Bakan Yıldırım: 15 bin kilometre bölünmüş yol için hayal demişlerdi

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, göreve geldiklerinde 15 bin...

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, göreve geldiklerinde 15 bin kilometre bölünmüş yol yapılacağını söylemesinin o dönem hayal gibi geldiğini hatırlatarak, “15 bin kilometre bölünmüş yol yapacağız deyince, aynı az önce konuşan belediye başkanına söyledikleri gibi bize de hayal görüyorsun dediler. Bugün, Allah’a şükür 15 bin 100 kilometre yol yapan ve yolları bölen ama hayatı birleştiren bir iktidar var." dedi.
Samsun’a, bir dizi ziyaret, açılış ve temel atma törenine katılmak için gelen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bölünmüş yollara harcanan paranın 6 yılda geri döndüğünü söyledi.
İlk olarak, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile birlikte, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy’u makamında ziyaret eden Bakan Yıldırım, daha sonra Samsun Fuar ve Kongre Merkezi’nin temel atma törenine katıldı. Sağanak yağmur altında gerçekleşen törende konuşan Bakan Binali Yıldırım, yol ve suyun medeniyet olduğunu, amaçlarının bütün ülkeyi kolay ulaşılabilir bir yer haline getirmek olduğunu belirtti. Bakan Yıldırım, şöyle dedi:
"Ulaştırma ve haberleşme hizmetleri için 2003 yılından bu zamana 112 milyar TL yatırım yaptık. İşte bu yatırımlarla birlikte Türkiye’nin milli geliri 230 milyar dolardan, 740 milyar dolara yükseldi. Yani Türkiye, 9 yıl içerisinde 3 kat büyüdü, bu büyüme rakamlarına baktığınızda, özellikle ulaşım ve iletişim alanında en az 3 kat en fazla binlerce kat büyüme görüyoruz. İşte örnek, Türkiye’de 2003 yılında 6 ilimiz bölünmüş yol ile birbirine bağlanabilirken, bugün 74 ilimiz bölünmüş yolla birbirine bağlanmış durumda. Bölünmüş yolların hem ekonomiye hem kazalarda hayatını kaybeden vatandaşlarımızın azalmasına çok büyük katkıları var. 15 bin 100 kilometre bölünmüş yol, artı 2002 yılına kadar yapılmış 6 bin kilometre, yani toplam 21 bin 100 kilometre bölünmüş yolun bir yıllık zamandan ve akaryakıttan tasarrufu 14 milyar TL. Yani bütün bölünmüş yollara yaptığımız harcama 5 ya da 6 yıl içerisinde geriye dönmektedir, amortismanı çıkmaktadır.”
Bugün bölünmüş yol ağının 23 bin kilometreye çıktığını kaydeden Yıldırım, gelecek yılki hedeflerinin ise toplam yol ağının üçte birini bölünmüş yol haline getirmek olduğunu belirtti. Öngörülen hedeflerin telaffuz edildiğinde, o dönem “hayalcisin, hayal dünyasında geziyorsun” dendiğini ifade eden Bakan Yıldırm, “Fakat şimdi dönüp baktığımızda hayaller gerçek oldu. Söz verdik, yerine getirdik, aynı şekilde bugün Samsun bir fuar ve kongre merkezine kavuşuyor. Samsun’a yakışan da budur, hayırlı uğurlu olsun.” diyerek sözlerine son verdi.
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç da Samsun’a her gelişlerinde, yeni müjdelerle geldiklerini ifade etti. Kılıç, fuarcılığı 20 yıl önce yok olan Samsun’da, bunu yeniden başarmak için bugün burada temel atmak için bulunduklarını söyledi. Bakan Yıldırım’ın çalışmasını yakından takip ettiğini, ancak onun hızına yetişmenin mümkün olmadığını vurgulayan Kılıç, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Yıldırım telgrafı duymuşsunuzdur, yıldırım nikahı da duymuşsunuzdur ama ben size duymadığınız bir şeyi söyleyeyim ‘Yıldırım Bakan’. Hükümetimizin yıldırım bakanı Binali Yıldırm’a kuvvetli bir alkış istiyorum. Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Hopa’ya ulaşan Karedeniz Sahil Yolu 542 kilometre. Samsun, 19 Mayıs, Bafra, Yakakent, Alaçam, Gerze ve Sinop yolu 155 kilometre. Samsun-Ankara yolu 420 kilometre; elbetteki unu, yağı şekeri bir araya getiren bir Tayyip usta başbakanımız var. Ama ustanın yanında talimatları harfiyyen yerine getiren yıldırım bakanlarımız var.”
Konuşmaların ardından, Samsun Fuar ve Kongre Merkezi’nin temeli, yapılan dualarla atıldı. Bakan ve beraberindekiler, Kutlukent’teki Vodafone Çağrı Merkezi’nin açılış törenine katılmak üzere tören yerinden ayrıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz