Ulastırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Milas-Bodrum Havalimanı Dış Hatlar Terminalinin açılışını yaptı.
Yapımına 14 ay önce 'Yap-İşlet-Devret' modeli ile başlanan ve 100 milyon Euro'ya mal olan Bodrum-Milas Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nin resmi açılışı, Ulastırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından yapıldı. Dış Hatlar Terminalinde düzenlenen törene Bakan Binali Yıldırım'ın yanı sıra Muğla Valisi Fatih Şahin, Muğla Ak Parti Miletvekilleri Yüksel Özden, Ali Boğa CHP Muğla milletvekili Nurettin Demir, Milas Kaymakanı Bahattin Atçı, Bodrum Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan, Jandarma Alay Komutanı Fevzi Kurşun, Muğla İl Emniyet Müdürü Kadir Ay, Belediye Başkanları ve vatandaşlar katıldı.
Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı havalimanı girişinde asılan dev nazar boncuğu herkesin ilgisini çekti. Açılış töreni öncesi bir konuşma yapan Bakan Yıldırım, Muğla'nın Türkiye'nin dışarıya açılan önemli bir kapısı olduğunu söyledi. Muğla'nın sadece kendisi ile değil ilçeleri ile ülkeyi dünyaya tanıtan bir il olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "10 yıl önce bu yatırımın başlatılması için bir proje yarışması açılmış. Ama Türkiye'nin o günkü şartlarından bu yatırıma başlamak mümkün olmamış. Türkiye'de şu anda bütçe dışı kaynaklar en fazla bakanlığımız tarafından kullanıldı. 9 yıldan bu yana bakanlığımızın bütçe dışı kullandığı kaynak oranı yüzde 18'dir. Bunun parasal değeride 15 milyar liradır. Yap-İşlet Devret modeli ile yapılan yatırımlardan biride bu havalimanıdır. Başlangıçta bazı sıkıntılar vardı ancak o sıkıntılar aşılarak İtalyan Astaldi Şirketi tarafından 1,5 yıl dolmadan terminal tamamlanarak hizmete girdi. Son 9 yılda Türkiye'de güven ve istikrar ile güçlenen bir siyasi irade var. Yaptığımız bölünmüş yollar ile, havacılıkta yapılan çalışmalar, hızlı tren bu iradenin göstergesidir." dedi.
Muğla'da yapılan bölünmüş yolar ile ilgili olarak konuşan Bakan Yıldırım, "Muğla'da 9 yıl önce 90 kilometre bölünmüş yol vardı. Şu anda 231 kilometre ile bu rakamı 321 kilometreye çıkardık. Çoğu gitit azı kaldı. Muğla'nın kuzeye, güneye, doğuya yollarını birer birer açıyoruz. Şu ana kadar 172 kilometre sıcak asfalt yaptık. Buralar için 750 trilyon ayırdık şu ana kadarda 53 trilyon lirasını kullandık.Dağları yolları aştık Muğla'ya marinalar ile havalimanları ile hizmete geldik" dedi.
Türkiye'de bulunan hava limanlarının tamamının yenilendiğini anlatan Bakan Yıldırım, "Bazı yerlede Yap-İşlet-Devret modelini kullandık, bazı yerlerde de kendi kaynaklarımızı kullandık. Bugüne kadar kendi kaynaklarımız ile kullandığımız yatrımların maddi değeri 5 milyar doları geçti. Son dönemde uygulattığımız Yap-İşlet-Devret modeli büyük ilgi gördü.Başka devletlerde bu modeli görüp kullanmaya başladılar. Bu modelle havacılığı marka haline getirirken komşu ülklerede bu tecrübeyi taşıdık " diye konuştu.
"MARİNALAR HEDEFİMİZ"
Muğla için önemli bir diğer konunun denizcilik olduğuna dikkatiçeken Yıldırım, bu konuda da gerekli çalışmaları yapacaklarını söyledi. Yat Turzimi için marinaların önemli olduğuna dikkatiçeken Bakan Yıldırım, "2023 yılında kıyılarımızda asgari 250 bin yat bağlamayı hedefliyoruz. Bunun en büyük kısmıda Muğla'da olacaktır. Hem Yap-İşlet-Devret modeli, hem de kendi kaynaklarımız ile marinaların sayısını arttıracağız. Böylece deniz turizminden Muğla'nın da pay almasını sağlayacağız" dedi.
Konuşmasının ardından Bakan Yıldırım, beraberindekilerle birlikte temsili olarak havalimanının açılış kurdelesini kesti.
BAKANDAN YABANCI TURİSTLERE İKRAM
Açılışın ardından havalimanının dış hatlarını gezen Bakan Yıldırım, gördüğü İrlandalı turistlere, garsonun elinden aldığı ikramları kendi eliyle sundu. Daha sonra havalimanının bekleme bölümünde bulunan koltuklara oturan Yıldırım, "çok rahat olmuş buna koltuklara otura uyur kalır" dedi.
LÜKS HAVALİMANI
Muğla'da 1996 yılında hizmete giren Milas-Bodrum Havalimanı'nın dış hatlar terminali 14 ayda İtalyan Astaldi Şirketi tarafından 100 milyon euroya inşa edildi. Bodrum Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde 5 bagaj bandı var. Saatte 500 bagaj kapasiteli son teknoloji handling sistemi kuruldu. Bu alanda dünyada ilk 5'te. Havaalanının 9 metre yüksekliğindeki tavanı Milas'ın meşhur el dokuma kiliminin desenlerinden esinlenilerek alüminyum çubuklarla desenler yapıldı. Havaalanının toplam alanı 130 bin metrekare ve terminalde 8 sabit bir de jumbo jetler için 1 olmak üzere 9 körük bulunuyor. 18 geliş ve 18 gidiş olmak üzere 36 adet pasaport kontuarı bulunuyor. Terminal cephelerinde 4 metrelik tek parça sabit camlar ferahlık sağlıyor. Yapımı sırasında open gate uygulamasına uygun olarak düzenlendi. Terminaldeki bütün yiyecek içecek hizmetlerini DO&CO verecek. Duty Free işletmecisi de UniFree olacak.Terminalin uzunluğu 425 metre. Tabanlarda kullanılan mermerler ithal değil yüzde yüz yerli Yatağan mermeri. 62 bin metrekare siyah Yatağan mermeri kullanıldı. Bagaj güvenlik sistemi olarak EDS sistemi kullanılıyor.24 yürüyen merdiven ve 29 asansör var. Güneş alan cephedeki camlar ısı ve ışık dengesini sağlam için firit edilen yöntemle giydirildi. İkisi hava tarafında ikisi kara tarafında olmak üzere 4 sigara içme salonu var. 66 check in kontuarı var. 114 otobüs ve 300 küçük araçlık otopark var.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz