumda mı onu bilmiyorum. Bunların çoğu spekülasyon olabilir çünkü biliyorsunuz, Suriye’de Özgür Suriye Ordusu son zamanlarda Suriye Ulusal Kurtuluş Konseyi adı altında yeni bir yapı oluşturdu. Merkezi yönetime karşı, Esad yönetimine karşı direniş gösteren ve bu durumun değişmesini isteyen bütün grupların temsil edildiği bir yapı var. Dolayısıyla merkezi yönetim dışındaki alanların kontrolünün onların elinde olması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: