Bakan Yıldırım: Köprü trafiğinin yıllık maliyeti 3,5 milyar lira

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 3. köprünün yapılmasının zorunluluk olduğunu söyledi. İstanbul'da trafiğe...

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 3. köprünün yapılmasının zorunluluk olduğunu söyledi. İstanbul'da trafiğe günde 600 aracın girdiğini söyleyen Bakan Yıldırım, sabah ve akşam saatlerinde köprüde oluşan trafiğin maliyetinin yıllık yaklaşık 3,5 milyar lira olduğunu söyledi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 24 Televizyonu’nda katıldığı bir programda, soruları cevapladı. 3. Köprü karşıtlarının eleştirilerinin boş olduğunu söyleyen Bakan Yıldırım, “Yeterince toplu taşıma altyapınız yoksa, ‘yol yapmayalım, köprü yapmayalım’ lafı boş laftır, fantezidir. Alternatifiniz yok. İnsanlara 'evinizde oturun’ mu diyeceksiniz?” dedi.
Hükümet olarak toplu taşıma altyapısını da güçlendirdiklerini belirten Bakan Yıldırım, Marmaray ve yüksek hızlı tren projelerini örnek gösterdi. Bakan Yıldırım deniz taşımacılığını da teşvik ettiklerini söyledi.

Reklam
Reklam

‘3. KÖPRÜ TRANSİT TRAFİĞE HİZMET EDECEK’
İstanbul’daki araç sayısının son 6-7 yılda yaklaşık 2,5 kat artarak 2,5 milyonu geçtiğini belirten Bakan Yıldırım, günde 600 yeni aracın da trafiğe çıktığına dikkat çekti. Bu şartlarda trafiğe mutlaka çare bulmaları gerektiğini belirten Bakan Yıldırım, “Bir yandan da Türkiye’nin üretimi artıyor. İhracatı, ithalatı artıyor. Yani ticareti artıyor. Bunları da taşıyabilmemiz lazım. 3. köprü esas itibariyle transit trafiğe hizmet edecek. Bazıları 'toplam trafiğin yüzde 1,2’si diyor. Yok böyle bir şey.” dedi.
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden günde 250 bin araç geçtiğini ve bunun yüzde 30’unun otobüs, kamyon gibi büyük araç olduğunu aktaran Yıldırım, “Hesapladığınızda 75 bin yapar. Bir TIR yolda işgal ettiği alan itibariyle en az 5 otomobil demektir. Hadi 4 diyelim. Bir de bunu 4’le çarpmak lazım. 300 bin otomobil eşdeğeri araç zaten hazır.” şeklinde konuştu.

‘ASIL RAHATLAMA MARMARAY İLE BİRLİKTE OLACAK’

  1. Köprünün bitirilmesi halinde Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün de Boğaziçi Köprüsü gibi sadece şehir içi trafiğe ayrılacağını aktaran Binali Yıldırım, bunun da trafikte hissedilir bir rahatlamayı sağlayacağını aktardı. Bakan Yıldırım asıl rahatlamanın ise Marmaray’ın da devreye girmesiyle yaşanacağını belirtti.
    Bakanlık yetkililerine yaptırdığı bir hesabı da açıklayan Bakan Binali Yıldırım, İstanbul’da sabah ve akşam vakitlerinde köprüden geçişlerde yaşanan trafiğin maliyetini ortaya koyduklarını belirtti. Bakan Yıldırım sözlerini şöyle tamamladı: “Şu anda İstanbul’da karşıdan karşıya geçişler, sabah akşam yoğun saatlerde beklemeler, zaman kayıpları, artı bu beklemeler ve zaman kayıplarından yakılan fazla yakıtların benzin ve zaman kaybını da eklediğiniz de yıllık bedeli 3,5 milyar TL ki; köprünün bedeli bu kadar değil.
Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz