Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, hükümet olarak İzmir'e vaat ettikleri projelerde bir yılda gelinen aşamayı anlattı. İzmir'in kendilerini yorduğunu söyleyen Yıldırım, "İzmir'in biraz huyu değişse olacak. Çok yoruyorlar Sayın Başkanım ama yılmayacağız." diye konuştu.
35 İzmir 35 Proje'deki gelişmeleri anlatan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, metro yapımından otoyollara, yüksek hızlı trenden e-ticarete kadar şehirle ilgili pek çok proje hakkında detaylı bir sunum yaptı. İzmir'deki metro çalışmaları hakkında bilgi veren Yıldırım, Fahrettin Altay-Narlıdere ile Şirinyer-Buca hattını yapacaklarını, Bakanlar Kurulu kararından sonra çalışma başlatılacağını duyurdu. Belediyenin yaptığı çalışmanın epey uzun sürdüğünü, inşaat uzadıkça vatandaşın şikayetlerinin haklı olarak arttığını belirten Yıldırım, "Bunları dikkate alarak geçen sene yasa çıkardık. Bu metro işi çok zor, pahalı, uzmanlık isteyen bir iştir. Yerel yönetim isterse kendisi yapsın ama yapamıyorsa biz merkezi idare olarak da burada görev almaya hazırız dedik. Böyle bir düzenleme yaptık. Bu kapsamda ilk uygulamayı Ankara'da yaptık. Üç hatta projeyi devraldık ve çok da iddialı bir süre verdik. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bize yazılı talebi doğrultusunda Fahrettin Altay-Narlıdere ve Şirinyer-Buca hattının yapılması kararlaştırıldı," bilgilerini verdi. Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile bakanlığın ortaklaşa yaptığı Egeray projesinin son gelişmeleriyle ilgili olarak Aliağa-Cumaovası arasındaki hattın kuzeyde Bergama, güneyde de Selçuk'a kadar uzatılacağını, böylece iki kültür alanının raylı sistemle birleştirileceğini söyledi.
Binali Yıldırım, şöyle devam etti: "Bu EXPO için ne isterlerse yaptık. Kanun lazım dediler. Meclis tatildeydi, tuttuk Avrupa Birliği Bakanlığı'nın kanun hükmündeki kararnamelerinin birinin arkasına EXPO'yu da taktık. Yetmedi, iki tane Bakanlar Kurulu kararı çıkardık. Sonra EXPO yeri tartışmaları tekrar başladı. İzmir'in o geleneksel muhabbetleri. Bunun için de kanun lazım dediler, onun kanununu da çıkardık. Bu da bitti. Daha bir şey var mı? Bundan sonra herkes çalışacak. Öyle yan çizmek yok. Herkes elini taşın altına koyacak. Bu iş için mücadelemizi yapacağız. 2013 Kasım'ında ipi göğüslemek için elimizden ne gelirse elbirliğiyle bu işi yapmamız lazım. Burada oluşacak her türlü olumsuzluk rakiplerimize bir puan kazandırmaya, onların bir adım öne geçmesine sebep olabilir. İzmir'in burada biraz daha milliyetçi bir tutum almasını, ufak tefek konularla bu projeyi olumsuz etkilememek için gayret göstermesini istiyorum. Şu ana kadar iyi gidiyor, bir sorun yok. İki gün önce de bir sunum yapıldı. Ama daha 2013 Ekim-Kasım'ına kadar yapacak çok iş var."
Kuzey Ege Çandarlı Limanı'nda biri altyapı diğeri de üstyapı olmak üzere iki ayrı çalışma yapıldığını dile getiren BakanYıldırım, "Altyapı yatırımlarında yüzde 33 mertebesinde gerçekleşme sağlanmıştır. Şu anda 350 kişi çalışıyor. Üstyapı ile ilgili rıhtımlar, taşıma sistemleri için de YİD modeliyle ihaleye çıkacağız. Üstyapıya 2013'te başlanacak ve yaklaşık 2 milyar TL'ye yakın bir yatırım olacak." dedi.
Kruvaziyer Limanı'nda çok kapsamlı bir çalışma yapılacağını ifade eden Yıldırım, "Başlangıçta basit bir iskele düşünmüştük ama sonra kalıcı olsun istedik. İmar planı 30 Nisan 2012 tarihinde kesinleşen limanın ihale ilanı da 22 Mayıs 2012'de yayımlandı. İhalede son teklif verme tarihi 7 Eylül 2012 olarak belirlendi. Bu yapıldığında İzmir bırakın Türkiye'de, Akdeniz çanağında rakipsiz bir destinasyon olacak. Bunu görüyoruz." dedi.
Projeler içinde yer alan yat limanlarını da anlatan Bakan Yıldırım, şöyle konuştu: "2 bin 200 yat kapasiteli 5 adet yat limanının etüt, proje, araştırma, fizibilite, sondaj, ÇED ve imar planı işleri yapıldı, sözleşme aşamasına gelindi. Bunlar Urla, Çeşme, İnciraltı, Karşıyaka, Bayraklı, Şakran. İkinci grupta da bin 750 yat kapasiteli Yeni Foça, Çeşme Şifne, Seferihisar, Ürkmez'de çalışma sürüyor. Bunun dışında Pasaport Yat Limanı imar planında son aşamada değişikliğe geldik ama burada bizi biraz yoruyorlar. Bakalım. İzmir'in biraz huyu değişse olacak. Çok yoruyorlar Sayın Başkanım. Bu kadar beklemiyordum ama yılmayacağız. İzmir'in daha fazla zaman kaybetmesine izin vermeyeceğiz ama bunu beraber yapacağız. Her şeyi benim sırtıma yüklemeyin. Herkes sesini yükseltsin. Tribünlere mesaj vermek için değil, haklı olduğumuz konuda İzmir'in ayağa kalkmasını, gür sesle bu işi engelleyenlere karşı durmasını istiyorum. Benim en büyük beklentim bu. Zaten İzmir, zaman kaybetmekten illallah etmiş. Hazır bir rüzgar yakaladık, bunu değerlendirelim. Bunlar tamamlandığında Türkiye'de yat bağlama kapasitesinin yarısını İzmir'e kazandırmış olacağız."
Olimpik stadyum projelerini açıklarken yaşanan tartışmalara değinen Yıldırım, "Stat yapılmadan, kavgası başladı. Bir İzmir klasiği de burada devreye girdi. Vaadimiz Örnekköy'e 25 bin kişilik stat yapmaktı, kararını aldık. 'Alsancak Stadı'nı vermeyiz, yaptırmayız' gibi kurusıkı laflar. Böyle şey olur mu? E kendi yıkılacak, bakıma da ihtiyacı var. Kullanamadığın, değerlendiremeğin bir yerde ısrar etmenin anlamı var mı? Neyse onlar küçük meseleler, hepsini hallederiz. Önemli olan bunun kararını almış olmamız. Kısa vadede Örnekköy'e böyle bir stadyumu yapacağız." diye konuştu. İzmir için İzmir-Antalya, İzmir-İstanbul, İzmir-Ankara arasındaki otoyol projelerini hayata geçirmek istediklerine işaret eden Bakan Yıldırım, Kuzey Otoyolu çalışmalarının sürdüğünü, İzmir-Antalya Otoyolu'nun İzmir-Aydın kesiminin tamamlandığını, Aydın-Antalya arasında da proje çalışmalarının sürdüğünü söyledi. İzmir-İstanbul Otoyolu'nda şu anda rüzgar ve deprem denemelerinin yapıldığını, köprü ayaklarının oturacağı temellerin de bu yıl içinde hazırlanmaya başlanacağını söyleyen Yıldırım, Sabuncubeli Tüneli'nde ise proje değişikliği yapıldığını, tünellerin Manisa tarafına biraz daha uzatıldığını ifade etti. Ulaştırma projeleri içinde yüksek hızlı trenlere (YHT) büyük önem verdiklerini vurgulayan Bakan Yıldırım, İzmir-İstanbul arasındaki YHT'nin 2023 hedefleri kapsamında yatırım planına alınacağını ancak şu anda önceliği İzmir-Ankara YHT projesine ayırdıklarını kaydetti. Bu hatta Ankara-Afyon Hattı sözleşmesinin 11 Haziran'da imzalandığını dile getiren Yıldırım, Türk firmalarının bu projede olabilmesi için işi iki safhada gerçekleştireceklerini belirtti. Yıldırım, söz konusu projelerin önemli bir istihdam ve katma değer sağlayacağına da dikkat çekti.
Kemalpaşa'da kurmayı vaat ettikleri lojistik merkez ile ilgili altyapı ihalesini 21 Mart'ta yaptıklarını, üstyapıyı ise YİD modeli ile yapacaklarını dile getiren Yıldırım, "Kendimiz yapmayı düşünmüyoruz. İzmirli girişimcilerimize sesleniyorum, bu iş size yakışır. Hakikaten lojistik merkez, İzmir ekonomisinin gelişmesi için bir ihtiyaç ve örnek olabilir. Bunun demiryolu ve karayolu bağlantılarını biz yapıyoruz zaten. Önemli olan, buradaki tedarik zincirinin oluşturulmasıdır. Yaklaşık 400 milyon TL'lik bir yatırım öngörülüyor." dedi.
Şehir yenilemenin de İzmir'in en önemli konularından biri olduğunun altını çizen Yıldırım, "Seçim öncesinde bu konu çok konuşuldu ama böyle bir konu maalesef hep seçim malzemesine kurban oldu. Biz kentsel dönüşüm dedik, siyasi rakiplerimiz rantsal dönüşüm dedi. Bir an önce bu işe başlamamız lazım. Bu meseleyi siyaset üstü ele almak zorundayız. Engel yasalardı, biz gerekirse özel yasa çıkarırız dedik. Biz de İzmir kentsel dönüşümü için özel yasa çıkardık. Bunun çıkış noktası İzmir'di, burada verdiğimiz sözdü. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız şimdi kapsamlı çalışma yapıyor, ilk uygulamayı da İzmir'de yapacağız. Şu anda planlama devam ediyor ve dönüşüm alanları belirleniyor." bilgilerini verdi.
Tıpkent projesini de anlatan Bakan Yıldırım, yaklaşık 1 milyar TL'lik yatırımla kurulacak Bayraklı Şehir Hastanesi ihalesinde son teklifi 13 Temmuz'da alacaklarını, Tepecik Şehir Hastanesi'nin projesinin de Yüksek Planlama Kurulu'na gönderildiğini söyledi.
İzmir'i "Dijital Arşiv Kent" yapma hedeflerini anlatan Yıldırım, "Şimdi geçici olarak buna başladık. Bina da yapılıyor." dedi. Çağrı merkezi projeleri ile şehirde bulunan iki çağrı merkezinin yediye ulaştığını ve bin 800 istihdam sağlandığını kaydeden Yıldırım, "Bunlar gençlerimize iş ve aş. Kısa vadede, az yatırımla daha çok istihdam oluşturan işler. İzmirli yatırımcılarımıza yine bir çağrım var, bazı işlerinizi babadan kalma usullerle kendiniz yapmayın. Bu işi çok iyi yapan kuruluşlar var." dedi. İzmir'in e-ticaret üssü olması için de çalışma yürüttüklerini, 17 Mayıs 2012'de PTT ile hizmete sunulduğunu ve İzmir'deki 33 KOBİ'nin bin 600 ürününün satıldığını ve siteyi 1 milyon kişinin ziyaret ettiğini belirtti. Yıldırım, diğer KOBİ'leri de bu hizmetten yararlanmaya çağırdı. Yıldırım, seçim projeleri içinde yer alan Öğrenci Yaşam Merkezi'nin de 2012 yılı yatırım kapsamında olduğunu, Buca'da bin, Bayındır'da 300, Bergama ve Urla'da 500 yatak kapasiteli yurt projeleri olduğunu, Buca'da ihalenin yapıldığını, Bornova'daki bin 500 kişilik yurt projesinin de yatırım programına alındığını dile getirdi.
Ödemiş-Kiraz demiryolunun da 2013 yılında yapım ihalesine çıkılacağını kaydeden Yıldırım, Kemalpaşa-Turgutlu arasında daha önce başlanan 27 kilometrelik hat ile de Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ)'nin Manisa ve İzmir'e bağlanacağını duyurdu. Bakan Yıldırım ayrıca Körfez Dönüşüm Projesi ve İzmir Limanı Rehabilitasyonu çalışmalarının sürdürüldüğünü ifade etti. Efes Antik Limanı'nda da Aralık 2011'de çalışmaların başladığını ifade eden Yıldırım, Çeşme Fenerburnu ile Güzelbahçe Yalı balıkçı barınaklarında çalışmaların sürdüğünü kaydetti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz